Thu02292024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Tradicionalni osvrt Zadružnog saveza Vojvodine na 2022. godinu

Tradicionalni osvrt Zadružnog saveza Vojvodine na 2022. godinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U autentičnom ambijentu više od veka starog „Dedinog salaša“, u prestonici salaša - Čeneju, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), održan je tradicionalni svečani skup koji je i ovoga puta okupio značajan broj zadrugara, saradnika i prijatelja ove ugledne institiucije.
            Mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica ZSV je u svom obraćanju uputila pozdrav svim prisutnima, poseban mladim poljoprivrednicima, koji se uspešno bave najvažnijom delatnošću na svetu - proizvodnjom hrane, naglasivši da taj posao treba da donese i dobit.

            - Život ne treba preživljavati nego lepo živeti, a da bi se obezbedio lep život, potrebno je da se udružujemo u zadruge i zajednički nastupamo na tržištu. To je jedan siguran i oproban model koji ima rezultata u prošlosti, a ima ih i danas - rekla je između ostalog predsednica, naglašavajući da su zadruge tu i kada se dovodi u pitanje opstanak delatnosti, i godina kao što je bila 2022., kada su, posebno u drugom delu godine, prinosi većine kultura bili ispod prosečni ili su izostali. Po njenim rečima, uloga i značaj zadruga u težim uslovima poslovanja uvek dolazi do izražaja u podršci zadrugara. Poručila je da se poljoprivrednici uključeni u zadruge udružuju ne samo u najjednostavnijim poslovima poput nabavke repromaterijala, zajedničke prodaje proizvoda, već da razmišljaju što više o zajednčkom investiranju, što za posledicu ima ogromne razvojne mogućnosti.
            Mlade poljoprivrednike, koji još nisu uključeni u zadruge, pozvala je da se povežu sa ljudima koje poznaju, kojima veruju i sa kojima su spremni zajedno da rade, da što pre zajedno nastupe na tržištu i stvore za sebe organizaciju koja će raditi u njihovu korist.
            - Uvek treba da imamo u vidu osnovnu ekonomsku ulogu zadruge. Dobra zadruga znači i „preživljavanje“ sela. Drago mi je što je sve više mladih ljudi opredeljeno za poljoprivrednu proizvodnju, posebno da među njima ima i zadrugara, što opravdava udruživanje, jer poslujemo lakše, bolje i imamo mnogo veće kapacitete za budućnost. Iskreno se nadam da će sledeća godina za zadruge i za poljoprivredu kao i za sve poljoprivrednike biti mnogo bolja, da ćemo imati mnogo bolje prirodne uslove za poslovanje i da će ih pratiti dobra ekonomska politika i u poljoprivredi i generalno u privrednom društvu. Poželela bih što više udruživanja i da nikada ne prestajete da ulažete u svoja znanja, jer bez novih znanja i novih tehnologija nema budućnosti. Da udruženi nastupate na tržištu i svoju proizvodnju stavite na najviši nivo - želje su mr Jelene Nestorov Bizonj, poljoprivrednicima i zadrugarima u Novoj 2023.
            Na skupu je prvi put dodeljena nagrada Zadružnog saveza Vojvodine za poseban doprinos razvoju zadrugarstva - „Radislav Jovanov“, u čast preminulog predsednika ZSV i čoveka koji je dao ogroman doprinos razvoju zadrugarstvu na ovom prostoru. Prvi laureat novoustanovljene nagrade „Radislav Jovanov" je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije, koji je prepoznao važnost zadružnog pokreta i kroz sprovođenje programa „500 zadruga u 500 sela" i dodelom bespovratnih sredstava zadrugama za investicione projekte, koji se sprovode od 2017. godine, doprineo preporodu zadrugarstva u Srbiji više nego ijedan drugi program u istoriji.
            Primajući plaketu, ministar Krkobabić je istakao da zadrugarstvo u Srbiji nema alternativu i da je ono garancija za opstanak sela Srbije, i rekao da će Ministarstvo za brigu o selu nastaviti da pomaže razvoj zadrugarstva, a da je u budžetu za 2023. godinu opredeljeno pola milijarde dinara za program razvoja zadrugarstva.
            Tradicionalna medijska nagrada Zadružnog saveza Vojvodine za 2022., i minuli rad, dodeljena je Andrašu Totu i Ištvanu Balažu i redakciji emisije „Brazda" Radio-televizije Vojvodine, koja se emituje na mađarskom jeziku punih 55 godina, a čije će 2.000 izdanje biti emitovano 08. januara 2023. godine.
            Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com