Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Sa Biljanom Marčetom o turističkoj ponudi Srbije i Balkana

Sa Biljanom Marčetom o turističkoj ponudi Srbije i Balkana

  • PDF

            Da li je ponuda Srbije i Balkana na adekvatan način eksponirana na lokalnom, regionalnom i globalnom turističkom tržištu? Ima li prostora za veći broj turista iz regiona i koja tehnološka rešenja su moguća kako bi turisti više posećivali Balkan, razgovaramo sa Biljanom Marčeta, dugogodišnjom turističkom radnicom u oblasti receptivnog turizma, koja već više od decenije svoju pažnju usmerava ka razvoju tehnologija za turizam.

            - Pošto sam bila veliki fan poseta stručnih sajmova turizma još od 2001. (gde sam znala posetiti i po 10-tak sajmova godišnje), davno sam postala svesna da turisti u okviru jednog putovanja žele posetiti više zemalja ali i da ako ne žele putovati preko svojih turoperatora, žele sami istražiti ponude i samostalno rezervisati preko interneta. Ipak, ponuda tura na globalnim rezervacionim sistemima za Balkan nije toliko bogata i te ponude nisu prilagođene za domaće i regionalne turiste, a pandemija nam je pokazala koliko su ti gosti značajni za održivost turizma. Upravo zato sam došla na ideju kreiranja platforme na kojoj bi se prvo objedinila ponuda Srbije a zatim i ostatka regiona. Na portalu SerbianAdventures.comkoji smo pokrenuli pre više godina smo do sada okupili oko 70 organizatora tura i aktivnosti, a na sajtu Putujem.onlinesada okupljamo i sve više organizatora iz Bosne i Hercegovine. Usavršavajući rezervacioni sistem, razvijajući i website builder i affiliate partnerski program, nastao je BOS4.tours- travel platforma za online rezervisanje tura i aktivnosti i njihov plasman na tržište.
Uz pomoć website buildera koji je sastavni deo BOS platforme sada je lako objediniti ponudu sa različitih desitnacija i plasirati je kroz različite sajtove, a svakako bi najznačajnije bilo da to bude jedan sajt koji bi objedinio ponudu Balkana i na kojem bi se prikazivale ture na svim jezicima regiona i onih tržišta koja se zajednički žele dosegnuti. Pri tome bi svaki organizator bi platformu mogao na svom jeziku dok bi komunikacija sa klijentima bila automatizovana i na onom jeziku na kojem klijent uradi rezervaciju.
Takođe nam je bio cilj da organizatori na jednom mestu unesu svoje ponude i upravljaju rezervacijama a da se one, osim na tom jednom objedinjavajućem sajtu, mogu plasirati i kroz razne druge promotivne kanale kako bismo plasman ponude bio što širi. Takav vid reklame inicijalno je besplatan, a promoteri dobijaju prihode na osnovu realizovanih rezervacija od provizija koje plaćaju organizatori.
            oKoji su benefiti koji tako ostvaruju organizatori tura? 
            Automatizacije koje smo kreirali omogućavaju da sa dva klika organizatori potvrđuju rezervacije na onom jeziku na kom je klijent uradio rezervaciju, isto tako šalju potvrde o primljenim uplatama ili izvlače listu putnika po datumima polazaka, čime drastično štede vreme i resurse i zadovoljavaju očekivanja klijenata. Osim širokog plasmana ponude i lakog i brzog procesuiranja rezervacija, organizatori prate ocene i komentare koje ostavljaju klijenti o njihovim turama, što treba rezultirati podizanjem kvaliteta usluge) a prate i preko kojih kanala im stižu rezervacije, što može uticati na bolji izbor kanala za promociju. Pored toga online rezervisanje mogu imati i na svom sajtu. Benefit im je i to što u ovakvom poslovnom modelu nema posredovanja, jer klijenti uvek usluge plaćaju direktno organizatorima. Dinamičke cene koje mogu kreirati uz svaki program im omogućavaju da klijenti na vreme rezervišu putovanja, a oni imaju vremena za kvalitetniju organizaciju, bez stresa i uz veće prihode. 
Ovako postavljene stvari bi doprinele da organizatori više vremena posvete klijentima i usluzi a da manje brinu o promociji. 
