Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Jelena Radulović: Brzeće za poseban doživljaj

Jelena Radulović: Brzeće za poseban doživljaj

  • PDF

            Turističko naselje Brzeće, opština Brus, poslednjih godina doživelo je ozbiljnu transformaciju. Na oko 1.100 mnv, manje, pristupačnije, i sa svojim brojnim prednostima, razvija se u pravcu preporučljivo idealnog porodičnog i sportskog odredišta. Uspostavljanje gondole, zvanično puštene u rad 12. februara 2021., omogućilo je povezivanje Brzeća sa Malim karamanom (12 min), odnosno staza Bela reka 1 i 2 sa sistemom žičara na vrhu skijališta turističkog centra Kopaonik, i uticalo na potrebu bržeg razvoja cele bruske opštine, kako unapređenja turističke ponude, tako i privrede.

            - Kratak rok od puštanja u rad gondole do kraja zimske sezone 2020/21. bio je period navikavanja na njene benefite, uočavanje nedostataka i njihovog ispravljanja. Pozitivno je da su puštene u funkciju staze Bela reka 1 i Bela reka 2. Nedostatak se javio u činjenici kako sići sa vrha Kopaonika u Brzeće kada krenu vetrovi a gondola stane zbog loših vremenskih uslova. Zato su ove godine staze Bela reka 1 i 2 osnežene koje će, nakon tradicionalnog otvaranja nove ski sezone - XIII Ski Opening-a 2022/2023., planiranog za period od 08. do 11. decembra, krenuti sa radom. To znači da turisti smešteni u Brzeću, mogu da dođe do vrha Kopaonika i da se skijajući vrate. Staze su prilagođene kako vrhunskim skijašima tako i rekreativcima, jer je Bela reka 2 (crna staza), jedna od težih na Kopaoniku, dok je Bela reka 1 prilagođena početnicima i onima koji uživaju u skijanju - rekla je Jelena Radulović, direktor Turističke organizacije Brus.
            Jelena Radulović je tim povodom saopštila da je vidan razvoj koji je gondola donela Brzeću. Pojavio se veliki broj investitora koji su počeli sa ulaganjima u nove smeštajne kapacitete, i onih koji su u procesu čekanja građevinskih dozvola. Trenutni kapacitet Brzeća je 4.000 ležajeva, sa planom da za godinu - dve, s obzirom na započete objekte i one potencijalne, taj broj poraste na 12.000.
            Po rečima naše sagovornice, sve to ima smisla zbog cene, prepolovljene u odnosu na cene na Ravnom Kopaoniku, uz potpuno isti ugođaj planine, osim što je mirnije, sa mnogo manje gužve i mnogo više prirode, a opet dovoljno sadržaja da svi članovi npr. četvoročlane porodice ispune odmor onako kako njima odgovara. Osim skijanja, lepote planine mogu da se upoznaju na pešačkim turama, sa vodičem ili u samostalnoj režiji, do svetilišta Veliko Metođe, deo staze Bela reka 1, vodopada Jelovarnik. TO preporučuje izbor treće, najatraktivnije u zimskom periodu, šetnje kroz šumu do vodopada, trećeg po visini u Srbiji.
            - Za porodični boravak preporučujemo Hotel „Junior“, prilagođen sportskom turizmu, koji za svoje pripreme koriste sve sportske reprezentacije. Od Nove godine, TO u saradnju sa lokalnom samoupravom, planira organizaciju dnevnih koncerata u Brzeću i tako zadržali turisti tokom dana. Za božićne praznike sva deca koja tog trenutka borave u Brzeću dobiće  paketiće i time propust, napravljen prošle godine, biti ispravljen, a proslava Srpske Nove godine planirana je sa okupljanjem oko kazana kuvanog vina - ističe gospođa Radulović, svesna da mali koraci vode do većih, a ovi do željenih.
            S obzirom na kapacitete, mladost gondole i borbu relativno malog turističkog mesta da postane veliko, što s obzirom na položaj, uslove i iskustvo zaslužuje da bude, broj gostiju je u skladu sa sadašnjom ponudom. Odnos domaćih i stranih gostiju je 50:50, a od stranih najbrojniji su gosti iz Rumunije. Veliki broj skijaša, Nišlija, s obzirom na dobru putnu mrežu, opredeljuje se za dnevne aranžmane - da ujutru dođu, skijaju, a uveče se vrate u Niš.
            Osim hotela „Junior“, Brzeće raspolaže kapacitetima Apart-hotela „Kopaonik“, Team sharing hotel „Ozon“, Guest House 4 vodenice, sa 30 smeštajnih jedinica, koji od naredne godine kreće sa realizacijom projekta izgradnje bazena i saune, te konakom „Dobrodolac“, prvim u Srbiji sa all inclusive ponudom.
            Brzeće je jedini zimski centar u opštini Brus, ali odlična saradnja sa TO Raška ne pravi granice deleći planinu na dva dela. Adut turističkog razvoja Brusa ide u pravcu izgradnje banjskog i klimatskog centra. Brus je još 1934. proglašen za vazdušnu banju. U martu 2023. kreću bušenja u trajanju od mesec dana, koja bi trebala da daju odgovor o isplativosti investicije i dobijanja statusa banje sa lekovitom vodom.
            Preliminarna istraživanja su obećavajuća i turistički radnici TO Brus, uz svesrdnu podršku svih dobrih ideja prof. dr Valentine Milosavljević, predsednice opštine Brus, polažu puno nade, da će ova opština kroz dve godine dobiti status termalne banje.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com