Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Medlab - analize po najvišim standardima

Medlab - analize po najvišim standardima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Poverenje je svakako jedna od najvažnijih komponenti u izgradnji odnosa sa klijentima. Svesni su toga bili i u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku - Medlab u Novom Sadu (https://www.medlab.rs), od njegovog osnivanja 1994. godine, obezbeđivanjem najsavremenije laboratorijske opreme i obezbeđivanjem dolaska do najpreciznijih rezultata, uz angažovanje stručnog osoblja koje isključuje greške.

            - U vreme kada smo trebali da postanemo roditelji, otvorili smo laboratoriju, koju i danas smatramo svojim prvim detetom - iskren je prof dr Milan Ubavić, vlasnik laboratorije, smatrajući to vreme pravim za preduzimanje takvih koraka, s obzirom na probleme u državnom sektoru, pa je posao mogao da se razvija. Dve godine kasnije laboratorija je preseljena u novi prostor, u uži centar grada, gde se i danas nalazi (Ilije Ognjanovića 1).
            Godine 2002., radeći do tada dva posla, dr Ubavić napušta Klinički centar i usredsređuje se na širenje Medlab-a van teritorije grada, u Zrenjanin, Vrbas, Sombor, Suboticu, Kanjižu, Kikindu, kasnije Žabalj, Apatin i Odžake. Najnovija Medlab laboratorija otvorena je u Sremskoj Mitrovici. Sa petoro zaposlenih ’94-te, narastao je na 105 zaposlenih u Medlab laboratorijama u kojima se rade analize iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike: hematologija, biohemija, mikrobiologija i virusologija (sve vrste briseva i virusa), patologija, histologija, citologija i, priključivanjem laboratorijskog dela ordinacije „Dr Popić - Paljić“, pre godinu dana i genetika.
            - Osnovni princip rada labaratorije bio je na uspostavljanju standarda u procedurama dobre laboratorijske Prakse DLP (Engl.GLP Good laboratory Practice) započetih na Zapadu 90-tih godina. Posetom nekolicini tadašnjih laboratorija u svetu želeo sam da ta iskustva, odnosno  procedure u radu, koje se sprovode od prijema pacijenta, obrade materijala, pripreme uzoraka za analizu, same analize, verifikacije, validacija i izdavanja rezultata u papirnoj i elektronskoj formi, implementiram u Medlab - objašnjava dr Ubavić.
            Poštujući standardnu operativnu proceduru (SOP) svaka analiza zahteva određene pripreme, pa se i od pacijenata očekuje da poštuju procedure, da bi rezultati bili validni i uporedljivi u dužem vremenskom periodu. To podrazumeva i pripremu pacijenta. Insistiranje na tim pripremama je važno da bi se rezultat koji se dobije nakon analiziranja mogao uporediti sa rezultatom od ranije, ili nekim budućim rezultatom. Pre se nije na to obraćala tolika pažnja; u laboratoriju se ulazilo „s vrata“, neke analize su rađene posle podne, mimo pravila po kome se u laboratoriju dolazi ujutru, i sa praznim stomakom, bez prethodne konzumacije jela, zato što hrana obično utiče na vrednost rezultata. Takođe i za svaku analizu postoje specifičnosti, od mirovanja pre uzimanje uzorka, dolaska u zakazano vreme, a neke zahtevaju da se ponove posle određenog vremena.
            - Sve su to preanalitički faktori, koji su u značajnoj meri pre 20 i više godina, davali nedovoljno uporedljive rezultate. Na tome insisitiramo, a SOP-ovi nam olakšavaju da dobijemo rezulate koje možemo da pratimo. Nekada se pacijenti bune, zato što tražimo možda previše informacija, ali kada dobiju rezultate koji nisu valjani, slede naša uputstva i dobiju prave vrednosti - kaže doktor.
            Ono po čemu se Medlab izdvaja od drugih je što su ti i takvi standardi uspostavljeni u samom startu rada laboratorije, koji je obeležen dobrom laboratorijskom praksom, uspostavljenom spoljašljnom kontrolom laboratorije „Good laboratory Practice“, i uvođenjem njihove filozofije rada u laboratoriji: od uredne organizacije rada u laboratoriji,organizacije kretanja i jasno definisanog sistema rada koji se odnosi na dužinu centrifugiranja, pripremu, dužinu stajanja uzorka u termostatu i van njega... Kada je u Srbiji uvedeno Akreditaciono telo Srbije (ATS), Medlab je nastavio da radi kao i do tada, tako i danas, jer ATS redovno proverava procedure, njihovo sprovođenje, beleži uvedene promene, što je rezultiralo da Medlab ima akreditacije za veći broj laboratorijskih analiza.
            - Uspeh ne bi bio moguć bez velikog broja na prvom mestu lekara, biohemičara i  odličnih laboratorijkih tehničara. U Medlab-u prostoji pravilo, na čemu zasnivamo našu reklamu, da zaposleni ostaju duže vremena, pa je laborant Branko Pantić ovde od samog početka, dakle od 1994., a  Renata Potić koja radi na šalteru i Vukica Vujić, glavni organizacioni laborant, punih 25 godina imaju radnog staža u Medlab-u. Preko 60% zaposlenih je sa dužim stažom od 10 godina. To dosta govori o stabilnosti ove kuće, što je veoma značajno jer se pacijenti naviknu na određeni kadar i smatraju ga delom familije, čak porodice, koju krasi jedinstvno, sklad, normalni ljudski odnosi, gde se velika pažnja poklanja boljem životu radnika. Za mene je sveopšte zadovoljstvo imeprativ poslovanja - zaključio je dr Milan Ubavić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com