Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Najbolja godina za turizam Novog Sada do sada

Najbolja godina za turizam Novog Sada do sada

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Izlazimo iz 2022., koja je po svim parametrima bila veoma uspešna za turizam u Novom Sadu. Ove godine obarani su rekordi kada je u pitanju broj noćenja turista, pa zvanični statistički podaci pokazuju kako se za prvih 10 meseci beleži više ostvarenih noćenja nego što je to bilo u 2019., koja se uzima kao reper.Kontinuirane brojne promocije, gostovanja, nagrade, organizovani događaji i objavljeni promotivni materijali svakako su doprineli da se Novi Sad ove godine pronađe na mapi želja i ostvarenih putovanja turista.

            Godina brojnih projekata
            Turistička organizacija Grada Novog Sada (TONS) je i ove godine radila na brojnim projektima u cilju proširenja i unapređenja turističke ponude Novog Sada. Kao deo prošlogodišnjeg projekta ,,Vinski putevi Fruške gore“, objavljena je publikacija ,,Magija mirisa, ukusa i podneblja“ u kojoj je detaljno prikazan brend Novosadski vinski put. Radi se o promociji lokalnih vinarija koje je ovaj projekat umrežio i podstakao na zajedničku saradnju i promociju na brojnim događajima i sajmovima. Pri kraju je i projekat ,,Digitalna mapa“ koja objedinjuje više od 700 obeleženih turističkih atrakcija Novog Sada i Fruške gore.
            Kada je reč o novim publikacijama, TONS je ove godine objavio dva izdanja Kulturno-turističkog vodiča koji ističe istorijske, umetničke i druge ponude povezane sa kulturnim nasleđem i životnim stilom Novog Sada. Doprinos značaju Fruške gore je doneo i pamflet ,,Ustanička Fruška gora“ kojim je obuhvaćeno preko 60 spomenika i drugog nasleđa antifašističke istorije. Tokom ove godine obavljen je i terenski rad na obilasku fruškogorskih manastira čija će publikacija koja je u pripremi svakako doprineti promociji turističke ponude novosadske okoline.
            Realizovan je i nagradni foto konkurs na temu ,,Oseti duh Novog Sada“, na kom je nagrađeno 17 najlepših amaterskih i profesionalnih fotografija.
            Godina titule i priznanja
            Posle višegodišnje pripreme za dugo očekivanu prestižnu titulu iz oblasti kulture, Novi Sad je 2022. godine konačno zasijao kao Evropska prestonica kulture. Projekat koji je oživeo brojne napuštene industrijske građevine i pretvorio ih u atraktivne kulturne stanice. Kako navodi fondacija ,,Novi Sad -Evropska prestonica kulture“, godinu titule obeležilo je više od 4.000 događaja i 6.000 umetnika iz više od 35 zemalja Evrope i sveta. Ova prestižna titula je motivisala turiste da se baš ove godine odluče da posete Novi Sad.
            Tokom titularne godine, Novom Sadu je uručena i nagrada ,,Zlatna jabuka“ koju dodeljuje Međunarodno udruženje turističkih pisaca i novinara „FIJET“ za izuzetan doprinos očuvanju kulturno-istorijske baštine i tradicije u razvoju savremenih trendova u turizmu.
TONS-u je uručena i nagrada za kreativnu destinaciju za 2021. godinu pod nazivom ,,BIG SEE TOURISM DESIGN AWARDS“.
            Novi Sad je ostvario i novi uspeh na polju kongresnog turizma, što ne čudi jer je održano duplo više kongresa u odnosu na neku drugu prosečnu godinu. Prema analizi renomiranog slovenačkog ,,Kongres Magazina“ Novi Sad se popeo na listi kongresnih destinacija i njegova trenutna prosečna ocena je 4.11, dok je ona pre pet godina bila 3.63.
            Godina oborenih rekorda
            Godina koja je za nama, ostvarila je neverovatan turistički uspeh na šta ukazuju kako kvantitativni, tako i kvalitativni pokazatelji. Broj turističkih noćenja je veći nego ikada,  zadovoljstvo turista je na najvišem mogućem nivou, a grad Novi Sad je bogatiji za nekoliko nagrada, priznanja i titula iz oblasti turizma, kulture i kreative.
            Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije oko 180.000 turista koji su posetili Novi Sad su ostvarili više od 460.000 noćenja u periodu od januara do oktobra ove godine, a prema još uvek nezvaničnim podacima u novembru je ostvareno oko 50.000 noćenja. Ovaj podatak novembar svrstava u mesece u kojima je bilo najviše noćenja u Novom Sadu. Ovakvim tempom rasta se očekuje da će do kraja godine biti ostvareno oko 550.000 noćenja turista.
            Kulturno-istorijsko nasleđe, brojni lokalni i internacionalni događaji, netaknuta priroda Fruške gore, najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, gostoprimstvo i životni stil lokalnog stanovištva su samo neki od brojnih motiva koji su inspirisali turiste da posete i istraže naš grad i njegovu okolinu.
            Pozitivni rezultati brojnih TONS-ovih promotivnih kampanja na društvenim mrežama, bilbordima, oglašavanja na ,,Google“-u, promocija na svetskoj platformi ,,Trip Advisor“ doveli su do visokog pozicioniranja Novog Sada kao turističke destinacije. O našem gradu napisano je preko 70 tekstova koji su objavljeni u najposećenijim portalima regiona, dok su nacionalne i regionalne televizije i radio stanice emitovale promotivne spotove u kojima je prezentovan Novi Sad. Kampanje su se pokazale i više nego uspešne s obzirom na to da je najviše turista došlo upravo iz zemalja koje su targetirane ovim promotivnim kampanjama, a to su zemlje regiona (države bivše SFRJ prevashodno), Nemačka, Austrija i Turska.
            Dodatno su o našem gradu pisali, snimali i objavljivali gosti -novinari, blogeri, influenseri, koje je TONS u organizovanoj poseti dovodio, samostalno ili u saradnji sa lokalnom privredom, Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda. Najreprezentativniji muzički festival „EXIT“ je svojim promocijama i bogatim programom dodatno uticao na mapiranje Novog Sada na svetskoj festivalskoj, ali i turističkoj mapi.
            Sve gore spomenuto i još mnogo toga doprinelo je da Novi Sad bude destinacija za poželeti, a kako bi to ostalo i u godinama koje dolaze, Turistička organizacija Grada Novog Sada i ostale važne ustanove i institucije, radiće na njegovom još boljem pozicioniranju.

Fotografije: Aleksandar Milutinović

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com