Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Uvođenje telemedicine u lečenju dijabetesa u SB Merkur

Uvođenje telemedicine u lečenju dijabetesa u SB Merkur

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Na štandu Specijalne bolnice Merkur drugog dana Sajma turizma u Novom Sadu, održana je promocija projekta SI4CARE. Projekat SI4CARE - Društvene inovacije za integrisanu zdravstvenu zaštitu starije populacije u regionu ADRION - podržan je od strane Interreg ADRION programa, finansiranog iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda. Sa budžetom od 2,3 miliona evra, projekat ima za cilj da doprinese stvaranju transnacionalnog ekosistema za društvene inovacije u integrisanim zdravstvenim uslugama za starije stanovništvo širom ADRION zemalja. SI4CARE je počeo u decembru 2020. i završiće se u maju 2023. godine.

            Između 10 partnera iz osam zemalja, Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje jedini je partner iz Srbije koji je uključen u projekat SI4CARE, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja.
            Na početku promotivnog skupa, prisutnima se obratio Miodrag Miljković, koordinator projekta u Srbiji, zahvalio se svim institucijama na saradnji i istakao:
            - U ovom trenutku mi smo u četvrtom periodu realizacije projekta od ukupno pet. Nakon uvida u  najnovije primere dobre prakse iz okruženja i Evropske Unije, izabrana je Telemedicina, kao tema pilot-projekta koji se sprovoditi u Merkuru i čija će se iskustva pretočiti u kasnije politike, kako bi se starim licima u Srbiji poboljšali uslovi lečenja.
            Pomoćnik Ministra zdravlja dr Danijela Urošević, koja je toga dana bila sprečena da prisustvuje događaju poslala je pismo u kome je istakla:
            „Danas, kada se pilot u Merkuru realizuje po definisanoj proceduri, glavni fokus Ministarstva zdravlja u projektu SI4CARE je rad na Transnacionalnoj strategiji i Nacionalnom akcionom planu za Srbiju. Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije definiše zdravstvenu zaštitu, kao organizovanu i sveobuhvatnu delatnost društva, sa ciljem ostvarivanja najvišeg mogućeg nivoa očuvanja i unapređenja zdravlja građana, a projekat Si4Care pomaže da u Srbji ostvarimo upravo ove ciljeve. Nacionalni akcioni plan za Srbiju projekta Si4CARE predviđa i nastavak pilota u Merkuru, koji će pomoći u pripremi institucionalnog i pravnog okvira za uvođenje telemedicine u Srbiji, a ovi rezultati biće odlična osnova za taj projekat.
            Dr Vladan Miodragović, vođa medicinskog tima na pilot projektu u Merkuru predstavio je iskustva lekara koji su bili angažovani na projektu koji uvodi telemedicinu u srpske banje.
            - U našem projektu trenutno učestvuje 48 pacijenata iz cele Srbije, koji su u anketi izrazili zadovoljstvo što mogu kontaktirati sa lekarima i nakon povratka kući i dobiti adekvatne savete ili terapiju putem mobilnog telefona“, izneo je dr Miodragović. „ Rezutati ovog projekta ukazuju da među pacijentima obolelim od dijabetesa postoji interesovanje da sa lekarma iz Merkura budu u kontaktu i nakon odlaska kući i na taj način drže svoju bolest pod kontrolom - dodao je.
            - Važni rezultati pilot projekta u Merkuru  su razbijanje predrasuda o korišćenju telemedicine među lekarima, kao i razvijanje svesti kod pacijenata, posebno dijabetičara, o upotrebi telemedicine za daljinsko upravljanje zdravljem”, istakao je dr Miodragović.
Događaju su prisustvovali predstavnici Udruženja dijabetičara iz Vojvodine i lekari Domova zdravlja, kao institucije koje podržavaju i direktno se uključuju u SI4CARE projekat. Promotivni događaj protekao je  uz veliko interesovanje medija.

Specijalna bolnica Merkur
Bojana Beljić, master ing. organizacionih nauka
PR i referent prodaje

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com