Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Walk’n’wine, šetnja Fruškom sa Turističkom organizacijom Vojvodine

Walk’n’wine, šetnja Fruškom sa Turističkom organizacijom Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Vinska tura „Walk’n’wine“, zauvek će promeniti percepciju turističkih vinskih tura na Fruškoj gori, a i šire. Turistička organizacija Vojvodine je uz pomoć partnera, po prvi put primenila model vinskih šetnji, u svetu uveliko prisutnih, koje će kroz prirodne lepote Fruške gore, voditi do tzv. vinskih stanica, značajnih kulturno-istorijskih spomenika i zdanja, salaša, kao jedne od najprepoznatljivijih atrakcija Vojvodine.

            Promotivna fruškogorska vinska šetnja „Walk’n’wine“ održana je prvog oktobarskog dana za predstavnike medija. Zborno mesto bio je na Ribarski trg u centru Iriga, uz topao, sremski doček Cice Pudarice - čuvarice vinograda, i Branislava Jovičića, iz najstarije Srpske čitaonice u Irigu (1841). I dok je Cica Sremica imala zadatak da prisutne upozna sa svrhom pudara i njegovom opremom, gospodin Jovičić je iscrpno pričao o istoriji ovog fruškogorskog grada bez reke i trga pod nazivom Ribarski. Na istoj lokaciji svoje kapije je otvorila i predstavila se Srednja stručna škola „Borislav Mihajlović Mihiz“, jedina u Sremu sa smerom vinogradar/vinar. Osim degustacije vina proizvedenih u školi od strane samih učenika, njihove kolege sa smera kulinarski tehničar priredili su pravu gozbu lepih na oko i nadasve ukusih kanapea.
            Šetnja kroz Irig krunisana je dolaskom do prvog punkta i vinskim dočekom od strane Vinarije „Mačkov podrum“ iz Iriga, Vinarije McC iz Erdevika i Vinarije Deurić, Mala Remeta, na degustaciji vina sa Fruške gore. Sve to je propraćeno informacijama o vinima ovog kraja od strane istinske zvezde medijske vinske reči Srbije i šire, Igora Lukovića.
            Nakon predaha uz zakusku, te pudarskog doručka, put je, kroz šarolike i skrivene predele Fruške gore, vodio do manastira Hopovo i punkta No.2 na kojem su sa ohlađenim vinom čekale su još tri vinarije „Vinčić“ i „Molovin“, obe iz Šida, te Vinarija Fruškogorski vinogradi, Banoštor. U nastavku je sledila priča o sortama, vinima, tamburaši i okrepljenje. Sledio je 1.4 km puta do Savinog salaša, delom kroz vinograd (Merlot), u kojem su čekale profesionalne makaze za orezivanje i gajbice. Ko je hteo, a bilo ih je, mogao je da se okuša i u orezivanju. Tu se našao i pudar sa pričamo o vinogradu, Sremcima, posebno Sremicama. Sledilo je druženje uz domaće vino i zakusku. Kraj ovog, neobično bogatog sadržajima, dana dočekan je u Vinskoj kući „Kovačević“, gde su šetači, u vinskoj šetnji dugoj 4.4 km, na kraju i zapevali, utisaka nikada pozitivnijih: zbog novog iskustva, odličnih vina, dodira sa prirodom koji čini čuda, zbog ljubaznih Sremaca, koji jedu jednom dnevno - ujutru počnu, a uveče završe. Zbog fantastičnog prepleta onoga što je stvorio čovek, izvajala priroda.
            Ova iskusno osmišljena šetnja, puna iznenađenja, pravo je osveženje u turističkoj ponudi Vojvodine. Datum ove jednodnevne šetnje u dužini od 12 kilometara naknadno će biti definisan. Na njoj će rado biti viđeni svi poklonici izazova u dobroj kondiciji, ljubitelji prirode, svi koji znaju da uživaju u kvalitetnom fruškogorskom vinu i sremačkom zalogaju.
            „Walk’n’wine“ je organizovala Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Opštine Irig i Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška gora“.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com