Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Naporna godina izuzetnih postignuća

Naporna godina izuzetnih postignuća

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Privredna komora Vojvodine (PKV) na čelu sa Boškom Vučurevićem, predsednikom, dobrim organizacionim rešenjima, aktuelnim promocijama vojvođanske privrede kao investicione destinacije, povezivanjem domaćih privrednika sa privrednicima drugih zemalja godinama unazad, zavredila je mesto nezaobilaznog partnera/saradnika, u svim privrednim zbivanjima u Pokrajini, time i mesto na mapi evropskih komora.
            Godina je počela sa EXPO Dubai 2022 i promocijom AP Vojvodine u različitim granama privrede, u Paviljonu Republike Srbije, u okviru šeste tematske nedelje  - Globalni ciljevi, a završiće se sumiranjem ovogodišnjih i planovima za narednu godinu.

            Privredna komora Vojvodine u svojstvu domaćina
            PKV je bila domaćin za preko 200 zvaničnih događaja, konferencija, okruglih stolova, poslovnih foruma, u kojima je učestvovalo nekoliko hiljada privrednika. Prva velika konferencija bila je sa delegacijom Republike Angole, koju je predvodila Mara Kioza, guverner zemlje sa kojom Srbija ostvaruje spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti od 1.261.000 evra (2021), koja bi mogla da bude nastavljena u oblasti industrije i poljoprivrede, čime se nastavlja dobra konekcija sa drugim afričkim zemljama, poput Egipta, Tunisa, Maroka. Plan je intenziviranje ekonomskih veza sa kontinentom sa preko milijardu stanovnika, te proširenje veza na druge afričke zemlje.
            Za vreme 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, najvažnijem događaju za PKV, organizovan je Poslovni forum sa regionalnim privrednim komorama Mađarske (Čongrad-Čanad, Budimpešta, Pečuj i Đer-Mošon-Šopron), sa učešćem preko 100 kompanija, i brojnim B2B razgovorima sa ciljem promocije poljoprivrede i privrede. Forumu je prisustvovao i NJ.E. Atila Pinter, amabasador Republike Mađarske u Srbiji.
            Sledio je uspešan Forum sa PK Rumunije, u saradnji sa Ambasadom Rumunije u Srbiji, na kojem je potvrđena ranije uspostavljena saradnja.
            Predsednik je apostrofirao Poslovni forum sa Crnom Gorom u vreme Sajma, uz prisustvo Nine Drakić, predsednice PK Crne Gore sa saradnicima i grupom privrednika, potom Forum sa B2B razgovorima sa Češkom, na čelu sa češkim ambasadorom i dogovorima sastanka sa nekoliko PK Češke, u narednoj godini.
            Najboljim Poslovni susretom smatra se poslovni skup sa privrednicima i delegacijom Japana, koji je okupio predstavnike japanskih kompanija koje posluju u našoj zemlji, kao i predstavnike naših kompanija, na kojem je istaknuta potreba daljeg okupljanja privrednika i obezbeđivanje uslova za povezivanjem i stvaranjem boljeg privrednog ambijenta.
            U Komori je organizovan i Biznis forum sa Britansko-srpskom privrednom komorom na kojoj su se predstavili naši privrednici, koji žele da prošire saradnju i delatnost na britansko tržište. Komora je na uzvrtnoj poseti u Londonu i Birmingemu, industrijskom centru Britanije, dogovorila učešće na Međunarodnom sajmu hrane i pića u martu 2023. u Londonu, gde će biti predstavljeni proizvodi iz Srbije kako bi se britansko tržište upoznalo sa ponudom i otvorilo mogućnost buduće saradnje.
            U organizaciji PKV u okviru Sajma održan je i Treći dan voćara i vinogradara, u kojem su učestvovali prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta, kao i delegacija iz Italije, a predavanje je održao Venancio Franćeskuti, predsednik Confcooperative Fedagri Pesca Venezia Giulia“.
