Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Viđeni ste za devetu Beloblatsku kobasicu

Viđeni ste za devetu Beloblatsku kobasicu

  • PDF

            Poznatiji su bili po trsci, po kojoj je smatrano „kolevkom trskarstva“ u staroj Jugoslaviji. I ribi, koja živi u vodama kojima je mesto okruženo. Ipak, slučaj je hteo da Beloblaćani u širim okvirima budu prepoznati po kobasici, takođe posebnoj. Za to su „krive“ kulturne različitosti naroda koji složno žive u ovom banatskom selu u opštini Zrenjanin, u kojem se ravnopravno govori šest jezika, a najzastupljeniji je beloblatski.

            Označena kao gastronomsko-turistička manifestacija od posebnog značaja, „Beloblatska kobasica 2023“, sa takmičenjem u svinjokolju na starinski način i pravljenju domaćih kobasica, biće održana tokom vikenda 04. i 05. februara, što znači da će do tada sve biti uređeno za prihvat gostiju od momenta dolaska, parkiranja, obezbeđenja, uz prisustvo sanitetskog vozila.
            Pokrovitelj manifestacije i ove godine je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.
            - U procesu smo finalizacije organizacije. Od prošle godine, zbog jednog prilaznog puta i velikog broja gostiju, bili smo prunđeni da manifestaciju podelimo na dva dana i u tom smislu smo koncipirali i program - objasnio je tim povodom Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato i predsednik Organizacionog odbora manifestacije „Beloblatska kobasica“.
            Program pvog dana biće fokusiran na takmičenje u svinjokolju, a takmičari, ekipe iz Ečke, Stajićeva, Mužlje, Perleza i Belog Blata, imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način počev od prljenja svinje slamom, do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta. Pobednika će odrediti iskusni arbitrki koji će ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice, dekoraciju stola i posluženja, odnosno vizuelni izgled ekipe (obučene u narodne nošnje).
            Šator po svim evropskim standardima biće mesto održavanja takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica, drugog dana. Očekuju se gosti iz Rumunije i Slovačke, koji će odrediti međunarodni karakter manifestacije. Po ulicama Belog Blata biće raspoređeni izlagačko-prodajni štandovi koji će u svojoj ponudi imati suvomesnate proizvode, peciva, vina i rakije, alat i pribor za svinjokolj, sireve, slatkiše, med i proizvode od meda, proizvode starih zanata....
            Osim svinjskih specijaliteta, ove godine, umesto svinjokoljskog paprikaša najavljuje  se beloblatski riblji paprikaš, takođe specifičan, pripremljen od beloblatskog šarana, hranjenog kombinacijom prirodne hrane i granula uz punu kontrolu, kakvog u okolini nema i sa čistom izvorskom beloblatskom vodom, posebnog sastava.
            - Sve će to biti dostupno posetiocima, da vide, probaju i kupe. Posebno će biti izdvojen štand Beloblaćana sa beloblatskom kobasicom, ribljim paprikašem i drugim domaćim specijalitetima - izdvojio je gospodin Markuš kao posebnu poslasticu i razlogom dolaska gostiju na manifestaciju.
            Takmičarski program biće ispraćen kulturno - umetničkim i nastupom lokalnog KUD-a i KUD-ova okolnih mesta, a večernji koncert prvog dana održaće Bane Krstić i „Garavi sokak“, ne predug, da bi takmičari mogli da se naspavaju.
            Osim dešavanja na manifestaciji, posetioci će moći da posete restoran „Lujzu“ i snabdeju se proizvodima od mangulica uzgajanih na ovom salašu; Etno kuću u okviru škole, kao i Etno muzej - Goklerkina kuća „Kluba žena“ iz Belog Blata. U neposrednoj blizini ovog mesta nalaze se restoran „Trofej“ i „Stara dunja“, u koje vredi zastati i potražiti osveženje.    .    I ove godine se očekuje da mesto od 1.000 stanovnika primi 30.000 što učesnika, izlagača, posetilaca. Ideja meštana da napravi malu manifestaciju za lokalne poljoprivredne proizvođače, koji u svojim domaćinstvima hrane svinje i prave kobasice, višak proizvoda prodaju, ali ubrzo je poprimila daleko veći obim od planiranog. Pre tri godine čelni ljudi MZ Belo Blato su bili prinuđeni da zatraže pomoć grada Zrenjanina, pošto je manifestacija nadrasla njihove mogućnosti.
            Zbog izuzetnog interesovanja smeštajni kapaciteti u samom mestu su popunjeni, pa se sugeriše noćenje u nekom od okolnih: Ečka, Zrenjanin, restoran „Trofej“.
            Prijave su u toku, a broj mesta je ograničen. Kotizacija za takmičenje iznosi 5.000 dinara po ekipi. Krajnji rok za prijave je 31. januar. Organizator manifestacije obezbeđuje: 5 kg svežeg svinjskog mesa, 10 m creva za nadevanje, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto.
            Festival oba dana počinje u 08:00 i traje do 20:00.
            Informacije i prijave za prodajne izložbe mogu se dobiti putem broja 069 199 48 16, MZ Belo Blato.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com