Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back HRANA I PIĆE VINO U susret mladom vinu Portugizeru - Svatovcu

U susret mladom vinu Portugizeru - Svatovcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

         Trećeg četvrtka novembra u celom svetu se slavi Dan mladog vina. U Srbiji je sa tom praksom prvi počeo Sava Jojić, vlasnik Vinerije „Mačkov podrum“ - Mačkovim danom mladog Portugizera, koji je nakon deset godina iz centru Novog Sada, preseljen u svoju maticu, u mesto svog rođenja - Irig. Ove godine Mačkov dan mladog Portugizera biće održan u Vinskoj ulici, u fruškogorskoj prestonici Irigu, po XV put. Ali ne kako je to praksa u svetu u četvrtak, već po sremački, obaška kako je i red, u petak, da bi se Sremci do mile volje mogli veseliti i na posao ne misliti.

            Zborno mesto svih radoznalih da okuse prve ukuse nove berbe, je Vinski trg, u petak od 16:00, gde ih osim degustacije mladog vina Svatovca, čekaju štandovi sa sremačkim specijalitetima iz iriškog atara koje će ponuditi: „Butik čvaraka“, „Friški jazački sir“, „Ljuta Sremica“, Aktiv žena Irig, Srednja stručna škola „Borislav Mihajlović Mihiz i dr.. Od „stranaca potkrao se samo bombodžija iz Kikinde, koji godinama čeka na red, a tek ove je dobio priliku.
            Svake godine ova manifestacija otpočinje svojom himnom „Divan je kićeni Srem“, proglašavanjem novog viteza vina (ove godine će u viteza biti provisan majstor gastronomije Hadži Saša Mišić), a gospođa Vera Novković, direktor Srpske čitaonice u Irigu, proglasiće pobednika konkursa za najlepšu pesmu o vinu. Očekuje se i nastup učenika i nastavnika MŠ „Teodor Toša Andrejević“ iz Rume i Miodraga Petrovića, prvaka Srpskog narodnog pozorišta. Ni čuveni iriški pudar - učesnik svih vinskih fešti, neće izosati.
            Portugizer je sorta koja se istorijski vezuje za područje centralne Evrope. Prostirala se  širom Austrougarskog carstva, a danas je najzasupljenija na području Austrije i Nemačke, Hrvatske, Srbije, Češke, Rumunije, Slovenije i Mađarske. U Vojvodini je početkom XX veka Portugizer bio među najzastupljenijim crnim sortama vinove loze. Danas se ova sorta u Srbiji može naći samo na Fruškoj gori, gde su najznačajniji proizvođači vinarije: „Mačkov podrum“, „Kiš“ i „Bajilo“, poslednje dve iz Sremskih Karlovaca.
            Ipak, „Mačkov podrum“ je od Portugizera jedini napravio brend, zahvaljujući i mladom Portugizeru - Svatovcu. Godišnja produkcija Portugizera se kreće oko 18.000 litara, i  nikada ne dočekaju novu berbu. Mačkov Portugizer se već nekoliko godina nalazi na tržištu SAD.
            - Nisu to velike količine, ali mi smo zadovoljni. Ova godina nije bila dobra za vinare, ali bolja od kišne 2014., koje je Mija Radnovanović plasirao kao „kišno vino“ i sa njim napravio bum. Drugi vinski mag, Petar Samadžija imao je običaj da kaže da „na vinovu lozu utiču dve kiše: proletnja - kada je nema, i jesenja - kada je ima previše!“ Berba Portugizera je bila posle Velike Gospojine, krajem avgusta i prvih dana septembra i uspela je da pobegne jesenjoj kiši. Merlot i Cabernet Sauvignon nisu bili te sreće - rekao je gospodin Sava Jojić.
            Gospodin Jojić je takođe konstatovao da ovogodišnji Portugizer, kao i godina, nije najbolji. Demanti je usledio na promotivnom druženju predstavnika medija uz pudarski paprikaš i pitu od Portugizera, u Senici „Mačkovog podruma“, uoči Mačkovog dana mladog Portugizera. Prisutni probali i uživali u vinu koje je nadmašilo sva očekivanja. Bio je to objektivan sud vinskih znalaca, a ne isprovociran uzavrelom atmosferom Iriških bećara - tamburaša. Prestrogoj oceni iskusnog vinara koji uvek teži nečem višem, na sreću se uspotivila Đurđica Jojić Novaković, zahvaljujući kojoj je Portugizer iz berbe 2022. bio predmet degustacije, od koje je njen otac, apriori odustao. Dobro je što vinari imaju decu. Dobro je što deca vinara imaju znanja o vinu, mladalačke hrabrosti i ljubavi prema svojim roditeljima. Njeno mišljenje potvrdio je i Pavle Radanović, somelijer i vitez Reda vinskih vitezova Evrope, dajući svoje stručno mišljenje, uz saglasnost svih prisutnih.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com