Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Podrška grada Novog Sada manifestacijama kulturnog karaktera

Podrška grada Novog Sada manifestacijama kulturnog karaktera

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Novi Sad je uvek podržavao svaki vid zaštite našeg kulturnog nasleđa i kulturne baštine. Manifestacijom - Svetskog dana srpskog kola obeležavamo kulturnu tradiciju mnogobrojnih naroda sa ovog prostora, na šta smo jako ponosni. Na srpsko kolo posebno, jer je kao takvo, prepoznato od strane UNESCO-a, i uvršteno na Reprezentativnu lisu nematerijalnog kulturnog nasleđa, pre pet godina. Drago mi je što se veliki broj mladih ljudi odazvao pozivu organizatora da učestvuje u manifestaciji, pre svega zbog toga što mladi koji odrastaju u vreme globalizma imaju pravo, ali i obavezu, da sačuvaju našu posebnost i sve što simbolizuje kolo.

Mladi su najbolji reprezenti pozitivnih ljudskih osobina: sloge, radosti, jedinstva, povezanosti i dr., a to su na najlepši način pokazali danas na Studentskom trgu igrajući srpsko kolo - istakao je Igor Crnobarac, zamenik gradonačelnika Novog Sada povodom Svetskog dana srpskog kola, održanog u subotu, 05. novembra 2022. godine, u okviru XIV Festivala zlatnih ansambala (Gradska koncertna dvorana), uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Novog Sada - Gradske uprave za kuluturu, Srpske pravoslavne crkve, Studentskog centra Novi Sad i Ansambla „Vila“ - SKUD „Železničar“ Novi Sad, čime se obeležava prisajedinjenje Vojvodine matici Srbiji i oslobođenja Grada Novog Sada 1918. godine.
            Neizostavna tema ove godine vezana je za Novi Sad - Evropsku prestonicu kulture, prestižnu titulu koja i ovakvom podrškom opravdava nastojanja da „Srpska Atina“ i dalje s ponosom i pokrićem nosi svoje drugo ime. Već za koji mesec ovom titulom okitiće se neki drugi grad(ovi), ali će ova godina, uz nekoliko pripremnih, ostaviti planirane i utemeljene kulturne vrednosti i norme, neophodne za kvalitet kulturnog života i života savremenog čoveka u jednom gradu.
            Cilj Gradske uprave za kulturu je da Grad zasnovan na ovakvim principima i shvatanjima kulture nastavi da živi, a ovakve događaje i sve čuvare naše kulturne baštine, kulturnog nasleđa, sačuva u njenom izvornom obliku.
            - Radimo na promociji tolerancije, čuvanju našeg kulturno-istorijskog i arhitektonskog nasleđa i to ćemo nastaviti i u budućem periodu. Zahvalan sam organizatorima na ovoj manifestaciji, njihovom trudu i uloženoj energiji da se ovako nešto održi, jer ukoliko zaboravimo naše korene, tradicije, izgubićemo svaki vid posebnosti kojom možemo da doprinesemo daljem jačanju kvaliteta šire evropske porodice čiji deo težimo da budemo - rekao je gospodin Crnobarac.
            Podsetio je na predstojeći događaj, koreodramu „Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“, zakazan za sredu, 09. novembra u Srpskom narodnom pozotištu, sa početkom u 19:00, u izvođenju jedinog nacionalnog profesionalnog ansambla koji se bavi umetničkom igrom na Kosovu i Metohiji, i pozvao sugrađane da uživaju u „folkloru i svemu što naš etnos čini ono što jeste“.
            Istakao je i da je osim kulturnih sadržaja, ove godine Evropska prestonica kulture zabeležila i značajan porast gostiju, domaćih i stranih, što je još jedan od pozitivnih efekata grada ovenčan krunom „kulture“.
            - Mislim da je značajno pomenuti i ono što ostaje, a to je jedno dugotrajno investiranje u našu kulturnu scenu, ne samo manifestacije koje su održane pretodnih godina, već ulaganje u kulturnu infrastrukturu, kulturne stanica, trenutno ih ima osam, u perspektivi će ih biti deset - jedanaest. Na ovaj način uspeli smo da „decentralizujemo“ kulturu, da je izvučemo iz uskog jezgra grada i damo mogućnost da stanovnici iz drugih delova grada uživaju u kulturniom životu i svemu što nas čini drugačijim, svojim - zaključio je Igor Crnobarac.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com