            PKV bila je domaćin 5. Regionalnog poslovnog foruma, jednog od najvećih u okruženju, na kojem je učestovalo 245 kompanija. Ovaj skup je podržan od Skupštine Vojvodine, Pokrajinske vlade i Skupštine  evropskih regija i u njihovom je zvaničnom kalendaru dešavanja. Direktno uključenje gospodina Olivera Varheljia, evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje, koji je pozdravio ovaj skup i dao mu posebnu važnost. Rezultat Foruma je 245 učesnika iz 26 država i preko 100 B2B razgovora
            Aktivnosti Privredne komore Vojvodine van zemlje
            Izuzetno uspešan nastup na Expo Dubai u okviru kojeg se predstavila  AP Vojvodine  i nastavak aktivnosti PKV, uz prezentacije sa Turističkom organizacijom Vojvodine i opštinskim TO, doprinele su da u odnosu na prošlu godinu Vojvodina zabeleži rast dolazaka turista od 62%, i rast noćenja oko 30%. od toga su 50% stranci. Organizacijom odlaska  izlagača/privrednika iz Vojvodine, na sajmove turizma u Beč, Bratislavu, te posetu najviših mađarskih zvaničnika na sajmu u Budimpešti, potvrda je  dobrog rada. Na istom sajmu, štand je posetio Goran Đurović, ministar za ekonomski razvoj i turizam Vlade Crne Gore, sa kojim je predsednik PKV dogovorio održavanje Poslovnog foruma u prvom kvartalu sledeće godine u Podgorici, potom, u Vojvodini.
            Posebno zapažena bila je poseta PK Parizu, i susret sa stotinak regionalnih komora na svetu (frankofonskih država), kao važna kruna svega što je PKV radila tokom proteklih godina. Rezultat susreta gospodina Vučurevića sa predsednikom PK Pariz su dogovorena poseta nekolicine francuskih kompanija Poslovnom forumu u organizaciji PKV na najvišem nivou i razgovori o mogućoj trgovinskoj razmeni dve zemlje.
            Posle nastupa PKV u partnerstvu sa Vojvodina Metal Cluster-om i kompanijama metalskog sektora na zajedničkom štandu vojvođanske privrede na sajmu u Celju, ovu godinu obeležio je i Sajam metala u Bursi, nastupom 18 firmi, i još deset kompanija u organizaciji PKV, gde su postignuti tradicionalno dobri rezultati.
            Značajna je aktivnost PKV na projektu  Erasmus kao i promocija Ipe i Iparda članstvu.  
            - Bitno je da smo deo evropskog tržišta i da su nas komore i učesnici u tim projektnima prepoznali i pozvali da budemo njihovi partneri. Izdvojio bih učešće u Erasmus projektu zajedno sa Turskom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Poljskom, predstavnicima komora i Univerziteta, gde smo bili jedan značajan partner na temu „Mladi ambasadoritrgovine “. Tim povodm na univerzitetu u Bursi imao sam zadovoljstvo da održim predavanje studentima, imali smo veliki udeo u izradi izuzetnih materijala, a rezultati tog projekta biće pretočeni u udžbenik i deo obrazovanja studenata zemalja učesnica u budućem periodu.
            - Udruženje sektora poljoprivrede, ustanovilo je izbor i nagradu najboljeg poljoprivrednog gazdinstva i najboljeg mladog poljoprivrednika Srbije. PKV je podržala ovaj projekat jer je poljoprivreda važan segment naše privrede i sa 10% učestvuje u ukupnom BDP-u, i direktna je podrška mladima. Ova nagrada je barabar nagradi PKV, koja se dodeljuje na Dan PKV za postignute rezultate u prethodnoj godini iz oblasti poljoprivrede, industrije, usluga, preduzetnik i preduzetnica.
            - PKV je ove godine potpisala sporazume sa tržištima: Štajerske u Gracu, sa PK Đer-Mošon-Šopron, sa Grčko-srpskom privrednom komorom, a kao rezultat Sporazuma uspeli smo da „uđemo“ u luku Solun i tamošnji sajam, jedan od najvećih u Evropi za našu prehrambenu industriju, gde smo bili prisutni sa predstavnicima 10 naših kompanija. Postigli smo ono što je bio cilj. Da odvedemo našeg privrednika, da ima sve uslove i da donese ugovor - objasnio je predsednik, i spisku dodao Sporazum o saradnji sa Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu, sa ciljem širenja mreže naučno-obrazovnih institucija i implementacije stručnog kadra u privredu. Povezivanje ovog fakulteta sa insitutima za ispitivanje kvaliteta određenih roba (u ovom slučaju guma), uz posredstvo Komore, kao i PMF-a sa kompanijom Continetal,  PKV je potvrdila svoj identitet poveznice između stranih investitora i naših obrazovnih insitucija, od značaja za potencijalno partnerstvo i ugled same obrazovne institucije.
