Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back KULTURA MUZIKA BASSIONA AMOROSA - Sve boje zvuka magičnog kontrabasa

BASSIONA AMOROSA - Sve boje zvuka magičnog kontrabasa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Egzotično očaravajuće muziciranje kvarteta „Bassiona Amorosa”, u sastavu Andrej Šinkevič (Andrej Shynkevich, Belorusija), Šimon Marčinjak (Szymon Marciniak, Poljska/Nemačka), Onur Oskaja (Onur Özkaya, Turska) i Ljubinko Lazić (Srbija), nakon dvanaest godina, ispratila je publika u Srbiji krajem oktobra. Prvi koncert održan je 25. oktobra u sali Kulturnog centra Inđija, a poslednji 30. oktobra u Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Staroj Pazovi.

Vrhunskog muzičkog događaja nije bila uskraćena ni publika u Beogradu (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine), Kragujevcu u okviru OKTOH-a (Prva kragujevačka gimnazija), Leskovcu na festivalu klasične muzike LEDAMUS 2022 (Muzička škola „Stanislav Binički“).
            Značaj ovih ekskluzivnih koncerata - „praznika muzičke umetnosti“ je tim veći jer je reč o najpoznatijem svetskom kvartetu kontrabasa, koji ove godine obeležava 25 godina postojanja.
            Kvartet kontrabasa osnovale su četiri izuzetno talentovane devojke 1996. godine, a dve godine kasnije o njima je snimljven kratki film. U to vreme, kvartet dobija i današnje ime, izvedeno iz dela Đovanija Botesinija (Giovanni Bottesini) „Passione Amorosa“. Po završetku studija na Visokoj školi za muziku u Minhenu (Hochschule für Musik München), iz koje će biti regrutovani i svi potonji članovi ansambla, njihova mesta zauzimaju kolege kontrabasisti. Od 2002. godine, sa Klausom Trumpfom, kao umetničkim direktorom, profesorom na Visokoj školi u Minhenu, za koga i sami tvrde da je najbolji profesor kontrabasa na evropskom kontinetu i šire, „Bassiona Amorosa” počinje da osvaja svet.
            Do danas su zabeležili preko 1.000 nastupa, tri turneje po SAD, svirali su na svim kontinentima sem Australije, izdali 14 CD-ova..., nastupali usvim poznatijim svetskim dvoranama, osvojili brojne nagrade među kojima i nagradu „Europäischen Quartettpreis 2003“ (Европског квартета 2003).
            Mr Ljubinko Lazić, solo kontrabasista Beogradske filharmonije i vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, član je od početka muške postave  „Bassione Amorosa“.
            Prvi kontrabasi pojavili su se u XVI veku. Kontrabas sa četiri žice, u upotrebi od sredine XVII veka, patentirao je italijanski majstor Michele Todini. Vek kasnije ovi instrumenti nalaze svoju širu primenu u Nemačkoj i Italiji i postaju deo orkestra. Partiture za ovaj instrument nije obimna, ali je pišu najveći kompozitori: Beethoven, Čajkovski (Чайковский), Schubert, Rimski-Korsakov (Римский-Корсаков), inovativni kompozitori sa dubokim poznavanjem orkestra i njegovih instrumenata: R. Strauss, Stravinski (Страви́нский), Prokofjev (Прокофьев), Šostakovič (Шостако́вич).
            Iako na repertoaru imaju kompozicije pisane za bas gambu (preteču kontrabasa) i barokne orkestre, pa sve do jazz-a, rock’n’roll-a i filmske muzike, za 25 rođendan i nastup u Srbiji, članovi „Bassiona Amorosa” odabrali su dela: Johann Sebastian Bach-a, Stefan Schäfer-a, Георгий Махошвили-a, Franz Pillinger-a i dr.
            Na ovaj mistični i nedovoljno poznat put, od mogućnosti instrumenta do partitura, originalnih i prilagođenih, nenametljivo šarmantno, publiku je poveo mr Ljubinko Lazić, zaslužan za dolazak „četvorice veličanstvenih“, izuzetnih muzičara u našu zemlju, ostavljajući je bez daha.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com