Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Garancijski fond AP Vojvodine širi paletu konkursnih linija

Garancijski fond AP Vojvodine širi paletu konkursnih linija

  • PDF

            Direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, gospodin Đorđe Raković, osvrnuo se u intrvjuu za novogodišnji broj revije TopSrbija-Najbolje iz Srbije na značaj i ulogu ove pokrajinske institucije, koja sledeće, 2023. godine, obeležava pune dve decenije aktivnog rada na finansijskom tržištu.

            - Garancijski fond kao finansijska institucija, čiji je osnivač AP Vojvodina, ima zadatak da privrednicima i poljoprivrednicima sa teritorije Vojvodine obezbedi lakši pristup poslovnim bankama. Naime, kada Garancijski fond izda garanciju klijentu, banka, kao korisnik garancije, ima mnogo manji rizik naplate potraživanja i automatski može da snizi kamatnu stpopu, kao i da omogući duži period  otplate kredita.
            Imajući u vidu, specifičnost AP Vojvodine, možemo konstatovati da su  poljoprivrednici najčešći klijenti Garancijskog fonda. Međutim, izmenama konkursnih uslova, u proteklom periodu, omogućemo je da nosioci poljoprivrednih gazdinstava, privredna društva, zemljoradničke zadruge i preduzetnici imaju mogućnost da apliciraju na svim konkursima Fonda, odnosno za sve postojeće garantne linije: za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, priključnih mašina, za višegodišnje zasade voća i vinograda (sadnice i prateća oprema), za nabavku opreme iz oblasti proizvodnje i skladištenje žitarica, industrijskog, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, voća, povrća, za kupovinu opreme za navodnjavanje, protivgradne mreže, opreme za stočarsku i pčelarsku proizvodnju, kao i opreme za podizanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.
            Govoreći o novinama u poslovanju Garancijskog fonda, direktor je rekao:
            - U toku 2022.godine, Garancijski fond APV je izmenio uslove Konkursa koje ima u svojoj ponudi tako da korisnicima garancije obezbedi brži, jednostavniji i jeftiniji pristup nedostajućim finansijskim sredstvima. Osnovna promena je da Garancijski Fond APV izdaje garancije koje 100% pokrivaju iznos odobrenog kredita uvećanog za ugovorenu kamatu i eventualnu zateznu kamatu.
            Pored navedenog značajne  promene se odnose na povećanje iznosa garancija po Konkursima koje se sada odobravaju na iznose  do 450.000 EUR, osim za Start-UP čiji limit je povećan na iznos do 20.000 EUR i  Konkurs za Preduzetnice i početnike u biznisu čiji je limit povećan na iznos do 30.000 EUR.
            U izmenjenim Konkursima uvedeno je da se pored nove opreme i nove poljoprivredne mehanizacije, može kupovati i polovna oprema i mehanizacija, a kao sredstvo obezbeđenja za kupovinu nove mehanizacije i opreme na iznose do 30.0000 EUR sredstvo obezbeđenja su menice korisnika garancije i mehanizacija/oprema koja se kupuje, dok za  iznose do 50.000 EUR uz učešće od 20%  sredstva obezbeđenja su takođe menice korisnika garancije i mehanizacija/oprema koja se kupuje.
            Po novim uslovima Garancijski fond APV više ne obračunava trošak obrade Konkursa,tako da je sama garancija jeftinija za korisnika iste , dok je iznos  ugovorene naknade za prevremenu otplatu kredita 0%.
            O planovima poslovanja Garancijskog fonda AP Vojvodine u narednom periodu, gospodin Đorđe Raković kaže:
            - Garancijski fondi planira da i dalje bude najveća moguća podrška poljoprivrednicima i privrednicima na teritoriji AP Vojvodine, odnosno da pruža kontinuiranu pomoć u pokretanju, unapređenju i osavremenjavanju njihovog poslovanja. Stoga, stručne službe Fonda permanentno rade na proširenju postojećih, ali i o uvođenju novih garantnih linija, prateći potrebe tržišta, a sve u skladu sa Strategijom razvoja AP Vojvodin,e ali i politikom Vlade AP Vojvodine i programa resornih pokrajinskih Sekretarijata.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com