Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Arsen Đurić: Zlatibor za ponos stvorili neumornim radom i hrabrim odlukama

Arsen Đurić: Zlatibor za ponos stvorili neumornim radom i hrabrim odlukama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Kada u vreme obeležavanja 130 godina od začetka turizma na Zlatiboru posmatramo sva ova savremena postignuća i turistički sjaj najposećenije planine Srbije, jasno je da su ti vekovni ciljevi ovde ostvareni. Od malog mesta prelepe prirode, ali skromne ponude i smeštaja stvoren je moderan turistički centar očuvane prirodne lepote, sa impresivnim zdanjima i bogatstvom sadržaja, na ponos generacijama ovog kraja. Neumornim radom i voljom, stalnim ulaganjima u modernizaciju, smelim vizijama i hrabrim odlukama nas i naših prethodnika.

            A nije bilo tako davno kada sam s početka ovog milenijuma, nošen mladalačkim entuzijazmom, sa svega 28 godina prihvatio izazov da predvodim zlatiborski turizam, koji je upravo stupao u novu etapu razvoja. Turistička planina i tada je bila na dobrom glasu, ali sa nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za veću posećenost, skromnijom ponudom, smeštajem koji je valjalo renovirati.
            Korak po korak, uz narodnu mudrost i domaćinsku odlučnost kad se nešto važno preduzima, ali i ključnu podršku opštine Čajetina, počeli smo da menjamo sliku ''zlatne planine''. Turistička organizacija Zlatibor, na čijem čelu sam bio, izborila se 2001. za veći budžet, opštinska skupština donela je odluku da se sredstva od boravišne takse opredele za poslove turizma. To je omogućilo svestranije aktivnosti na promociji i reklami turizma, koje su Zlatiboru do tada nedostajale. Počela je izrada kataloga, publikacija, filmova, spotova, organizovanje ''Zlatiborskog kulturnog leta'', novogodišnjeg dočeka na Kraljevom trgu, manifestacija, nastupi na sajmovima kod nas i u svetu, uređenje turističkog mesta...
            Od nekadašnjeg skromnog prostora Turističke organizacije kod autobuske stanice u svega 30 kvadrata, gde sam započeo posao direktora, vrednim ulaganjima je 2010. napravljeno sadašnje komforno zdanje sa Info-centrom i nizom korisnih prostorija. Kasnije, pored te nove zgrade sagrađena je još jedna - savremeni Kulturni centar Zlatibor na oko 2.000 kvadrata, kakav je nedostajao za festivale, izložbe, pozorišne predstave, bioskopske projekcije, književne večeri i druge programe.
            Podsećam da je pre toga Turistička organizacija Zlatibor uredila i za turiste otvorila Stopića pećinu, koja je u ovo vreme najposećeniji speleološki lokalitet u Srbiji. Kao i da je 2014. godine napravila moderan Auto-kamp Zlatibor, sa 52 kamp jedinice, koga od tada redovno pohode mnogi kamperi iz sveta.
            Decenije su prolazile, a Zlatibor je napredovao i snažnije se turistički razvijao. Uporedo s tim tekla je i moja životna priča. Od mladog direktora, željnog uspeha i dokazivanja u onome što radi, postao sam najpre narodni poslanik u tri saziva, zatim zamenik predsednika opštine Čajetina, zreo i iskusan čovek zadovoljan ostvarenim u turizmu Zlatibora.        Posebno zato što su na naše napore da ovo mesto ponudi uvek nešto novo i time opravda zvanje najposećenije planine odgovorili investitori velikim interesovanjem da ovde grade nove hotele i apartmanske objekte visoke kategorije, a zatim i domaći i strani turisti dolazeći u sve većem broju. Rekordi u posećenosti obarani su svake sezone, Zlatibor poslednjih godina ima najviše gostiju u svojoj dugoj turističkoj tradiciji.
            Pamtim da je ovo mesto kada sam došao na čelo zlatiborskog turizma imalo svega nekoliko davno pravljenih hotela i ponešto od sadržaja, neuređeno jezero i uzak trg pored njega. Danas ovde gledamo hotele sa pet zvezdica, blistav trg i uređeno jezero sa savremenom multimedijalnom fontanom, najdužu panoramsku gondolu na svetu, zabavne parkove, moderne restorane, sportske terene, skijališta...Jedno sasvim novo lice Zlatibora koji se, evo, svrstao među evropske turističke centre. Rekao bih, bez lažne skromnosti, da je u tome značajna i uloga nas koji smo se duže od dve decenije za takav razvoj borili. I tome svoje poslovne karijere podredili, stvorivši od male i skromne opštine Čajetina najrazvijeniju lokalnu samoupravu ovog dela Srbije.“

Arsen Đurić
predsednik Skupštine opštine Čajetina, u intervjuu za Elektronske novine Turističke organizacije Zlatibor br. 24, decembar 2022.godine
https://media.zlatibor.org.rs/documents/6/Elektronske-novine-TO-Zlatibor-24---17-12-2022-(2).pdf

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com