            Udruženja Privredne komore Vojvodine
            Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije PKV ističe značajnu podršku od strane Komore. Tradicionalno je metalski sektor bio u mogućnosti da se predstavi na Sajmu u Celju, a zahvaljujući odličnoj saradnji sa kolegama iz Privredne komore Burse, veliki  broj kompanija je učestvovao na metalskom samitu u tom gradu. Planiraju se dalje aktivnosti  vezane za Grupaciju za energetiku koja se po novoj koncepciji značajno više bavi obnovljivim izvorima, a s tim u vezi su i aktivnosti  Saveta za cirkularnu ekonomiju koje prožimaju sve sektore, uključujući i druga udruženja.
            Kada je građevinarstvo u pitanju, ova grana sa velikom ekspanzijom, biće predstavljena sledeće godine na Sajmu u Beogradu, opet zahvaljujući dobroj saradnji sa partnerima iz Turske. U saradnji sa kolegama iz Udruženja poljoprivrede, naše kompanije će biti u prilici da se predstave na prestižnom IFE sajmu u Londonu. Udruženje industrije će nastaviti da promoviše i nalazi nova tržišta za naše kompanije na osnovu stalnih kontakata sa brojnim regionalnim partnerima, u skladu sa  strategijom i aktivnostima PKV.
            Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV najznačajniju aktivnost u 2022. vidi u organizaciji 3. Dana voćara i vinogradara koji je postao redovan u vreme Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, a jedan od organizatora je Udruženje poljoprivrede. Udruženja će kroz komorski sistem omogućiti osnivanje Grupacije za voćarstvo, ćime će stvoriti mogućnost za ukazivanje i rešavanje problema u ovoj važnoj grani poljoprivrede, što će doprineti razvoju voćarstva u APV. Plan je da se u saradnji sa Razvojnom agencijom Vojvodine organizuje zajednički nastup voćara na inostranim sajmovima.
            Na okruglom stolu „Saradnja Azerbejdžana i Republike Srbije - APV“ koje je organizovalo Udruženje dogovorena je poseta delegacije iz APV Azerbejdžanu sa ciljem proširenja saradnje u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno prehrambenih proizvoda.
            PKV je bila suorganizator na projektu Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika SUMP, za izbor Najboljeg poljoprivrednog gazdinstva i Najboljeg mladog poljoprivrednika u Republici Srbiji u 2022.. Cilj izbora je promocija poljoprivrede i rada u poljoprivredi.
            Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga PKV, kaže da najjači utisk nosi sa sajma Expo 2022 Dubai, gde je prateći nastup većine od 190 zemalja sveta, shvatio da imamo još mnogo da radimo na digitalnoj transformaciji u sektoru turizma. Na sajmovima turizma u Budimpešti, Beogradu, Bratislavi, a PKV je po prvi put imala priliku da bude deo Sveafričkog ekonomskog foruma u Tunisu. Aktivnosti promocije i podrške nastavljeni su na sajmovima, u Crnoj Gori, Trebinju, Banja Luci, da bi početkom maja, u Tel Avivu, sa TO Beograda, tamošnjim turoperaterima predstavio globalnu ponudu turističke Vojvodine.
            Komora je po 30. put dodelila priznanje „Kapija uspeha“, kao podstrek daljem razvoju i postizanjau visokih standarda ukupne turističke ponude Vojvodine. PKV je učešćem u formiranju Turističkog samita Vojvodine, mestu podsticanja odgovornog turizma, kroz razgovore, saradnju i dr.,  u svom prvom izdanju okupila preko 250 turističkih poslenika.
            U okviru sektora Usluga tokom godine je održano više desetina predavanja o uvođenju Zakona o arhivskoj građi, Zakonu o elektronskom fakturisanju, carinskim uslovima, posebno transportom opasnih roba i nedostatkom adekvatnih tehničkih sredstava, usklađenih sa propisima EU. U tom smislu, svojim angažovanjem PKV je uspela da izmeni i zakonski akt, da vozila koja prevoze specijalni teret imaju prvenstvo prolaza na granici čime je olakšana komunikacija sa dobavljačima, smanjeni rizici od akcidenata.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com