Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ponesi uspomenu Zrenjanin

Ponesi uspomenu Zrenjanin

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Svaki grad ima svoj habitus, identitet, karakter..., sklon transformacijama iz nužde, potrebe, uslovljenim vremenskom odrednicom. Pozicioniranje kreativnog i inovativnog lokalnog miljea, kao ključne perspektive razvoja, sa akcentom na turizam, pretpostavlja saradljivost i preduzetničko povezivanje svih zainteresovanih činioca. S toga, promenom rukovodstva, Turistička organizacija grada Zrenjanina, nastavlja strategiju razvoja turizma opštine, zacrtane u prethodnom periodu, uz povećano angažovanje na društvenim mrežama, u skladu sa zahtevima tržišta i mlađe generacije turista.

            Sa svim potencijalima na turističko tržište
            Sanja Petrović, diplomirani MSc menadžer u hotelijerstvu (Prirodno-matematički fakultet Univerzitet Novi Sad), za petnaest godina iskustva prošla je sve procese rada, od suvenirnice, preko šefa službi koje su poslovale u okviru zrenjaninske TOG, do mesta pomoćnika direktora 2017. godine, da bi 09. septembra bila imenovana za direktora. Sledeći premisu da zajednički put vodi napretku, a saradnja uspehu, u ovom kratkom vremenskom intervalu već je preduzela određene korake.
             - Pozicija drugog čoveka firme je donekle rasterećenija od pozicije prvog, međutim, ovo mesto mi omogućava da neke stvari, koje sam 15 godina posmatrala, a koje nisam mogla da realizujem, pokušam da unapredim. Tu pre svega mislim na prisustvo u digitalnoj sferi, društvenim mrežama, sa ciljem da u što skorijem periodu TOG postane vidljiviji, kako bi i na taj način promovisali sve potencijale, kojih ovaj grad ima mnogo, bez da zapostavljamo postojeće, štampane medije. To potvrđuje naše učešće na XVIII Međunarodnom festivalu turističkih pubikacija „Kofer slova“ u Kruševcu sredinom oktobra, gde je TOG Zrenjanina osvojila tri „Srebrna kofera” u kategorijama: Višelisna turistička publikacija do 50 stranica, Turistička mapa i Najbolji sajt - rekla je Sanja Petrović.
            Da se ne časi časa potvrda je niza sastanaka koje je inicirala, sa ustanovama kulture: Gradskom narodnom bibliotekom Zrenjanin, Narodnim muzejom Zrenjanina, Narodnimpozorištem „Toša Jovanović", Zrenjaninskim istorijskim arhivom u cilju osmišljavanja zajedničkog koncepta izlaska na turističko tržište Srbije i regiona.
             - Ne kažem da se do sada nije radilo na turističkoj prepoznatljivosti grada, ali ako budemo radili zajedno sa zajedničkim ciljem, naša nastojanja će vrlo brzo dati rezultat. Ako uspemo da ostvarimo neke potencijale, uz ljude koje krasi gostoprimljivost, možemo da se nadamo zadovoljavajućoj turističkoj poseti - izjavila je gospođa Petrović.
            Vidljiv porast noćenja od +140 odsto, u odnosu na avgust prošle godine, kome su doprinele brojne manifestacije, zabeležen je zahvaljujući „Danima piva“, ali i kulturnim, tradicionalnim događajima, sportskim takmičenjima. Zadatak povećanja noćenja turista, samim tim i prihoda od turizma „nije jednostavan ali je ostvarljiv“, tvrde u TOG Zrenjanin, po čijem mišljenju je rad na animiranju dolazaka mlađih turista, veliki i izazovan. Uz postojeće događaje kakav je „Grad otvorenog srca“, „Buđenje proleća“, Evropskog prvenstva u raketnom modelarstvu za seniore i juniore, Evropsko selo, i kreiranje novih, poput moderne gastro-muzičke manifestacije u Karađorđevom parku, planirane za maj 2023., koja će uz hip hop, DJ, rock izvođače obuhvatati i kulturu jedenja burgera, podstičući navike dolazaka turista, među kojima i mladih, u Zrenjanin i okolinu, i mimo određenih događaja.
            Zrenjanin grad sporta i šampiona
            Razvijena sportska infrastruktura grada omogućila je organizaciju brojnih sportskih turnira, svetskih, evropskih, pripremnih, što je još jedan od pokazatelja animiranja mlađe populacije i prisustva događajima sa elementima takmičarskog i edukativnog. Koliko je Zrenjanin okrenut mladima govori i pobeda na ovogodišnjem takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“- mladih Zrenjaninki u najvećem televizijskom festivalu za decu i omladinu u regionu, koje su time izborile da Zrenjanin, sledeće godine bude domaćin istog.
            - I u narednom periodu nastaviće se promocija zrenjaninskih sela. Belo Blato ima zaokruženu ponudu, od etno kuće, rukotvorina, gastro specijaliteta, do „Kobasicijade“ koja je nadrasla selo, malo za prihvat svih koji bi u dane manifestacije želeli da ga posete. Selo koje je poslednjih godinu dana najviše učinilo u turističkoj ponudi je Stajićevo, nazvano po njegovom osnivaču, parohu Savi Stajiću, koje je obeležilo 100 godina od osnivanja i višednevnoj proslavi seoske slave Preobraženje. Videvši šansu razvoja u turističkoj ponudi, registrovali su dve etno kuće sa smeštajnim kapacitetima koristeći prednosti blizine restoranaTrofeju sklopu Banatskog etno sela Tiganjica“, SRP „Carske bare“, ali i obezbedili pristan na Begeju u samom naselju, za manja plovila. I Perlez postaje sve atraktivniji s obzirom na broj poznatih Beograđana koji u većem broju kupuju kuće. Pravo otkrovenje je  manifestacija „Dani porodice“ podržana od strane resornog Ministarstva, uvrštena u manifestacije od značaja za Republiku Srbiju - objašnjava direktorica.
            U turističkom, i svakom drugom smislu, nikako se ne sme zaobići priča o banatskoj gastronomiji i svako od naselja zrenjaninske opštine ima neku manifestaciju čiji je značajan segment gastronomija. U samom gradu postoji nekoliko restorana koji poštuju tradiciju, ali su najpoznatiji oni sa prefiksom etno, u neposrednoj blizini grada: već pomenuti „Trofej“, Salaš „Kod Stare dunje“, Salaš „Lujza“, gde se domaćini bave uzgojem mangulica od kojih se pripremaju tamošnji specijaliteti proizvodnjom slano/slatke zimnice, sokova, i sve to posetioci mogu da kupe, uživaju u domaćimi ukusima i kod svojih kuća. Ovo je izuzetan primer zaokružene proizvodnje prepoznate kod turista koji poštuju domaće proizvode. A takvih je sve više.  


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com