Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Vladimir Živanović: Zlatibor jači nego ikad ušao u 130. godinu turizma

Vladimir Živanović: Zlatibor jači nego ikad ušao u 130. godinu turizma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            „Ušli smo u godinu u kojoj Zlatibor obeležava 130. godišnjicu organizovanog turizma. Toliko je prošlo od Preobraženja 1893. kada je kralj Aleksandar Obrenović, pesmom i igrom dočekan od Zlatiboraca, odobrio da primaju goste u ovim lepotama i dao novac da se ozida dan-danas živa Kraljeva česma. ''Zlatna planina'' od tog davnog vremena stalno  napreduje, turizam joj donosi dobar glas, razvoj i blagostanje.

            Svako ko realno sagleda prethodne periode i uporedi ih sa sadašnjicom Zlatibora oceniće da najposećenija planina Srbije upravo doživljava svoje ''zlatno doba''. S najvećom posećenošću u istoriji (sve bliži cifri od pola miliona turista godišnje), najsadržajnijom ponudom, vrhunskim smeštajem u hotelima sa četiri i pet zvezdica, najbolje uređenim centrom turističkog mesta, najdužom panoramskom žičarom na svetu, najposećenijom pećinom, najbogatijim kulturnim programima, modernim zdanjima, ulicama, zabavnim parkovima, dvoranama, bazenima, ski-centrom...
            Posetioci, ne samo domaći, leti i zimi sasvim ispune kapacitete ''zlatne planine''. Vansezona ovde više ne postoji: i usred kasne jeseni i ranog proleća vikendom i praznikom iz većih gradova nam dolaze i odlaze u dugim kolonama vozila. U 2022. godini u odnosu na prethodnu broj turista nam je veći za 10 odsto. Tome doprinosi i opština Čajetina ulažući rekordne iznose u infrastrukturu i razvoj ove destinacije, koju Turistička organizacija s ponosom predstavlja na domaćim i evropskim sajmovima, u medijima, publikacijama, na društvenim mrežama. Jednom reči, Zlatibor jači i uređeniji nego ikad ulazi u 130. godinu turizma.
            Kod nas za svakoga ima ponešto: u ponudi su luksuzni i jeftiniji hoteli i apartmani. Mnoštvo je ski-staza, za najmlađe razonode je na sve strane. Ovako uređenog Kraljevog trga i jezera s multimedijalnom fontanom ne bi se postidele ni svetske prestonice. Pogled je nezaboravan sa uzvišenja, ali i iz kabine ''Gold gondole'' ili sa vrha panoramskog točka. Ko voli pešačenje, vožnju bicikla, jahanje, aktivan odmor – na pravom je mestu. Retko kome uspeva da u letnjoj sezoni i za Novu godinu, kao što se to upravo dogodilo, okupi estradnu elitu kao što to ume Zlatibor.
            Ovde se boravi i uživa najčešće porodično, brojne su srpske porodice koje generacijama neguju tradiciju odmora na Zlatiboru. A posebno raduje što nam sve više mladih u ovo vreme dolazi, u trendu je boravak na najposećenijoj planini Srbije. Godi im provod, zabava u klubovima i parkovima, ukusna jela, šetnje zdravlja u prirodi. Fotografije jezera sa
video-mogućnostima fontane i impresivni prizori iz kabina gondole su među najčešće objavljivanim na društvenim mrežama i u medijima.
            Iza nas je izuzetno važan i uspešan period. Veliki broj gostiju boravio je na Zlatiboru tokom novogodišnjih praznika, spektakularne koncerte i raskošan vatromet organizovali smo na Kraljevom trgu, a svaki hotel i restoran imao je atraktivne programe s poznatim izvođačima, svečane dočeke, bogat meni. U provod na Zlatibor došli su mnogi iz Srbije i država regiona, ostvareni su rekordi u posećenosti i broju putnika gondole. Još jednom se pokazala delotvornom praksa opštine Čajetina i TO Zlatibor da posebnu pažnju posvetimo novogodišnjim dešavanjima.
            Sada je u toku zimska sezona, za koju smo dobro pripremljeni. U fokusu naših prezentacija je aktivan odmor: zimski sportovi, sankanje, skijanje, ski-škole, planinarenje, pešačenje. Ski-centar ''Tornik'', staze na Obudovici, pored Kraljeve česme i u Avantura parku za to su pogodna mesta. Obeležje zimske ponude daju i posećeni lokaliteti: Stopića pećina, čarobni Gostiljski vodopad, selo tradicije Sirogojno, Mačkat s popularnom ''Pršutijadom''... Zlatibor se od drugih izdvaja i izuzetnom gastronomskom ponudom koja spaja tradicionalne i savremene ukuse, uz to ima 10 organizovanih dnevnih izleta po okolnim mestima. Očekujemo i dovoljno snega, a turisti znaju da je Zlatibor u snežnom ambijentu, osunčan i prijatan, idealno mesto za uživanje.“

Izvor: www.zlatibor.org.rs

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com