Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička organizacija opštine Žabalj obeležila početak Nove 2023

Turistička organizacija opštine Žabalj obeležila početak Nove 2023

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 16
  • Sledeća

            Tradicionalno druženje - Novogodišnji koktel, koji priređuje Turistička organizacija opštine Žabalj za svoje prijatelje i saradnike oko Srpske Nove godine, održan je i ove godine u prelepom prostoru restorana Golf kuba „Centar“, na ulazu u ovu opštinu. Uz lepe želje za dobro zdravlje i uspeh u poslu, Marija Čupić, direktor Turističke organizacije opštine Žabalj, tom prilikom se osvrnula na ono učinjeno tokom prošle i obavestila o planovima TO za ovu, 2023. godinu.

            Jedna od najznačajnijih aktivnosti TOO Žablja tokom prošle godine bila je otvaranje INFO centra u Čurugu. Marija Čupić je podsetila na pripremne radnje na nekolicini infrastruktrunih objekata u ovom mestu, za koje je izrazila nadu da će biti realizovani u narednom periodu:
            - Planirani projekti odnose se na uređenje čuruške plaže, odnosno izgradnju tribina sa kojih će moći da se posmatraju veslačke trke, istovremeno koriste za sunčanje posetilaca tokom leta, kao i podizanje vidikovca i mesta za prodaju lokalnih proizvoda. U neposrednoj blizini „Muzeja žrtava racije 1942“ i Info centra uradili smo projekat uređenja dvorišta. Zamisao je da se podigne multifunkcionalna sala, za koju od ranije postoji projekat, sa etnološkom zbirkom vezanom za život stanovnika ovog prostora i nadam se da će bar deo ovih zamisli biti realizovano u narednoj godini.
            Dok Čurug, sa najviše pružaoca turističkih usluga ima status najvećeg turističkog mesta u opštini, o Gospođincima se govori kao o njenom kulturnom centru. To je potvrđeno u sredinom juna 2022., zasnivanjem dvodnevne manifestacije - Dani Pavla Beljanskog, u saradnji sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada.
            U Đurđevu, mestu koje je najpoznatije po lubenicama, ali i bogatoj kulturnoj baštini, epicentru života rusinske zajednice u Bačkoj, u 2022. je realizovana tematska ruta vezana za poljoprivredu u kojoj su učestvovali novinari i napravili lepe priče o ovom mestu.
            Zima 2022/23. i brojne zimske radosti dali su povoda TOO Žabalj da za sledeću sezonu planira nedelju dana zimskog programa u opštini. U februaru 2022. pčelari sa ovog terena su u Čurugu osnovali Udruženje pčelara opštine Žabalj „Bačka pčela“, iako je tematska šetnja mestima žabaljske opštine - „Put sira i meda“ zaživela pre šest godina, a broj pčelara broji preko 15 učesnika u ovom turističkom programu. Tim povodom TOO je u septembru organizovala pčelarsku konferenciju sa pčelarima iz Republike Srbije, koju je vodila Jasmina Beljan Iskrin, direktor TO Sremski Karlovci, i koja je dobila sve pohvale za realizaciju.
            Protokol o saradnji sa Turističkom organizacijom grada Novi Sada i TO Sremski Karlovci takođe su doneli benefite: povezani su „Put sira i meda“ sa „Fruškogorskom vinskom turom“, dogovorena zajednička učešća na sajmovima u zemlji i reginu koja garantuju veću vidljivost. Počele su pripreme za ove nastupe na sajmovima turizma u Beogradu i Ljubljani, potom Nišu i na lukavačkom sajmu turizma i ekologije „List“ (BiH).
            - Da bi mogli uspešno da promovišemo našu opštinu na sajmovima moramo puno raditi na unapređenju turističke ponude na terenu. Turistička agencija „Evropa - turs" će za sve zainteresovane turiste, u svoju redovnu ponudu uvrstiti sve pešačke i druge ture kroz žabaljsku opštinu. Planiramo učeše na manifestaciji „Ukusi Vojvodine“; da u saradnji sa opštinom, podržimo što više naših poljoprivrednih proizvođača da otvore vrata svojih domaćinstava turistima, kao što je to u prethodnom periodu uradilo PG Vladisavljević iz Gopođinaca. Mesto u koje se rado dolazi - GK„Centar“ je i danas najveća atrakcija Žablja i Vojvodine. U aprilu se održava tradicionalni turnir „Žabalj open“, u oktobru „KUP gradova“, jedan od najzanimljivijih ekipnih turnira u regionu. Sajmovi su mesta na kojima obavezno promovišemo sve aktivnosti našeg GK, u želji da privučemo što više golfera iz regiona, da uvežemo sve gradove i mesta koji imaju golf klubove, kako bi podstakli kretanje golf turista u regionu - izjavila je gospođa Čupić.
            Manifestacija „Nova vina Potisja“ prerasla u „Potiski GurmanLook“ u restoranu „Naša lovalka priča“, uspešno je zagazila u drugu deceniju postojanja. Udruženje sportskih ribolovaca „Mladost - Jegrička“ Žabalj je unapredilo svoju uslugu prošle godine, a uskoro će raspolagati smeštajnim kapacitetima, kojih u opštini, većinom nekategorizovanih, ima stotinak, „premalo za ozbiljniji turistički razvoj“. Tokom prošle godine TOO Žablja je potpisala Ugovor o obavljanju stručne prakse sa Srednjom stručnom školom „22. oktobar“ Žabalj, koja između ostalog školuje đake na smerovima turizma i ugostiteljstva.
            - Osim smeštajnih kapaciteta, još jedan veliki problem opštine su kadrovi. Nakon potpisivanja Ugovora očekujemo učenike ove škole na praksi u Info centru, gde bi sticali prva znanja na terenu. Sledeće godine u ovo vreme gotovo sam sigurna da će TOO Žabalj biti daleko spremniji da dočeka turiste - rekla je na kraju Marija Čupić.
            Ovom skupu, pored kompletnog tima TOO Žablja u ulozi domaćina, prisustvovali su Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, Saša Milinović, vd načelnika gradske uprave za privredu grada Novog Sada, predstavnici turističkih organizacija Novog Sada, Sremskim Karlovaca, Temerina, poljoprivredni proizvođači, mediji...

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com