Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Festival Zlatnih ansambala Srbije tradicionalnih vrednosti

Festival Zlatnih ansambala Srbije tradicionalnih vrednosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Festival Zlatnih ansambala Srbije, koji slavi mladost, lepotu, radost, maštovitost i inventivnost preko folklorne umetnosti, kulturnog identiteta jednog naroda sačuvanog u tradicionalnim oblicima, održan je 04. i 05. novembra u Novom Sadu. Festival, kao podrška negovanju narodnog stvaralaštva, muzike, igre, pesme, narodnih nošnji, iznad svega najviših ljudskih vrednosti, održan je četrnaesti put na Dan obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji i oslobođenja grada Novog Sada 1918. godine.

            Ova manifestacija, kao i svake godine, objedinila je tri događaja: Svetski dan srpskog kola, Festival zlatnih ansambala Srbije i Tradicionalna igranka u savremeno doba.
            Prvi događaj na Trgu Dositeja Obradovića, kolokvijalno nazvanim Studentski trg u centru studentskog kvarta, okupio je folkloraše, studente i građane koji su zaigrali kolo šaljući u svet simboličnu poruku o lepoti zajedništva i ljubavi. Ovo je bila i poziv akademskoj zajednici da se pridruže očuvanju i negovanju kulturnog, istorijskog, običajnog identiteta naroda kojem pripadaju.
            - XIV Festival Zlatnih ansambala Srbije je manifestacija koja je posle toliko godina kvalitetnog promovisanja naše tradicije i vrednosti proisteklih iz jednog svobuhvatnog koncepta, postala događaj kojim grad Novi Sad može da se ponosi - istakao je Milorad Lonić, koreograf, umetnički direktor FA Ansambla „Vila“, predsednik Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije.
            Jedan od segmenata ovog Festivala bilo je takmičenje u pojedinačnom nadigravanju srpskog kola, a najbolji izvođači su poneli nagradu „Zlatno kolce". Potom su prezentovane najuspešnije koreografske minijature tradicionalnog plesa inspirisane srpskim kolom u tri, da bi na kraju, nastupili „zlatni ansambli“, koji su po mišljenju stručnog Odbora „dali najveći doprinos u ovom domenu, kako u Srbiji tako i dijaspori“.
            Osim domaćina festivala, Ansambla „Vila“ SKUD „Železničar“, u programu su učestvovali: Hor Almaškog hrama „Sveti Stefan Dečanski“, KUD „Branislav Nušić“ Vladičin Han, AKUD „Branko Krsmanović“ Beograd, Udruženje „Petrovčani“ Novi Sad, UZNKN „Šumadija“ Batočina, KUD „Kosta Abrašević“ Niš, KUD „Stevan Mokranjac“ Beč, ADZNM „Gusle“ Kikinda, KUD mladih Novi Pazar, KPD „Jednota“ Gložan, KUD „Izvor“ Nakovo i AKUD „Oro“ Niš. Veliko umeće pokazao je gostujući Ansamblul folcloric „Timișul“ iz Temišvara, koji na jedinstven način, u okviru Festivalul Inimilor, širi lepotu i znanje o srpskom kolu.
            Dobitnik „Zlatnog pera“, novoustanovljenog priznanja je dr Milan Micić, istiričar i književnik, generalni sekretar Matice srpske, predsednik Saveza udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912 - 1918. U obrazloženju dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, kompozitor, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, je rekao, da je ovo priznanje dodeljeno za negovanje kulture sećanja i doprinos održivom razvoju nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
            Dobitnik priznanja  „Zlatna struna 2022“ je Boško Vujačić, guslar, narodni umetnik, jedno vreme nastavnik MŠ „Mokranjac“.
            - Posmatrano iz etnomuzikološke perspektive, guslar Boško Vujačić je jedinstvena figura na polju muzičke kulture i svojim angažovanjem i rezultatima zaslužuje priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi - rekla je dr Danka Lajić Mihajlović, etnomuzikolog, naučni savetnik u Muzikološkom institutu SANU.
            - Prvi put smo, gledajući da sva četiri elementa upisana na UNESCO lisu našeg nematerijalnog nasleđa podržimo i da damo podstrek onima koji to neguju i čuvaju. Imamo nameru da uvedemo još nekoliko priznanja, da istaknemo one koji se trude da našu nematerijalnu kulturnu baštinu dignu na pijedestal, da je neguju i oplemenjuju kroz današnje za buduće generacije - rekao je gospodin Lonić.
            XIV Festival zlatnih ansambala Srbije održan je u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu. Protejejer Željko Latinović, izaslanik Njegovog preosveštenstva, Episkopa bačkog prof. dr Irineja Bulovića, blagoslovio je ovaj skup.
            Veliko finale dvodnevnog Festivala odigrano je, u bukvalnom smislu, u svečanoj sali hotela „NORCEV“ na Iriškom vencu. U manifestaciji, koja čini važan deo niske ovih događaja: „Tradicionalna igranka u savremeno doba“ demonstrirana su prelepa narodna kola: Rumuni su igrali rumunske, Slovaci igre iz svoje postojbine, Srbi kola iz različitih srpskih dijalekata. Onima koji su napravili najuspešnije kreacije dodeljena su priznanja.
            U organizaciji Festivala učestovali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije,  Grad Novi Sad - Gradska uprava za kulturu, Srpska pravoslavna crkva, Studentski centar Novi Sad  i Ansambl „Vila“ - SKUD „Železničar“ iz Novog Sada.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com