Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Otvoreni 54. Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije

Otvoreni 54. Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            - Izuzetno sam počastvovan što sam dobio priliku da otvorim 54. Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije. Spadam u grupu nemalog broja ljudi koji su odrastali prateći sajamska dešavanja, među kojima je ova manifestacija među najznačajnijima na Novosadskom sajmu, a protekle 54 godine potvrđuju spremnost i intelektualnu sposobnost nauke i privrede da jednu ovakvu manifestaciju osveže i učine aktuelnom jer je to i jedini put da ovakva manifestacija bude privlačna i respektabilna toliko dugo - rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor otvarajući ovu manifestaciju na Novosadskom sajmu.

            Po Pastorovim rečima, u prvom momentu ova manifestacija bila je posvećena hobiju, lovu i ribolovu, ali je znatno narasla.
            - Ovaj sajam prerastao je u priredbu gde su lov i ribolov manje pitanje zabave i hobija, a više pitanje ekologije i gazdovanja resursima koje imamo. Dogodine se obeležava 100 godina Lovačkog saveza Vojvodine, pa i taj jubilej pokazuje kakvo bogatstvo imamo, kakvo bogatstvo smo nasledili i kakvim bogatstvom treba da gazdujemo. To potvrđuju i dve deceniije od osnivanja Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, koje u oblasti ekologije i oblasti gazdovanja vodama i šumama, divljači i ribama ima posebnu društvenu ulogu i značaj i u narednom periodu biće značajan stub razvoja ove vrste privrede, odnosno ovog načina razmišljanja - istakao je Pastor, zahvalivši stručnjacima prisutnim na svakom štandu i ukazavši da s pravom možemo biti ponosni na saradnju nauke i gazdovanja, nauke i javnog sektora..
            Istakao je da je ovaj sajam u suštini okrenut obrazovanju i negovanju onog što se kroz obrazovanje ponese.
            - To je odgovornost prema sebi, prema prirodi koju smo nasledili i koju treba da sačuvao i predamo, odgovornost da se brinemo za svoje okruženje i siguran sam je to osnovna poruka ovog sajma - naglasio je Pastor.
            Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić je kazao da se apsolutno pomaže rad Novosadskog sajma, posebno u prevazilaženju posledica kovid krize, a podrška ne izostaje ni lovstvu.
             - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je u prethodnoj godini za potrebe lovstva izdvojio 48 miliona dinara, ove godine iznos je povećan na 71 milion, dok je za narednu godinu planiran budžet od 91 milion dinara. Kada je reč o stogodišnjici Lovačkog saveza Vojvodine, sekretarijat je u prethodnih mesec dana izdvojio 9,5 miliona dinara kao podršku otvaranju Muzeja lovstva Vojvodine - objasnio je Božić.
            - Već 54 godine početak jeseni u našem gradu obeležavamo upravo Loristom, kao mestom susreta brojnih izlagača iz zemlje i inostranstva. Pored toga što prezentuje najnoviju ponudu, proizvode, prestižne eksponate i trofeje, ova sajamska manifestacija podstiče edukaciju i usavršavanje stručnjaka, pokreće važne teme i razmenu iskustava i, ono što je nesumnjivo najvažnije, širi svest o važnosti očuvanja životne sredine i uvođenja energetski efikasnih sistema. Grad Novi Sad je za projekte povećanja energetske efikasnosti ove godine obezbedio više od 70 miliona dinara i pozivam zainteresovane građane da konkurišu i obezbede 50 procenata sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domovima - poručio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, i naglasio da Novosadski sajam, uprkos različitim izazovima, uspeva da održi tradiciju, te profesionalno i uspešno organizuje sajamske manifestacije, od kojih većina ima međunarodni karakter. Novosadski sajam je tokom svog poslovanja i postojanja stekao ugled i van granica naše zemlje i postao je brend Novog Sada, grad to prepoznaje, podržava i podstiče svoja preduzeća i ustanove da učestvuju na priredbama koje se organizuju.
            Generalni direktor Novosadskog sajam Slobodan Cvetković ocenio je da će ta sajamska kuća narednih dana biti lider u promociji lova i ribolova i najveće izložbe noviteta i opreme svetskog ranga, te da će biti održano niz događanja za najmlađe, ali i sve druge. 
            U skladu sa Sajmom ekologije, učesnici svečanog otvaranja zasadili su po jednu sadnicu Pančićeve omorike, poznate po tome što uprkos osetljivosti na negativno delovanje čoveka u njenom prirodnom staništu, veoma dobro uspeva u zagađenim urbanim sredinama.

Izvor: NOVOSADSKI SAJAM
Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com