Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dve i po decenije GD Ljubomir Vuksanović Barle, Banja Koviljača

Dve i po decenije GD Ljubomir Vuksanović Barle, Banja Koviljača

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Gljivarsko društvo „Ljubomir Vuksanović Barle“ obeležilo je značajan jubilej - četvrt veka postojanja, na „25. Izložbi gljiva“, jednoj od najomiljenijih manifestacija, kako među lokalnim stanovništvom, tako i ljubiteljima gljiva iz cele Srbije, pa i šire.

            Izraslo iz grupe zaljubljenika u prirodu, ptice i biljke, u kojoj se našao i jedan vrsni poznavalac gljiva, pri tom i vrsni čovek, Ljubomir Vuksanović, koji je nesebično delio svoja znanja o vrstama i osobinama gljiva, čime je „inficirao“ ostale članove. Posle samo godinu dana grupa je osnovala Gljivarsko društvo „Banja Koviljača“, dok su „ptice i biljke prepuštene drugima“. Po odlasku gospodina Vuksanovića, društvo je nazvano današnjim imenom, kao jedino u Srbiji, po svom osnivaču.
            Po tradiciji, u parku Banje Koviljače, svake godine drugog vikenda oktobra održava se manifestacija „Izložba gljiva“. Uvek prebogate i sa velikim brojem različitih vrsta. Ove godine bilo ih je čak 250 detereminisanih, i još nekolicina oštećenih i znatan broj onih koji determinatori Mikoloko-gljivarskog Saveza Srbije (MGSS) nisu stigli da obrade. Po rečima predsednice Društva, Dragice Zarić, broj je zadovoljavajući, velik, ali ne i rekordan. Jedne godine na izložbi je izloženo 345 vrsta i to je teško dostižno.
            Godine 2019. GD „Ljubomir Vuksanović Barle“ je postalo član MGSS i osim u kalendaru lokalnih turističkih manifestacija „Izložba gljiva“ Banja Koviljača, našla se i u kalednaru gljivarskih manifestacija. S obzriom na atraktivnu lokaciju održavanja u besprekorno uređenom parku SPR „Banja Koviljača“, broju uzoraka, gostoprimstvu samih članova, ovu manifestaciju su posetili gosti iz Srbije (Beograda, Raške, Požarevca, Sremske Mitrovice, Petrovca na Mlavi, Novog Sada, Valjeva, Krupnja...), Hrvatske (Umag) i BiH, kao i korisnici banjskih usluga iz celog sveta, pa se slobodno može govoriti o njenom međunarodnom karakteru.
            Prisutnost zavidnog broja gljivarskih društava nikoga nije iznenadila, s obzirom na venredno živopisne i bogate gljivama terene koji se pružaju od  Gučeva, Tršića, do Tronoše i Radaljske banje. Manifestacija je ove godine ugostila i najmlađeg člana sa zvanjem „gljivar“ u Srbiji - Srđana Blanušu, kao i najmlađeg budućeg člana, jednoipomesečnog sina Marka Blagojevića, predsednika Udruženja gljivara i ljubitelja prirode „Vilino kolo“ iz Petrovca na Mlavi. Privukla je i brojnu publiku, sa više nego ikada pitanja, zbog nedavnog nemilog događaja koji je ugrozio živote osam konzumenata gljiva u Šapcu, što je zahtevalo dodatne napore od gljivara, koji su se zbog želje, pre svega obaveze kao članova MGSS da izađu svakom u susret u davanju objašnjenja.
            - Sve vreme trajanja izložbe bile su neverovatne gužve i gljivari, angažovani oko izložbe, morali su da se smenjuju jer nisu mogli više da stoje od umora. Ovo je bila edukatina izložba i sve što je posetioce zanimalo vezano za gljive, bilo im je predočeno, savetovali smo ih kako da rade, konzuumiraju, o konekciji i obraćanja nekom od članova MGSS sa zvanjem gljivara u slučaju bilo kakvih nedoumica – objasnila je Dragica Zarić, predsednik GD „Ljubomir Vuksanović Barle“.
            Jedan od osnivača GD iz Banje Koviljače, Svetozar Ruvidić, sa zvanjem gljivara, „i znanjem determinatora“, dodaje Dragica Zarić, takođe nosilac sertifikata gljivar, izdatom od strane Naučne komisije MGSS, održao je predavanje o prepoznavanju gljiva i porukom da nas „ne truju gljive već neznanje“, te da postojanje otrovnih gljiva nije razlog sprečavanja upotrebe jestivih i lekovitih.
            - Možda i najveći značaj ovakvih izložbi je što omogućavaju direktan kontakt građanstva i gljivara, i jedan su od oblika aktivnosti našeg društva, gde su na prvom mestu učenje, edukacije stanovništva vezane za poznavanje gljiva, kako bi se smanjili smrtni ishodi prilikom konzumiranja otrovnih vrsta i da što više mladih zainteresujemo za gljivarstvo. U tom smislu organizujemo radionice na kojima se trudimo da prenesemo što više ljubavi prema prirodi i gljivama, što više znanja učenicima i njihovim nastavnicima u Tršiću, kao i deci iz drugih sredina u okviru rekreativne nastave. Plan društva je da uđemo u svaku školu i da, u zavisnosti od interesovanja, što učestalije otkrivamo tajne tog divnog, ali za one koji ne znaju, opasnog carstva, koji traži da ga upoznamo. Jer, bez gljiva, koje su se izborile za svoje carstvo, i iako sa osobinama i biljaka i životinjama, ne pripadaju ni jedinima ni drugima, ne bi bilo ni života - kaže naša sagovornica.
            GD uživa veliku podršku Grada i Turističke organizacije Grada Loznice. Ono što je Društvo uradilo bez ičije pomoći i sa velikom ljubavi je Spomenik gljivi, na kojem je na srpskom i engleskom jeziku napisano: - Najčudnijim bićima na planeti bez kojih svet ne bi mogao da postoji“, sa potpisom Ljubomira Vuksanovića Barlea, u čiju je čast i podignut.
            GD ima 50-tak članova od kojih 30 aktivnih. Zvanje gljivara za sada imaju dva člana (Dragica Zorić i Svetozar Ruvidić), ali interesovanja za usavršavanjem ima dosta.

Fotografije: Stevan Baluban
Više fotografija na Facebook stranici: https://www.facebook.com/stevan.baluban.1

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com