Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Đorđe Mišković: Digitalna pismenost je imeprativ napretka

Mr Đorđe Mišković: Digitalna pismenost je imeprativ napretka

  • PDF

            - Iako je još rano govoriti o rezultatima i efektima ove godine, na ovom mestu na njivi, reći ću da je za komapaniju KITE d.o.o. i nabavku poljoprivredne mehanizacije, ova godina u suštini bila dobra, s obzirom na ekstremne vremenske uslove i okolnosti na svetskom tržištu koje se osećaju i kod nas. Uvoz će biti očekivan od oko 2.000 traktora, možda i više u zavisnosti kojom brzinom se budu donosila rešenja za programe IPARD 2, za nacionalne mere, podršku lokalne samouprave i Pokrajinske vlade.

            Što se tiče današnjeg dana nama je drago što je Zadružni savez Vojvodine (ZSV) kreirao ovakvu jednu ideju i uz pomoć našeg domaćina, ZZ „Žitopromet“. Kompanije KITE d.o.o. je predstavila najnovije u svojoj pondi i sve što je moguće isporučiti u toku sledeće godine. Ono čemu težimo je predstavljanje kompanije John Deere kao ponuđača tehnologije, ne samo mehanizacije. Zato se ovde nalazi i kolega iz agronomije, gde kroz buduće kreiranje tehnoloških karti za ponudu semena, đubriva, sredstava za zaštitu bilja, želimo da se predstavimo kao kompanija spremna da zatvori reprocelinu i tržište po konkurentnim cenama i ponudi finalni proizvod - rekao je mr Đorđe Mišković, izvršni direktor kompanije KITE d.o.o., predsednik Skupštine Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Srbije na manifestaciji „Uz zadruge do savremene mehanizacije" na prvom tematskom skupu u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), ZZ „Žitopromet“, Kikinda i kompanije koju zastupa mr Mišković.
            Ono što poljoprivrednici najviše traže iz bogate ponude kompanije KITE, u zavisnosti je od strukture i veličine poseda koji diktiraju nabavku, dok poljoprivredne zadruge i poljoprivredna društva imaju potrebu i za težom mehanizacijom. Traktori do 100KS  su uvek predmet subvencija namenjenih onima u razvoju. Najveća tražnja odnosi se na traktore od 155KS, od 175 i 195KS, jer je prednost konzervacije sistema obrade zemljišta više programa u jednom prohodu sve prisutnija, kada je reč i ekonomskom delu, odnosno ceni koštanja.
            Po rečima mr Miškovića, nova mehanizacija traži obrazovanog poljoprivrednika. Na osnovu internog istraživanja kompanije KITE, na uzorku od  100 nasumično odabranih  poljoprivrednika, više od 2/3 je digitnalno pismeno. Upravo ta „pismenost“ je imperativ rada na savremenoj poljoprivrednoj mehanizaciji,
            - Sve to naši ljudi lako i brzo razumeju. Ukoliko to nije tako, nema povraćaja investicija. Ali, ako želimo da se razvijamo, a želimo, moramo pratiti svetske trendove, tokove razvoja i štedeti gde god je to moguće - istakao je mr Đorđe Mišković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com