Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA IZLOŽBE Branislav Mamić: Između svetla i tame

Branislav Mamić: Između svetla i tame

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Inspirativno - provokativan momenat je kada se neko ko se predstavlja na jedan način pojavi u sasvim drugom miljeu, gradeći duplu sliku sebe, podjednako zapaženu i dobru.

            Branislav Mamić, sekretar je Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine (PKV), čiji je cilj povezivanje članova komore radi ostvarivanja zajedničkih interesa sa privrednim činiocima iz različitih oblasti privrede.
            Povod za ovaj tekst je izložba fotografija „Segmenti crno belih misli“, autora Branislava Mamića, otvorena 16. novembra 2022. u Američkom kutku Novi Sad. Intrigantna, maštovito-sugestivna igra stvarnosti i njenih senki.
            Autorov narativ je povodom otvaranja, objasnio Danilo Vuksanović, akademiski slikar, koji, moglo bi se zaključiti da ga dobro poznaje i da dugo prati njegov rad, skrećući pažnju prisutnima na energiju koja isijava iz ovih slika:
            - Nije prvi put da govorim, razmišljam i pišem o njegovim radovima ali, za razliku od ranijih serija, ono što je naročito zanimljivo je crno-beli ekskurs i povratak na klasičnu, majstorsku fotografiju koja se bavi osnovnim elementima i koja u suštini upućuje da neke vrednosti koje su delimično, kod nas u savremenoj produkciji, zaboravljene. Među ovim fotografijama ima i elemenata dokumentarnosti, svakodnevnog prolaza, ono što čini njegov život. Pre svega njegova putovanja, posmatranja i njegovi najbliži, prijatelji, ljudi vezani i za njega i njegove priče. Sve to se može isčitati na ovim fotografijama, i sve to može biti jedan lep predložak za uživanje i za razmišljanje o umetnosti: u pravilnoj i određenoj meri između crnog i belog sveta gde sve nijanse predstavljaju umetnost.
            Ovoga puta u svojstvu autora, umetnika, gospodin Mamić je pažnju posmatrača fokusirao na pokušaj da na svakoj od izloženih fotografija zabeleži trenutak od 100 godina: trenutak njegove ćerke koja ima deset godina, njegovog oca od 82 godine, trenutak Lazara Kuzmanovića, arhitekte i njegovog prijatelja tokom dugog niza godina.
            - Ima trenutaka koje sam beležio putujući po svetu i praveći neke reportaže. Postavljao sam ih na društvenim mrežama i trebalo je vremena da se odvažim i iskoračim u ovom pravcu. Kao autor govorio sam o svojim emocijama. One su sada ovde, ogoljene i to sam ja. I čini mi se da, kada vas sve vidim, da sam uspeo. Trudiću se da budem još bolji -  zahvalio se iskreno, toplo, Branislav Mamić, prisutnoj publici, prijateljima, umetnicima, mahom majstoirima fotografije, koji su podržali kreativan rad svog kolege, prepoznajući u njemu formiranog umetnika koji ima, i tek će imati šta da kaže.
            Izložba će trajati do 30. novembra, a posetioci će moći da je pogledaju svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com