Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novi Bečej - varoš fina i što nema ima

Novi Bečej - varoš fina i što nema ima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Banatski gradić Novi Bečej, koji sa leve obale Tise gleda na Bačku, godinama je u vrhu vojvođanskih top turističkih destinacija. Taj epitet opravdavao je odlično organizovanim manifestacijama, ali se u međuvremenu otišlo mnogo dalje u promociji destinacije i tradicionalnih običaja.

            Radi ilustracije: ostaci benediktinske opatije Arače pričaju srednjovekovnu istoriju, na Slanom kopovu, ostatku Panonskog mora, susreću se ždralovi, nesvakidašnji prostori u Novom Miloševu: „Žeravica“ jedinstven muzej starih traktora i Zavičajni muzej „Kotarka“ smešten u ambijentalnu celinu dvorca sa pomoćnim objektima grofovske porodice Karačonji, a tu su i dvorci i sportski aerodrom u Bočaru, za novi doživljaj Novog Bečeja iz „ptičje“ perspektive. Marina „Gradište“ doprinela je razvoju Novog Bečeja u jedan od centara nautičkog turizma.
            Radi se na svim poljima, sa skromnijim sredstvima i nikada boljom posetom turista. Podiže se nivo postojećih manifestacija, otvaraju nove mogućnosti za dolazak i pun interesantnih sadržaja boravak gostiju. Jedna od ovogodišnjih novina je Team building pustolovina, opet drugačija, inovativnija i sa brojnim varijantama.
            Nastupima na ovogodišnjim sajamskim manifestacijama, najavljenim na Beloblatskoj kobasicijadi demonstracijom tradicionalnog Disnatora - kako se u Banatu kaže za svinjokolj, obeležila je turističku godinu Novog Bečeja, koja je kulminirala na Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, krajem novembra, i zasluženim nagradama apsolutnih šampiona, za prikazano.
            - Ova godina je protekla u maniru promocije tradicije i kulture ljudi iz Banata. Banat je velika pustara (pašnjak), jakih vetrova koji podižu prašinu. Naši stari su oduvek znali da im nema opstanka, a ni života bez čuvene slanine - sapunjare koja čisti pluća i bronhije. Vodeći se tom idejom osmislili smo novi (stari) turistički proizvod - Banatski fruštuk (doručak) - zasnovan na nekadašnjim svakodnevnim navikama banatskih paora, koji su se „s nogu“, a najčešće sedeći na bali slame sladili domaćim proizvodima, koje su sami pripremili. Danas se tradicionalni banatski meni priprema samo u vreme porodičnih, svečanih, lepih trenutaka. Nekadašnje obične stvari, danas su postale delicije: slanina, kobaice, barena šunka, čvarci, barena jaja, crni luk, i paradajz ako ga je bilo, domaći hleb, mast i paprika. To favorizujemo kao našu turističku ponudu - vojvođanski fruštuk, na raznim lokacijama u Novom Bečeju, po želji turista - objašnjava Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej.
            Krajem godine, TOO Novi Bečej je iskoristila još jednu priliku da u dvorištu Muzeja „Glavaševa kuća“ priredi disnator - svinjokolj po starinski, prljenjem, obrađivanjem na način kao nekada što se radilo, a u svrhu promocije koja će zahvaljujući prisustvu brojnih medijima biti plasirana dalje, kao jedan od načina privlačenja turista.
            Ali, nije smo to. Poslednjih godina širom Srbije nastupila je prava gastronomska revolucija sa velikim brojem gastronomskih izdanja, sa jelima pripremljenim na osnovu starih zapisanih recepata. Forsiranje domaćih proizvoda i jela duboko ukorenjenih u narodu i njegov mentalitet, siguran je bastion od najezde nametnutih nam novina, koje često ne odgovaraju niti našim navikama, niti karakteru.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com