Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kraljevo, zaokružena celina perspektivnog turističkog centra

Kraljevo, zaokružena celina perspektivnog turističkog centra

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Obilazak Kraljeva, treba započeti iz njegovog centra, možda i najlepšeg u Srbiji, Trga srpskih ratnika i monumentalnog Spomenika srpskom vojniku, popularno nazvanog „Milutin“, tački u kojoj se u sva četiri pravca ulice seku pod pravim uglom. Sve blizu i lako dostupno, Gospodar Vasin konak, Adžića kuća, Narodni muzej, Kraljevačko pozorište, nešto dalje Spomen-park „Kraljevački oktobar“, neće oduzeti ni mnogo vremena, ni napora, Zatim, gradskim kejom uz reku Ibar, treba potražiti osveženje na nekom od splavova, uz pogled na reku i planine koje okružuju grad, osetiti duh minulih vremena duboko ukorenjenih u svakom kutku grada.

            Procvat Kraljeva
            Po savetu Ane Mirosavljević, direktora Turističke organizacije opštine Kraljevo, zatim treba krenuti u avanturu kroz vreme:
            - Kraljevo ima sve osim mora. Poslednjih nekoliko godina grad je doživeo procvat infrastrukture i privrede, a prerspektiva turizma prepoznata kao ogromni potencijal. Grad Karanovac, koje kralj Milan Obrenović 1882. preimenuje u Kraljevo, bogate je tradicije i kulture, gde su Nemanjići stvarali srednjovekovnu srpsku državu. U jednom danu možete posetiti Dolinu kraljeva sa dva najznačajnija srpska manastira - Sedmovratom Žičom, u kojoj je krunisan srpski kralj Stefan Prvovenčani, koji je sa bratom, Svetim Savom, postavio temelje duhovne i svetovne vlasti Srbije, manastir koji je 1979. proglašen spomenikom kulture od izuzetnog značaja pod zaštitom države; „Majku svih crkava“ - Studenicu, na reci Studenici, zadužbinu Stefana Nemanje, proglašenu spomenikom od kulturne i izuzetne važnosti 1979. i zaštićenu od strane Republike Srbije, pod zaštitom UNESCO-a od 1986; nešto manje poznata ali nikako manje značajna je Gornja Savina isposnica gde je napisao „Studenički tipik“, i Donja Savina isposnica ili „Kuća tišine“ sa česmom Svetog Save i uvek hladnom planinskom vodom.
            Smešteno na tri velike reke: Ibar, Moravu i Ribnicu i dosta pritoka, okružen planinama Goč i Stolovi, Kraljevo je poznato po prelepoj prirodi. Goč je jedna od najšumovitijih planina u ovom delu Balkana, podjednako lepa i u vreme letnjih vrućina i zimskih praznika. Zbog pitomina i čistog vazduha zovu je „Dečjom planinom“, idealnom za rekreativnu nastavu, školske ekskurzije, šetnje, sankanje i prve spustove.
            - Kraljevo je opština sa najviše seoskih domaćinstava u Srbiju, a među njima je Lopatnica, skriveni biser seoskog turizma u dolini istoimene reke - najčistije u Srbiji. Iz godine u godinu je sve veće interesovanje za ovo selo i zahvaljujući vaučerima Ministarstva turizma i Gradu Kraljevu koje izdvaja značajna sredstva za razvoj seoskog turizma. Izdvojila bih i Rudno, vazdušnu banju na obroncima Golije, na magistralnom putu Kraljevo - Raška, sa velikim brojem ljubaznih i gostoljubivih seoskih domaćina - rekla je gospođa Mirosavljević.
            Jedan od najjačih magneta za privlačenje gostiju je manifestacija sportsko-rekreativnog, ekološkog, turističkog i kulturno-zabavnog karaktera „Veseli spust“, od srednjovekovne tvrđave Maglič do grada, jedina tog tipa sa eko vozilima umesto motornih čamaca. U skladu s tim, Kraljevčani organizuju i takmičenje u izboru ručno pravljenih plovila, a maštovitost konstruktora dodatno izaziva pozornost turista. Ove godine manifestaciju, u trajanju od sedam dana, posetilo je oko 100.000 posetilaca, na koncertima, reci i pored nje.
            Viteške borbe, takmičenja u gađanju kopljem, sekirom, noževima i lukom i strelom, sokolarstvo, srednjovekovna muzika i igre za posetioce, srednjovekovni muzej na otvorenom i dr. aktivnosti ili „srednji vek na jedan dan“, u okviru Maglič fest-a, ustanovljenog pre pet godina radi promocije same tvrđave, iz objektivnih razloga privremeno su premeštene u ništa manje atraktivan prostor manastira Studenice, a viteštvo i kodeks ponašanja ovu manifestaciju čine porodičnom i bezbednom.
            Tvrđava Maglič najlepši je i najočuveniji srednjovekovni grad
            Tvrđava Maglič, na kojoj Zavod za zaštitu spomenika sprovodi rekonstrukciju, najlepši je i najočuveniji srednjovekovni grad, fantastičnog pogleda na Ibarsku dolinu. Uz pomoć Ministarstva turizma, osposobljena je i svima dostupna kamena staza koja vodi do tvrđave. Radi se na tome da izgradnjom panoramskog lifta bude pristupačna i starijim osobama i osobama sa invaliditetom.
            Maglič je opčinio mnoge, pa i Miloša Sretenovića, arheologa iz Kraljeva koji je obišao svet i skrasio se na imanju podno grada, gde je podigao samoodrživ kamp u potpunosti usklađen sa prirodom, koji posećuju volonteri iz celog sveta.
            Ne tako davno stožer razvoja ovog kraja, Mataruška i Bogutovačka banja, između ostalog prva leči sterilitet, druga tzv. „antistres banja“ za bolesti nervnog sistema, modernizovane i u novom ruhu, ponovo izlaze na banjsko tržište. Početkom naredne godine hotel „Mineral“ u Bogutovačkoj banji će početi sa radom, dok je planirani početak rada Mataruške banje u punom kapacitetu za dve-tri godine.
            - Banjski turizam je veoma značajan za grad Kraljevo. Dok su bile aktivne, uticale su na broj noćenja u velikom procentu. Od kada su 2014. zvanično prestale sa radom, broj noćenja je počeo da opada. Godine 2016. trend je zaustavljen, a 2019., zabeležen je rekordan broj noćenja u gradu. Vredno hvale je da smo ove godine, za prvih devet meseci, premašili taj rekord i očekujemo povećanje broja turista, ne samo ove, već i narednih godina - objasnila je Ana Mirosavljević, dodavši postojeće kapacitete za razvoj sportskog turizma, koje će uz banjsku, planinsku manifestacionu, kulturnu, versku, ruralnu i dr. turističku ponudu, Kraljevo postaviti na mesto jedne od destinacija koja se ne može zaobići. Sve to potkrepljeno je izgradnjom auto-puta „Miloš Veliki“, te budućeg Moravskog koridora, kojim se Kraljevo znatno „približava“ Beogradu, Novom Sadu i dr. gradovima, a aerodrom „Morava“, otvoren u junu 2019., povezao sa regionom i svetom.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com