Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Svetski dan srpskog kola - dan čuvanja pravih vrednosti

Svetski dan srpskog kola - dan čuvanja pravih vrednosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Trg Dositeja Obradovića, popularan Studentski trg u Novom Sadu je u subotu, 05. novembra bio mesto okupljanja folklornih ansambala, studenata i građana povodom širenja Velikog srpskog kola u okviru, sada već tradicionalne manifestacije. Povod ovom veličanstvenom događaju bilo je svetsko priznanje 2017. godine, ulaskom na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, kao važan integrativni element negovanja kolektivnog identiteta naše zemlje.

            Bojan Rašković, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, na čelu studenata u ovom važnom događaju, svoje prisustvo, kao i učešće svojih kolega, studenata, objasnio je velikim zadovoljstvom i mogućnošću okupljanja u promociji pravih vrednosti, kao što su jedinstvo, tradicija, nasleđe, prijateljstvo, čestitost.
            - Okupili smo se da još jednom igrom i pesmom podržimo tekovine naše kulture i dok bude folklora i naše srpske igre i pesme živeće naša tradicija. Cilj je da mladi ljudi, studenti podrže negovanja srpskog nasleđa, svega onoga što su nam naši preci ostavili u amantet - rekao je Bojan Rašković.
            Koliko je to zastupljeno na terenu i u nastavnim programima, Bojan Rašković, student Fakulteta sporta objašnjava, da su studenti ovog fakulteta u tom pogledu povlašćeni, i u sklopu predmeta narodne igre, uče srpska kola.
            Ni studenti ostalih fakulteta nisu imuni na lepotu i raskoš srpske igre i pesme, što se najbolje vidi u okviru humanitarnih večeri, organizovanih od strane Studentskog parlamenta, ujedno i odlične prilike da se zaigra kolo i zapeva stara narodna pesma. U tome im pomažu uvek prisutni članovi KUD-ova, jer se taj način prenošenje veština onih koji znaju, onima koji uče, pokazao najdeletvornijim. U prethodnom periodu Parlament je organizovao i radionice na kojima su studenti učeni osnovnim koracima iz najpoznatijih srpskih kola, i sa tom praksom će se nastaviti. Do sada, u tom smislu nije bilo saradnje sa osnovnovcima i srednjoškolcima, ali postoji ideja povezivanja KUD-ova i dece, da se u što ranijem uzrastu osvesti značaj i potreba čuvanja nasleđa.
            Svetski dan srpskog kola se odvija u okrilju Festvala zlatnih ansambala, ove godine četrnaestom po redu, ustanovljen povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji i oslobođenja Grada Novog Sada 1918. godine. Svake godine ovaj dvodnevni Festival počinje nadmetanjem solista, a završava atraktivnim nastupom nekolicine reprezentativnih anasambala iz Srbije i regiona.
            U organizaciji Svetskog dana srpskog kola učestovali su Studentski centar Novi Sad, Grad Novi Sad - Gradska uprava za kulturu i Ansambl „Vila“ - SKUD „Železničar“ iz Novog Sada.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com