Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA MUZIKA Petar Jelić: Sjajni utisci sa Дочекa Српске Нове 2023. uz unplugged koncert

Petar Jelić: Sjajni utisci sa Дочекa Српске Нове 2023. uz unplugged koncert

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Proteklih šest godina, na opšte zadovoljstvo Novosađana, doček Srpske Nove godine, brojnim programima i koncertima preuzima primat dominantne gradske svetkovine. Izuzetak nije ni doček ove, 2023. (7531godine po Julijanskom kalendaru), kada je na 26 lokacija u gradu, koji je iako zvanično status Evropske prestonice kulture preneo dalje, Fondacija „Novi Sad - Evropska prestonica kulture” u svojstvu organizatora, posle nastupa 6.000 umetnika iz 35 zemalja i 4.000 događaja tokom minule godine, organizovala i ovaj „kulturni“ događaj.

            Veliko interesovanje vladalo je za koncert najdugovečnije rok grupe na našem prostoru - YU grupe, koja je prošle godine na Tašmajdanu velelepnim koncertom obeležila „više od 50 godina čistog rock’n’roll-a“, a karte planule nakon ozvaničenja njihove prodaje.
            Ovoga puta, nakon 30 godina od prvog unplugged koncerta ove grupe, takođe održanog u Novom Sadu, legende Ex-Yu roka, nastupale su u svečanoj sali kompanije NIS, pred oko 230 posetilaca.
            - Srećni smo i zadovoljni što smo svirali u Novom Sadu, gde neko vreme nismo nastupali, pogotovo ne u ovakvoj konstalaciji. Zvuk električnih gitara sa distorizijom, neodvojiv od imena i rada Yu grupe, ovoga puta je ustupio mesto drugačijoj zvučnoj slici i podsećanju na neke pesme koje dugo nismo svirali, sa mirnijom i melanholičnjom energijom koja se lepo slaže sa Vojvodinom - rekao je Petar Jelić, preko 30 godina član ovog benda, izražavajući ushićenje što su Novosađani i ovoga puta zdušno zajednički pevali sa bendom.
            Osim poznatog klavijaturiste grupe Bajaga i instrukturi, Saše Loklnera, nastupili su i telentovan mladi muzičar Milovan Đurđić Džimi, svirajući bendžo i lap steel gitaru, kao i mladi Aleksa Danić, koji je na akustičnoj gitari odsvirao tri pesme sa starijim kolegama.
            - Smatram da je sve što tim vezan za Evropsku prestonicu kulture radi, upravo ono što bi mnogi želeli da postane standard. Oseća se potreba vraćanja događaja na način „kao što je pre bilo“, koji nose poruku i imaju svoju emociju, gde nastupaju umetnici koji i svojim stavom i stvaralaštvom žele da iskažu svoje mišljenje. Umetnost mora da se bavi trenutkom u kome postoji i nastaje, da bude ogledalo svega onoga što nas okružuje, da kritikuje i podržava, da voli, i nama je čast da budemo deo grupe umetnika koji su nastupili na proslavi Srpske Nove godine u Novom Sadu. Sve ovo će imati pun smisao ako se ne ugasi, da sve ovo što se večeras i sve ovo vreme događa ostavi eho i nastavi, kao dokaz da stvari mogu da se dešavaju na neki drugi način. Lepo bi bilo da ima više klubova, galerija, restorana, u kojima bi se okupljali ljudi u manjem broju i razmenjivali ideje, razgovarali. U jednom momentu siguran sam da bi došlo do toga da jedna misao počinje da živi i nekoliko generacija zajedno da deluju, da bolje komuniciraju, a na kraju i lepše oseća. Ovo bi trebalo da bude samo „otvaranje vrata“ nečemu što će mnogo duže trajati i što će Novosađane učiniti da se osećaju posebnim, na šta su predodređeni - zaključio je razgovoru za porta www.TopSrbija.comPetar Jelić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com