Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Kopaonik - sinergija trendova, ponude i tražnje

Kopaonik - sinergija trendova, ponude i tražnje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Kopaonik nisu samo njegove brojne, predivne i svim kategorijama skijaša prilagođene ski staze. Otkrivanje čari Kopaonika i potkopaoničkog kraja, njegovih plodova, aktivnosti tokom letnje sezone nije nov, ali je svakako izazovan zadatak tamošnjih turističkih poslenika.

            Leto iz snova
            - Letnja sezona 2022. u Raški je bila bolja nego ikada, posebno kada je reč o Jošaničkoj Banji, u koju su 2017. uložena ozbiljna sredstva, čime je ostvaren dugogodišnji cilj Opštine Raške i TO Raške, za aktiviranjem stanovnika da osposobe sopstvene kapacitete za smeštaj gostiju, otvore restorane - rekao je Radenko Cvetić, direktor TO Raška.
            U toku prošle godine otvorena su dva privatna smeštaja, hotel „Oaza“ i apartmani „Matijin breg“ koji u svom sadržaju imaju spa centar.  Vila „Jakovljević“, „Lela“, „Tref“, „Bekčić Bojan“, „Trifunović“, „Pribojac“, „Ivanovi dvori“, „Sanja“, „Radojičić“, „Angelina“, „Proleće“,  apartmani, restoran i sobe „Lužnjanin“ , sobe „Vila Veljković“, „Vukosavljević Božidarka“, omogućuju prijatan boravak turista u Banji, okruženoj šumom u kojoj dominira „banjski borjak“, koji predstavlja deo prirode posebne vrednosti. Jošanička Banja sa pet izvora, temeprature 78°C i obnovljenim banjskim kompleksom (kupatilo, staro kupatilo - hamam iz XVIII veka, sauna i manji otvoren bazen), postaje sve privlačnije turističko mesto.
            - Jošanička Banja ili Zelena vrata Kopaonika, na ušću Samokovke u reku Jošanicu, je dugo tavorila sa svojim neiskorišćenim potencijalima. Danas je to druga priča, koju potvrđuju 190 kategorisanih kreveta i 100 u procesu legalizacije, sa mogućnošću smeštaja 300 turista u toku jednog dana. Tome je doprinela i rekonstrukcija puta Jošanička Banja - Kopaonik, i pomogla interakciji turista smeštenih u Banji da provedu dan skijajući na vrhu planine, a gosti koji borave na vrhu, siđu 27 km niže, u njeno podnožje i uživaju u lekovitoj banjskoj vodi.
            Banja ima dva otvorena bazena, veći radi tokom letnje sezone, manji u vlasništvu TO i u funkciji je 365 dana, oba sa vodom klinički potvrđenih balneoloških svojstava, uz stalno prisutan lekarski nadzor. Opština Raška je sprovela postupak istražnih radova, kada su u pitanju rezerve tople vode i zaštita izvora, i postoji mogućnost proširenja kupališnih i  banjskih kapaciteta.
            - U Banji je izgrađen impozantan hotel „Jošanička Banja“ koji nikada nije priveden nameni i nadamo se da će se, pošto je u nadležnosti Vlade Republike Srbije, Fonda penzionog i zdravstvenog osiguranja, naći investitori, jer Banji nedostaje jedan objekat sa većim spa centrom i širom lepezom usluga za veći broj posetilaca, s obzirom da smeštajni kapaciteti, prevazilaze ponudu vanpansionske usluge - dodaje gospodin Cvetić.
            U Banji se nalazi multimedijalna Memorijalna soba Milunke Savić otvorena 2020., kao deo Memorijalnog kompleksa podignutog 1995. u okviru kojeg je spomenik heroini u prirodnoj veličini.Tu je i Muzej Prvog svetskog rata, jedini u ovom delu Balkana, dok je u njenoj rodnoj Koprivnici, u funkciju stavljena njena rodna kuća.
            Na dohvat Raške, Jošaničke Banje i Ravnog Kopaonika, u dolini reke Ibar, između Kraljeva i Novog Pazara, nalazi se Dolina kraljeva sa grupom srednjovekovnih manastira iz XII i XIII veka: Studenica, Gradac, Sopoćani, Petrova crkva.
            Sve spremno za uvek najlepšu zimu
            Priča o zimskoj sezoni na Kopaoniku postala je izlišna jer se uprkos velikog broja smeštajnih kapaciteta, čim padne prvi sneg traži krevet više jer skijalištem i kvalitetom usluga Kopaonik može da parira svakom evropskom ski centru. Izgrađena je garaža i povećan broj legalnih parking mesta, čime su smanjeni, ne i u potpunosti rešeni problemi parkiranja. Spuštanjem žice na dve lokacije prema Vikend Naselju, koje smeštajnim kapacitetima daleko premašuje broj onih u centru, i izgradnjom parkinga sa oko 300 mesta, neposredno na ulazu u skijalište, takođe uvođenjem ski busa, smanjen je i broj turista iz Naselja. Često pominjan slučaj iznošenja smeća je, s većim brojem vozila i radnika, te ugradnjom podzemnih kontejnera, u izvesnoj meri završen. Sledi rešavanje tretmana otpadnih voda, vodosnabdvanja, izgradnja obilaznih saobraćajnica, dok je problem električne energije izgradnjom nove trafostanice u centru Koaponika, stvar prošlosti.
            - TO Raška može biti zadovoljna brojem turista čiji se broj iz godine u godinu povećava, kao i broj smeštajniih kapaciteta koje je teško ispratiti. Ono na čemu radimo sve vreme, je promocija na okolnim tržištima. Ranije su na Kopaonik dolazili turisti niže platežne moći smešteni u Vikend Naselju i manjim apartmanima, dok su to danas gosti koji popunjavaju kapacitete u samom centru, u najskupljim, najluksuznijim objektima, koji se i prvi prodaju, što je slučaj i ove godine. Uspostavljanjem Otvorenog Balkana stvoreni su uslovi za dolazak turista iz Severne Makedonije, koji lako savrladavaju razdaljinu Skoplje - Kopaonik od 190 km. Turista je turista i nije važno odakle dolazi. Nama je bitan njihov broj i da imamo goste svih struktura jer Kopaonik poseduje smeštajne kapacitete svih kategorija. Priča o Kopaoniku kao skupoj destinaciji ne stoji jer, osim skupih jedinica i izuzetno visokog nivoa usluge, može se naći smeštaj po zadovoljavajućim uslovima boravka po mnogo skromnijoj ceni. Gost hoće da dobije ono što je platio. Mi se trudimo da svi budu zadovoljni i ispune svoja očekivanja - kaže gospodin Radenko Cvetić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com