Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Radivoj Nićin: Znanje obezbeđuje budućnost

Radivoj Nićin: Znanje obezbeđuje budućnost

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Svaka agrarna godina teška je na svoj način, a minulu 2022. po mnogim parametrima spada u kategoriju izuzetno teških, te samo oni koji primenjuju nova znanja i tehnologije na svojim gazdinstvima uspevaju da ostvare dobre rezultate - moglo se čuti na konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“, održanoj krajem 2022. u Master centru Novosadskog sajma, koju je posetilo preko 300 poljoprivrednika, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Sekretarijata za privredu i turizam, Grada Novog Sada, Privredne komore Vojvodine, Zadružnog saveza Vojvodine, Novosadskog sajma, Razvojnog i Garancijskog fonda. Tom prilikom desetorici poljoprivrednih proizvođača dodeljene su nagrade za savremeni pristup poljoprivrednoj proizvodnji i ostvarenim zavidnim razultatima zahvaljujući primeni savremenih tehnologija na svojim gazdinstvima.

            Ovaj značajan agrarni događaj podržalo je i 26 poljoprivrednih kompanija, među kojima i konsultantska kuća Terra Consulting, specijalizovana za pružanje savetodavnih usluga u oblasti finansiranja u poljoprivredi, pre svega korišćenja bespovratnih sredstava iz EU i IPARD fondova namenjenim razvoju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Terra Consulting okuplja stručnjake sa iskustvom u radu na projektima EU i u Ministarstvu poljoprivrede na uspostavljanju IPARD struktura u Srbiji i bankarskom sektoru, što ga čini jedinstvenom konsultantskom kućom koja pruža najšira i najkompetentnija znanja u oblasti investicija u poljoprivredi.
            Radivoj Nićin, izvršni direktor kompanije, i sam uključen u poljoprivrednu proizvodnju, primećuje sve veći broj mladih poljoprivrednika u procesu proizvodnje kao odgovornih nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, što je dobar pokazatelj IPARD programa kao pozitivnog stimulansa poljoprivrednicima mlađim od 40 godina.
            - Mi, ispred konsultatnske kuće obaveznao pratimo ovakve skupove, jer smo pored IPARD programa, partneri i na HORIZONT EU programima namenjenim istraživačkim i naučnim projektima, gde naše klijente uključujemo u pravcu digitalizacije i optimizacije. U tom cilju pripremamo TERRA DIGITAL HUB, kao ogranak našeg rada, za implementaciju hardvera i softvera. Pozitivno je što kroz listu prihvatljivih investicija IPARD daje podršku ovakvim programima, što za rezultat ima sve veći broj poljoprivrednika koji uključuju softver u svoje poslovanje i na taj način ostvaruju i do 20% uštede. Svedoci smo da u pet godina imamo dve sušne godine, a svaka ušeda je značajno važna za prosperitet jednog gazdinstva - objasnio je gospodin Nićin.
            Gospodin Nićin veruje da ko za pet godina ne bude implementirao digitalne tehnologije u svoju primarnu poljoprivrednu proizvodnju, softvere i hardvere koji omogućavaju kontrolu navodnjavanja, odvodnjavanja, povećanja prinosa, analize zemljišta i dr., neće moći da ostvaruju adekvatne prinose. „Za pet godina digitalne tehnologije će biti „must have“, bez kojih nema budućnosti“.
            Početkom 2022., Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja je na konkursu IPARD raspisalo Javni poziv za nabavku mehanizacije. Prema nekim naznakama, novi pozivi se očekuju početkom ove godine, pa je Terra Consulting tim svoju pažnju usmerio na pripremu zahteva koji treba da se realizuju.
            Ujedinjeni željom za što bolje rezultate, moto mladih poljoprivrednika - ZNANJE NAS POKREĆE“, nadoveže na filozofiju poslovanja svoje konsultantske kuće i stvaranju partnerskog odnosa sa klijentom u cilju zajedničkog uspeha, Terra Consulting je neko ko poljoprivredniku može od početka do kraja da pruži kompletnu uslugu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com