Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Naučno tehnološki park i Privredna komora Vojvodine zajednički do kvalitetnijih veza nauke i privrede

Naučno tehnološki park i Privredna komora Vojvodine zajednički do kvalitetnijih veza nauke i privrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji potpisan između Privredne komore Vojvodine (PKV) i Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Novom Sadu, potpisan u četvrtak, 19. januara 2023. godine, omogućiće zajedničku organizaciju stručnih skupova i realizaciju novih projekata sa ciljem efikasnijeg procesa razmene znanja. Sporazum koji su potpisali Nebojša Drakulić, direktor NTP i Boško Vučurević, predsednik PKV, najavljuje da će u narednom periodu dve institucije raditi na intenzivnijem povezivanju nauke i privrede, kao i na direktnijoj saradnju članica Naučno-tehnološkog parka i najuspešnijih privrednika Vojvodine.

            Nakon obilaska NTP i predstavljanja njegovih članica, te konstruktivnih razgovora o mogućnostima saradnje ove dve institucije, u Institutu za veštačku inteligenciju, potpisan je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između PKV i NTP.
            - Sporazumom o saradnji smo otvorili još jednu platformu za ispunjenje misije Naučno tehnološkog  parka, a to je spoj nauke i privrede. Uloga Privredne komore Vojvodine je da se kompanijama, našim članicima, kako naučno razvojnim kompanijama, tako i startap kompanijama, pomogne u procesu zapošljavanja i da se projekti koji se razvijaju u okvirima ovog objekta na neki način valorizuju kroz zapošljavanje novih mladih stručnjaka - istakao je Nebojša Drakulić, direktor NTP.
            Boško Vučurević je vidno zadovoljan visokim nivoom uslova i rada, posebno koncepta NTP, najmlađeg od četiri NTP u Republici Srbiji, nakon potpisivanja Sporazuma, je izjavio:
            - Među članicama NTP su Institut BioSens i Institut za veštačku inteligenciju, razvojne kompanije i veoma značajan broj startapova kojih će u perspektivi biti još više. Razvoj inovacija, novih tehnologija, kao izuzetno važan segment naše privrede dolazi iz ove institucije, a uloga PKV je generisanje svih znanja i inovacija do kojih se došlo u oblasti privrede i IT. U celom svetu privreda se zasniva na mikro, malim i srednjim preduzećima, a PKV će u narednom periodu, kroz razne obuke, predavanja, povezivati mala i srednja preduzeća kako da napreduju u svom poslovanju, podižu produktivnost rada.
            Novi Sad je centar IT-a u Republici Srbiji. Od 36.000 kompanija u Vojvodini, 5.000 je iz IT sektora. Što se tiče zapošljavaja, gotovo svaki drugi dolazi iz IT-a. Rast ukupnog proizvoda i izvoza iz IT industrije je na nivou od 2.5 milijarde evra, čime smo, po rečima predsednika, prevazišli mnogo veće i razvijenije zemlje u dinamici i samoj vrednosti ukupnog proizvoda.
            - Budućnost je u ovakvim parkovima jer sam slične obišao u Austriji, Mađarskoj, dva u Varšavi..., i sve što sam danas video ne zaostaje za onim što sam video tamo. Želim da ovaj NTP i dalje napreduje, da se ovde „nastani“ što više kvalitetnih kompanija, a Komora će omogućiti da se nauka i privreda još čvršće i bolje povezuju, što će se odraziti na našu privredu, zapošljavanje, visinu dohotka i samim tim, veći životni standard - rekao je gospodin Vučurević.
            Nebojša Drakulić je tom prilikom izjavio da će Naučno tehnološki park nastaviti sa raspisivanjem javnih poziva u pravcu upotpunjenja svih kapaciteta. Podsetio je da je od septembra 2021. godine NTP raspisao ukupno pet javnih poziva, tri koja su se odnosila za tehnološko-razvojne kompanije i dva za startapove. Kao rezultat toga NTP danas ima 29 članica: dva naučno-istraživačka instituta, 11 tehnološko-razvojnih kompanija, te 16 startap kompanija.
            - Cilj NTP u narednom periodu je jačanje startap zajednica u NTP i proširivanje članstva u smislu postizanja statusa jedne ozbiljne inovativne i interaktivne zajednice koja će stvarati i nove ideje i mogućnost za nova zapošljavanja - rekao je gospodin Drakulić, i kao veliku prednost Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu izdvojio je poziciju objekta u užem centru grada, u sklopu univerzitetskog kampusa, kao najveći jedinstven prostor predviđen za startap i IT kompanije i za potrebe Fakulteta tehničkih nauka, odakle se „regrutuju“ kadrovi za tehnološko-razvojne kompanije.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com