Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA MUZIKA Tambura je duša Novog Sada

Tambura je duša Novog Sada

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Tambura je univerzalni instrument na kojem se mogu izvesti svi muzički pravci, od narodne pesme i igre, do pop-a, kao i najkompleksnija dela klasične muzike. Zvaničan početak Tamburica festa vezuje se za 2007. godinu i realizaciju ideje da se na jednoj bini okupe najbolji tamburaši iz celog sveta. Godine 2014. u Novom Sadu osnovana je Svetska tamburaška asocijacija (STA), gde joj je i danas sedište, koja je već sledeće, 2015., priredila Zbornik stručnih radova, iz potrebe bavljenja tamburaštvom na naučnim osnovama. U cilju promocije ovog instrumenta i tamburaške pesme, u Evropskoj prestonici kulture, otvorena je sredinom decembra 2022. izložba Tamburaške tradicija u Vojvodini, u novim prostorijama STA, koje se nalaze u Menratovoj palati podignutoj 1908. po projektu Lipote Baumhorna, u samom centru grada, pod čijom je zaštitom i spada u red kulturnih spomenika Novog Sada.

            Dr Jovan Pejčić, predsednik STA, je 15. 12.2022. na svečanosti prilikom otvaranja Muzeja tamburice, rekao da je ideja ovakvog jednog prostora stara više od pet godina potekla od unuke Save Vukosavljeva, legendarnog kompozitora, koji je 1957. osnovao Veliki tamburaški orkestar RT Novi Sad, i njegovoj ogromnoj zaostavštini koju je sačuvala porodica. Trebalo je vremena i truda da se prikupe delovi priča o tamburi rasutoj na sve strane, a kao rezultat toga izložene su brojne fotografije, slike, predmeti, među kojima i tambure Vase Jovanovića, Marka Nešića, Janike Balaža. Za ovu poslednju zaslužan je Zvonko Bogdan lično, koji je muzeju ustupio prvu tamburicu ovog tamburaškog maga. Tom prilikom dr Pejčić se zahvalio saradnicima, Gradu Novom Sadu na ustupljenom prostoru, Muzeju Vojvodine i timu konzervatorskog i restauratorskog odeljenja koji je radio na konzervaciji svih instrumenata. Na inicijativu Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine tamburaška praksa je 07. oktobra 2021. godine upisana u Nacionalni registar Republike Srbije kao nematerijalna kulturna baština.
            - Moj veliki prijatelj, Ratko Šoć, legendarni akademski slikar, autor jedne od najlepših tamburaških pesama „Osam tamburaša“ jednom prilikom je izjavio:  „Vojvodina bez tamburaša je jedna velika nula, a grad bez tamburaša je grad bez duše“. Zahvaljujući našim tamburašima, Svetskom tamburica festu, koji je najveći i najbolje ocenjeni na svetu festival tamburaša, zahvaljujući ovom prostoru, Novi Sad od sada za navek neće biti grad bez duše - rekao je dr Jovan Pejčić, dodavši da je Novi Sad oduvek prednjačio po broju tamburaških bandi i kafana u kojima su svirali: „Bela lađa”, „Kod Kamile”, „Kod Slavnića”, „Kod tri krune”, „Kod Plavne“...
            - Pored Vojvodine, tamburaška praksa je prisutna i u drugim delovima Republike Srbije i predstavlja reprezentativno kulturno nasleđe srpske, romske, mađarske, bunjevačke, hrvatske, rusinske, slovačke i drugih zajednica koje žive na teritoriji Republike Srbije - istakla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, podsetivši, da je gotovo svako selo u Vojvodini imalo svoj tamburaški orkestar. U svojoj knjizi „Vojvođanska tambura“ (Matica srpska, 1990), Sava Vukosavljev iznosi spisak od 104 tamburaška orkestra na teritoriji AP Vojvodine i 30 dečjih, da je 1958. u SFR Jugoslaviji održana Prva konferencija koja je okupila sve tadašnje tamburaške entuzijaste i na najvišem nivou posvetila mestu, ulozi, statusu tamburaške muzike i samih izvođača.
            - Ovo je nova turistička atrakcija ne samo grada, već jedinstveno mesto kojeg nema ni na Balkanu - izjavio je Goran Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, podsetivši da tamburica, pre svega Tamburica fest ima ogroman turistički značaj s obzirom na broj posetilaca koji privučeni ovim događajem dolaze u ovaj grad i obećao da će na svim budućim predstavljanjima Vojvodine od strane Pokrajinske vlade, u regionu i svetu, tamburica imati zapaženo mesto.  

Fotografije: Nikola Stojanović

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com