Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO U očekivanju jubilarnog Januarskog festivala vina u Temerinu

U očekivanju jubilarnog Januarskog festivala vina u Temerinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Jedna od najvećih vinskih smotri, ne samo kod nas, već i u tzv. Karpatskom krugu - Januarski festival vina u Temerinu, biće održana u subotu, 21. januara u Gradskoj sportskoj hali. Na ovoj vinsko-gastro hedonističkoj manifestaciji bude prijavljeno i potom izloženo za degustaciju i do 740 vina, i toga dana vina proba od 2 do 3000 ljudi. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala, jednog od nekoliko kultnih brendova ove opštine, a dva brenda organizatora - Društva prijatelja bašte, je što se održava po jubilarni, 25. put. Nakon pandemije festival nije održan pretprošle godine, ali je već prošle bilo 650 uzoraka uz veliku posećenost. Ulaz je i ove godine  slobodan, a vina je moguće degustirati po simboličnoj ceni uz kupljeni kupon.

            Gospodin Šandor Šnajder, potpredsednik Društva prijatelja bašte, smatra da ono što se ono dobro urađeno ne treba menjati, već iz godine u godinu unapređivati.
            - Program je standardno počeo deset dana ranije od samog sajma, tj. ove godine 11. januara od kada se primaju uzorci vina, i to je trajalo do 13. februara, nakon čega reč imaju sudije. Oko 80 međunarodnih sudija su formirali komisije, i oni su već od subote 14. januara ta vina ocenjivali. Ostaje nam dan dva za objavu rezultata na Facebook-u kao privremeni rezultat, jer bude 600-700 uzoraka i isto toliko i ocenjenih vina sa imenima vlasnika. Konačnu listu objavićemo u ponedeljak, 16. januara. Sva očenjena vina će biti izloženo u subotu, 21. januara, kada će početi i degustacija. Naši ljudi će tradicionalno biti na usluzi što vinarima koji su svoja vina doneli na ocenjivanje, a želeli bi da probaju i vina svojih kolega, što posetilaca za degustaciju, koja će se plaćati po minimalnoj ceni, uz kupljene kupone na samom ulazu u sportsku halu. U14 časova je objava rezultata i dodela priznanja.
Neće izostati ni prateće manifestacije kulturno umetnički program, a za one koji žele da nešto pojedu tu će biti prilike za kupovinu čuvenih temerinskih pogačica sa čvarcima, ili paprikaša, uz takođ čuveni kiseli kupus Društva prijatelja bašte.
            Naš sagovornik ističe da je ova manifestacija međunarodnog karaktera jer uvek stižu uzorci iz susednih zemalja. Ove godine stiglo je dosta uzoraka iz Rumunije, tradicionalno Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske. Traduicionalno, takođe, ovde će biti prisutno više vinskih viteških redova iz naše zemlje i Mađarske čije će kolorit odora upotpuniti prelepu sliku ovoga sajma, koji ima punu podršku opštine Temerin i Turističke organizacije Temerin, koja će i ovom prilikom imati svoj štand sa prospektima i biti na raspolaganju svim zainteresovanim da se upoznaju sa lepotama i znamenitostima ovoga kraja.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com