Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Ključ uspeha poljoprivredne proizvodnje je u znanju, udruživanju i stočarskoj proizvodnji

Ključ uspeha poljoprivredne proizvodnje je u znanju, udruživanju i stočarskoj proizvodnji

  • PDF

            Jedan od učesnika skupa, pod nazivom „Uz zadruge do savremene mehanizacije", održanog u sredu, 05. oktobra, na parceli ZZ „Žitopromet“ d.o.o. Kikinda i u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), KITE d.o.o. Novi Sad i Zemljoradničke zadruge „Žitopromet" Kikinda, bio je Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije(ZSS).

            Gospodin Mihajlović je sa ovog skupa poslao jasnu poruku da su znanje, pod kojim podrazumeva i praćenje dostignuća i implementaciju preciznih tehnologija, zatim udruživanje poljoprivrednika u zadruge i stočarska proizvodnja osnova razvoja srpske poljoprivrede i društva uopšte.
            Naglasio je da je stav ZSS da je bolje kupiti dobru, kvalitetnu mehaizaciju preko zadruga, kako bi više zadrugara i kooperanata moglo da je koristi i „da se ne gasi“, u cilju optimalizacije kapaciteta mašine, podele troškova, a tim i jeftinije proizvodnje, što je uz skladišne i preradne prostore, benefit udruživanja.
            Po njegovim mišljenju, zamena mehanizacije je koliko god da je neophodna, nije jedino rešenje. Primer dobre prakse, za male i srednje poljoprivrednike su poljoprivrednici iz Vranja koji su se izjasnili da im je važnije da grad obavi remont postojećih traktora nego da im da subvencije, što je i realizovano. Stav ZSS prema uvozu mehanizacije je pozitivan, ali da treba da se oslonimo na svoju pamet, svoje fabrike i stručnjake. S tim u vezi, naveo je primer traktora Majevica - Patriot 90 koji se proizvodi u fabrici u Bačkoj Palanci. Naš sagovornik se nada i fabrici đubriva, a pre svega, većem broju ljudi dobrih namera koji će sesti za sto i baviti se strateškim pitanjima razvoja domaće proljoprivrede.
            Posebno se osvrnuo na pitanje stočarske proizvodnje kao spas za selo i čitavu državu.
            - Stara srpska poslovica „čije su ovce, toga i livada“, jasno kaže da su značajne i ratarska i voćarska proizvodnja, kao i mehanizacija, ali stočarstvo je najvažnije. ZSS je pre godinu po dana predstavio jedan projekat Ministarstvu poljoprivrede vezan za zadruge, lokalne samouprave i oživljavanje stočarske proizvodnje, od uzgoja, izvoza, beby beef-a, stočarske proizvodnje do tovnog govedarstva i sismema krava-tele. Nažalost nije došlo do razumevanja. Nakon toga predložili smo da se u okviru Ministarstva formira Uprava za stočarstvo, da se tačno zna ko šta radi. Jer situacija na terenu je poražavajuća: sa milion krava smo spali na sto hiljada, ništa nije bolje ni u ovčarstvu. Pre 50 godina proizvodili smo na prvom mestu semensku robu, a na drugom mesne prerađevine. Danas je na prvom mestu merkantilni kukuruz, a mesa i prerađevina nema ni na listi. Samo kada bi neko rekao da izvozimo semenski kukuruz, mislim da bi to označili kao pobedu - rekao je naš sagovornik.
            Podsetio je i na gorući problem energenata i đubriva, tim pre što se približava jesenja setva i izrazio nadu da će formiranjem novog Ministarstva biti doneta sistematska rešenja za dalje delovanje.
            - Sve probleme je daleko lakše rešavati sa poljoprivrednicima koji su udruženi, i u Vojvodini, gde su veće parcele proseka iznad 10 ha i u centralnom delu zemlje, gde su manji posedi. Potreba udruživanja u zadruge i nabavka savremene opreme, preko zadruga se ne dovodi u pitanje - zaključio je Nikola Mihajlović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com