            oDa li i na koji način destinacije ostvaruju benefit?
            - Većom vidljivošću ponude koja se online može rezervisati od strane individualnih putnika povećaće se ne samo broj turista koji sami rezervišu samostalno već će i turoperatori imati uvid u širu ponudu od one koja im je do sada bila prezentovana. Veći broj turista znači više prihoda za sve pružaoce usluga i sve u njihovom lancu snabdevanja.  Uz širi dijapazon ponude na destinaciji su veće šanse i za dužim zadržavanjem na destinaciji, što takođe utiče na veću potrošnju i više prihoda. Precizno praćenje zadovoljstva klijenata na turama i destinacijama pruža mogućnost podizanja kvaliteta usluge što opet može uticati i na povećanje vrednosti koje turisti dobijaju za novac a to doprinosi opet njihovim preporukama i još većoj vrednosti koju će turisti trošiti na destinaciji. Destinacije koje odluče da koriste BOS-ov website builder za kreiranje svog sajta i predstavljanje svoje ponude imaće mogućnost i online rezervisanja tura i aktivnosti sa njihove destinacije i samostalnog kreiranja sopstvene affiliate partnerske mreže. To im može doneti prihode koji se ostvaruju  na osnovu realizovanih rezervacija koje stignu kroz njihov sajt ili njihovu mrežu promotera.  Na taj način destinacije samostalno mogu kreirati i svoje kampanje, recimo ka dijaspori ili ka nekom tržištu koje je njima iz određenog razloga zanimljivo. 
            oPomenuli ste na početku razgovora i plasman kroz mrežu promotivnih partnera. Na koji nači se kreira ta mreža, ko su potencijalni promotivni partneri i koji je njihov interes?
            - Ukoliko bi planirana zajednička digitalna platforma turističke ponude Balkana bila pravljena uz pomoć BOS platforme, automatski bi se dobila mogućnost da sve ture koje su već u BOS sistemu budu vidljive i na tom zajedničkom sajtu. Organizatori sa jednog mesta mogu upravljati svojom ponudom i rezervacijama, a ona bi se u isto vreme mogla rezervisati i kroz mrežu affiliate partnera. Ta partnerstva se mogu praviti sa svim značajnim ključnim igračima koji bi zainteresovani da ostvare prihode od promocije tura i destinacija: od avio kompanija, turističkih organizacija, preko raznih medijskih i turističkih portala, do sajtova hotela, agencija, blogera, dijaspore. Svi oni mogu dati svoj doprinos promociji regiona promovišući ponudu svojoj publici a ostvarivali bi prihode na osnovu realizovanih rezervacija koje stižu kroz njihove promotivne kanale.  Ovako digitalizovanu ponudu biće moguće povezati i sa značajnim globalnim distributivnim sistemima kao što su Google, Amadeus, Expedia, Booking, kinesk C-trip i slično. 
            oVezuju nas isti ciljevi - da unapredimo turizam
            Pre unosa ponude potrebno je programe pripremiti za digitalne platforme i tu ima mnogo posla na edukacijama, s obzirom na to da novi kanali promocije donose i neke nove mogućnosti ,ali i potrebne za novim znanjima. Zatim ih je potrebno prevesti na jezike tržišta koja se žele dosegnuti. Podrška ovom start-up-u otvara prostor da, dobrom raspodelom uloga, benefite vrlo brzo ostvare svi?
            - Mi smo spremni da pružimo tehničku podršku da taj proces ide što lakše i da radimo dalje na unapređivanju sistema i povezivanju sa strateškim partnerima, a sve van toga bi trebao raditi tim koji će biti zadužen na ovom projektu. Ukoliko bi ova inicijativa dala podršku našem start-up-u uštedelo bi se dragoceno VREME. Verujemo da bi za turizam Srbije, kao i za ostale zemlje članice koje prepoznaju snagu zajedničkog plasmana, mnogo značila primena najnovijih tehnologija i brz start sa spremnim tehničkim rešenjem.  Nama bi bila čast da učestvujemo u ovoj inicijativi a svakako bi nam dalo i veliki vetar u leđa za prodor na globalno tržište ukoliko bi sve ono što smo napravili prvo primenili na našem, balkanskom tržištu - zaključuje optimistično Marčeta.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com