Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Projekat SI4CARE pokreće Centar kompetencija za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje

Projekat SI4CARE pokreće Centar kompetencija za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje

  • PDF

            Univerzitet u Ljublјani, uz podršku partnera projekta SI4CARE, pokreće stalni centar kompetencija za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje, podstičući posvećenost pronalaženju i pružanju novih rešenja i modernih koncepata za aktivno i zdravo starenje širom regiona ADRION.

            Projekat SI4CARE, koji vodi Univerzitet u Ljubljani, postavio je temelje za stvaranje Kompetentnog centra za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje koji ima za cilj da poveže istraživačke institucije, opštine, ministarstva, dobrovoljnim organizacijama i drugim zainteresovanim akterima da sarađuju u realizaciji svoje misije pronalaženja i pružanja novih rešenja i savremenih koncepata za aktivno i zdravo starenje, promovisanja društvenih inovacija, pozitivnog stava i budućnosti solidarnosti za sve generacije, sa posebnim akcentom na osetljive grupe, uključujući i stariju populaciju.
            Odluku o stvaranju Centra kompetencija donelo je partnerstvo SI4CARE u junu 2022. tokom projektnog događaja održanog u Atini. U septembru 2022. godine Akademski senat Univerziteta u Ljubljani, gde će centar biti smešten, zvanično je doneo odluku o stvaranju Kompetentnog centra. Njegovo osnivanje predstavlja realizaciju formalne posvećenosti projekta SI4CARE evropskim vlastima i vodiće računa o promociji i unapređenju rezultata SI4CARE i nastavku funkcionisanja međunarodnog ekosistema nakon završetka projekta. Detaljnije, aktivnosti Centra kompetencija obuhvataju organizovanje sastanaka i radionica, stručnu podršku u obuci i edukaciji starijih lica za povećanje njihove digitalne pismenosti i biće usmerene na opštu međunarodnu razmenu znanja između uključenih aktera koji se bave aktivnošću i zdravim starenjem, kroz svoju godišnju konferenciju sa predstavnicima organizacija različitih struktura iz regiona ADRION. Prva godišnja konferencija održaće se u proleće 2023. u Ljubljani na završnom događaju projekta SI4CARE.
            Centar kompetencija će na taj način, pod rukovodstvom Stručne komisije, podsticati aktivan, strateški pristup oblasti društvenog razvoja i ulaganja u njega, što zahteva pažnju i saradnju svih ključnih aktera u oblasti aktivnog i zdravog starenja. U ovoj oblasti rešavaće se ključni izazovi, posebno u pogledu natprosečnog brzog rasta udela stare populacije i potrebe za digitalnom transformacijom integrisane dugotrajne nege.
            Zaista, kao što su istakli Siette J. et al., pružanje adekvatnih zdravstvenih usluga za sve veći broj ljudi koji stare sada je ključno pitanje, a jedan od odgovora, s obzirom na tehnološki napredak, su tehnologije za život uz pomoć ambijenta. i inteligencije.
            - Društvene inovacije ovde igraju važnu ulogu. Ako se primeni na zdravstveni sistem, stvara društvenu vrednost sa efektivnim uticajem na društvo, agregirajući potrebe i interese, povećavajući građansko učešće i jačajući društvenu koheziju - izjavio je vođa projekta SI4CARE i rukovodilac Centra kompetencija prof. Vlado Dimovski sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.
            Projekat SI4CARE rešava ovaj zajednički izazov doprinoseći razvoju efikasnog transnacionalnog ekosistema za primenu društvenih inovacija u integrisanim zdravstvenim uslugama za starije osobe. Kompetentni centar za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje će se stoga uklopiti u ovaj okvir nadovezujući se na dostignuća projekta, obezbeđujući primenu i kontinuitet SI4CARE integrisanog modela zdravstvene nege i omogućavajući njegovo širenje na druge regione.
            Predvođen Univerzitetom u Ljubljani, projekat SI4CARE (Social Innovation forIntegrated Health CARE of ADRION Region) počeo je u decembru 2020. godine i završava se u maju 2023. godine, a uključuje 10 partnera iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Hercegovine, Srbije i Grčke. Podržan je od strane Interreg ADRION programa i sufinansiran je od strane ERDF i IPAII fonda u ukupnom iznosu od 2,3 miliona €.

Više informacija i kontakti:
SI4CARE website: Social Innovation for integrated health CARE of ageing population in ADRION Region - SI4CARE (adrioninterreg.eu)
SI4CARE social media:
LinkedIn - SI4CARE Social Innovations | LinkedIn
YouTube - SI4CARE ADRION INTERREG – YouTube
Darja Semrov - SI4CARE projekt menadžer: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Simon Colnar - SI4CARE menadžer za kounikaciju: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Izvor:
Specijalna bolnica Merkur
Bojana Beljić
PR i referent prodaje
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com