Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Najbolje rakije iz Srbije na jednom mestu

Najbolje rakije iz Srbije na jednom mestu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Treći Šumadijski festival rakije i četvrto Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija u Exclusive event centru u Kragujevcu održani su u subotu, 26. novembra. Festival je okupio četrdesetak najpoznatijih i najboljih destilerija sa teritorije cele Srbije: predstavnike domaćina Asocijacije Šumadijska rakija, rakije iz zapadne Srbije, Župe alekndrovačke, destilerenije iz Vojvodine, istočne Srbije. Međunarodni karakter Festivala opravdala je Vinarija „Tikveš“, koja je predstavila svoje rakije od grožđa. Proizvođači hrane, kao i proizvođači prateće opreme i proizvoda za destilerije takođe su bili prisutni.

            Organizatori Šumadijskog festivala rakije bili su Gradska turistička organizacija Kragujevac i Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija”.
            Otkako je osnovano, sredinom 2017., Udruženje „Šumadijska rakija” uradilo je mnogo na promociji rakije od šljive i podizanju rakijske kulture u Srbiji. S tim u vezi, Goran Mijailović, organizator Festivala, vlasnik destilerije „Zavet“ i član Upravog odbora Saveza proizvođača rakije, podsetio je na narodne običaje vezane za šljivu i šljivovicu: da je rakija u Srbiji deo porodične tradicije, časti i ugleda, na emotivan odnos domaćina prema njoj. U Srbiji vlada verovanje da je najbolje mesto za podizanje temelja nove kuće ono gde šljiva najbolje rađa. I da će biti srećna za svoje žitelje. Kada bi se ispekla prva rakija domaćin bi oblačio opeglanu košulju, svoje najbolje pantalone i šajkaču. Knjaz Miloš je za svoje vladavine doneo Uredbu po kojoj se seljaci ne smeju zadužiti tako što će u zalog davati kazan za rakiju. Kazan se smatralo osnovom svakog domaćinstva bez kojeg nema života.
            - Šumadija ima veliki potencijal u proizvodnji voća i voćnih rakija. U cilju očuvanja tradicije, afirmacije nacionalnog brenda 2017. godine okupilo se osam destilerje iz Šumadije i osnovalo Asocijaciju „Šumadijska rakija“, sa tri glavna cilja: unapređenje proizvodnje voća i standardizacije kvaliteta, zaštite geografske oznake i promocije šumadijskih destilerija i njihovih rakija. Da bi našim članovim pomogli oko standardizacije kvaliteta, 2018. smo, sa timom vrhunskih stručnjaka, organizovali prvo ocenjivanje kvaliteta rakije. Posebni smo po tome što se uzorci za ocenjivanje uzimaju iz maloprodaje i tako dajemo podršku i našim potrošačima, kada je u pitanju kvalitet. Da bi zaštitili regionalni brend uradili smo elaborat za zaštitu geografskog porekla i 2019. dobili rešenje o priznavanju geografske oznake - Šumadijska šljivovica. U cilju promocije našeg brenda, rakijske kulture i boljeg pozicioniranja destilerije, promocije, distribucije i prodaje, nastao je „Šumadijski festival rakije“, koji se osim šumadijskih destilerija predstavljaju proizvođači iz cele Srbije - rekao je gospodin Mijailović, i uputio zahvalnost Gradu Kragujevcu za pomoć u održavanju i sprovođenju svih aktivnosti Asocijacije, Centru za strna žita i razvoj sela za logističku pomoć u ocenjivanju rakija i radu Asocijacije, Regionalnoj agenciji za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja na pomoći od osnivanja do danas, Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac i Privrednoj komori Srbije na promociji svih aktivnosti, te GTO Kragujevcu, suorganizatoru festivala i velikom promoteru šumadijskih rakija i šumadijskih destilerija.
            Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevca, jednog od najvećeg promotera šumadijskih rakijskih tura u fokus svog obraćanja, stavio je kazan za pečenje rakije:
            - Kazan je deo naše tradicije, mesto našeg okupljanja, sastajanja, deo detinjestva, mesto gde smo stvarali lepe uspomene. Kazan za pečenje rakije je u Zavodu za intelektualnu svojinu (tada Uprava za zaštitu industrijske svojine), osnovanog 1920., zaveden naredne godine pod rednim brojem 1 kao „Uređaj kazana za pečenje rakije“, pronalazača Milana T. Jovanovića iz Novog Sada. Danas je dan našeg nacionalnog brenda. Danas prikazujemo koliko znanja, tradicije i ljubavi staju u ovu čašicu i zato za nju, njenu lepotu i raskoš, za vas, ljubitelje rakije - Živeli!.
            Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, otvarajući Festival izjavio je rakija specijalno piće koje nas je kroz vekove čuvalo i okupljalo, vezivala porodice, prijatelje i komšije, činila nas onim što jesmo.
            - Rakija je naš koren. Svaki narod mora da ima svoj koren, da ga ne bi vetrovi rasejali, i moram da se zahvalim Asocijaciji „Šumadijska rakija“, RPK Kragujevac, svim onim ljudima u Krugajevcu koji su dali sve od sebe da šumadijska rakija bude prva rakija sa geografskim poreklom. Veliko zadovoljstvo mi je što smo se okupili ovde i što ima 30% više izlagača nego prošle godine. Poželeo bih da se iz godinu u godinu taj broj povećava, da ovaj brend podignemo na visok nivo i da se tako predstavimo svetu, da vide kakav proizvod imamo i  kakavi smo mi domaćini - poručio je gospodin Dašić.
            Broj posetilaca koji su sa velikom pažnjom išli od štanda do štanda, dovoljno govori o interesovanju publike za ovaj događaj, i potvrdu da je zatišje vezano za ovo piće, pre svega šljivu prepečenicu koje je prof. dr Ninoslav Nikićević, u kategoriji jakih alkoholnih pića svrstao u tri najsavršenija pića u svetu, pored viskija i francuskog konjaka, na sreću prošlo. Nadamo se da će srpska šjivovica uskoro postati deo reprezentativne UNESCO-ve liste nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, na osnovu zahteva za nominaciju koje je prošle godine predalo Ministarstvo kulture Srbije.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com