Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Potiski GurmanLook 2022.

Potiski GurmanLook 2022.

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U subotu 10. decembra 2022. godine u sali restorana Naša Lovačka priča u Žablju po prvi put je održana manifestacija pod novim nazivom „Potiski GurmanLook“, ali sa starom koncepcijom, obogaćenom novim sadržajima.

            Naime, Turistička organizacija opštine Žabalj u ovo doba pre 11 godina krenula sa manifestacijom „Nova vina Potisja“, u želji da u budućnosti preraste u izložbu tipičnih proizvoda Potisja, a opština Žabalj postane centar poljoprivredne proizvodnje regije. Da bi je unapredili i oplemenili ovu godine na manifestaciji „Potiski GurmanLook“ pored degustacije potiskih vina, posetioci su mogli da uživaju u odličnim destilatima, rakijama, viskiju Tvo Doves iz Đurđeva, kao i džinu upravo iz Potisja, ali i siru, mesnim delikatesima, medu i drugim tipičnim proizvodima. Posetiocima manifestacije predstavili su se proizvođači iz Žablja, Bečeja, Temerina, Novog Bečeja, Zrenjanina, zatim gosti proizvođači iz Sremskih Karlovaca, Novog Sada, Banatskog Karađorđeva i Kuršumlije.
            Ove godine na ocenjivanje je stiglo 50 uzoraka vina. Komisija je zasedala u sastavu enolog somelijer gospođa Ljubica Radan, profesor Vladimir Puškaš i profesor Nemanja Tomić.
            Žiri je odlučio da su u kategorijibelih vina zlatnu medalju zaslužila vina Dejana Parabuckog iz Čuruga i vinarije Vinartos (za chardonnay, tamjaniku i tamjaniku Mystic); Srebrna medalja ide za: vinariju Vinartos ( krokan), a bronzana za vinariju Vinartos iz Bečeja, Puhača iz Čuruga, Jovanov iz Melenaca, te Radivoju Ivkovu iz Čuruga, Deneš Totu, Zoltan Bohockom i Milenku Čekiću iz Temerina.
            U kategoriji rose vinazlatna medalja pripala je Laslu Horvatu iz Temerina.Srebrnu su dobili Kum MP iz Čuruga, Milorad Kolagin iz Taraša i vinarija Vinartos iz Bečeja, a bronzanu: Vinogradi Marovac iz Taraša, Živa Milivojev iz Melenaca, Vinogradi Klar iz Taraša, Kojčić Živica i Vladimir Živković iz Čuruga.
            U kategoriji crvena vinazlatna medalja: Vinarija Kabač iz Temerina i vinogradi Marovac iz Taraša. Bronzna medalja: vinarija Jovanov iz Melenaca, Ištvan Petro iz Temerina, vinarija Puhača i Živica Kojčić iz Čuruga. Srebrna medalja: vinarija Kabač iz Temerina, Živa Milivojev iz Melenaca, Dragan Dragin iz Čuruga, Barna Mihalj iz Temerina, udruženje Taraški vinogradi Kočmaroš - Tolmač iz Taraša.
            Turistička organizacija opštine Žabalj je 2020. godine uvela nagradu - Najbolje iz opštine Žabalj, koja se dodeljuje za izuzetne uspehe u oblasti turizma na teritoriji opštine Žabalj. Ovogodišnji dobitnik nagrade Najbolje iz opštine Žabalj je Farmer sirPG Radišić  iz Čuruga. Radišići iz Čuruga bave se poljoprivrednom proizvodnjom i proizvodnjom sira duže od sto godina. Gazdinstvo Zorice i Petra Radišića ima zaokružen proces proizvodnje, od njive do trpeze. Preduzimljivošću bračnog para Radišić sirevi, koji se brendiraju pod nazivom Farmer, postali su poznati široj publici i redovno osvajaju najviša priznanja.
            Posetioci manifestacije mogli su da uživaju u odličnom muzičkom programu pod rukovodstvom profesora Aleksandra Dujina.

Jelena Ilić
Turistička organizacija opštine Žabalj
Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com