Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Horvat Laslo: Put malih vinara do kvalitetnih vina

Horvat Laslo: Put malih vinara do kvalitetnih vina

  • PDF

            Punih 25 godina, manifestacija Januarski sajam vina u Temerinu, kreće se uzlaznom putanjom i svojim konceptom utemeljenim pre četvrt veka, ni jednog trenutka nije dovela u pitanje svoj renome, niti popularnost. „Društvo ljubitelja bašte“, organizatori ovog festivala kažu da su punim srcem gradili ovaj festival kako bi sačuvali običaj ovog kraja da se u dvorištima svake kuće, pre svega temerinske opštine, ali bezmalo cele Vojvodine, uzgajala vinova loza sa porodične potrebe, ne za prodaju.

            Laslo Horvat, predsednik degustacione komisije XXV Međunarodnog januarskog sajma vina u Temerinu, priznaje da je bio hrabar korak da se na početku oporavka vinogradarsko-vinske delatnosti u Srbiji, zasnuje jedna manifestacija koja će pomoći, pre svega domaćinima, da obnovljenim zasadima vinove loze ukrase svoje okućnice i na taj način pokušaju da vrate i oplemene prošlost.
            - U državi su se pre 25 godina tek počela osnivati vinsko-vinogradarska udruženja, kojih danas ima preko 30, a na tržište izlaze prve privatne vinarije. Mi smo zamislili da sve resurse  koje imamo stavimo u funkciju bržeg ovladavanja znanjem, da okupimo mlade, manje vinare, ponudimo mesto gde će se informacije razmenjivati i obezbediti objektivno, nepristrasno ocenjivanje. Neke od vinarija koje su donosile svoja vina na ocenjivanje postale su velike, druge su ostale male (od 500 do 1.500 čokota), ostavši verne svojem trendu. Proizvodnjom vina se bave isključivo iz ljubavi, ali žele da piju dobra vina za čiji su kvalitet sami odgovorni. I redovno dođu ovde da ga provere. Ako su rezultati niži od očekivanih, u njih ne sumnjaju već upoređuju sa bolje ocenjenim vinima i traže savet kako da njiovo vino bude bolje - objašnjava gospodin Horvat, dajući krucijalni značaj ovom trendu jer u Srbiji, sa relativno malim brojem hektara pod vinogradima, ne može se tipovati na velike količine vina, ali može na njegov kvalitet. Na Sajmu je sve više vinarija iz svih krajeva Srbije, posebno sa juga i te su vinarije, po rečima gospodina Horvata, izborile da taj put bude pravedan.
            Jedan od razloga njihovog dolaska jer je ovo jedinstvena prilika da širi auditorijum proba njihova vina.
            - Voleo bih da ovakav vinski meni poslužimo negde u Beogradu, gde bi popularizacija domaćih vina, kakva je većina na našem festivalu, a i njihova lična promocija, doživela punu afirmaciju - dodaje naš sagovornik, naglašavajući posebnost domaćih, bećarskih vina i onih usmerenih na tržište su samo količine. To znači da su u kreaciju svih vina uključeni najjači ljudi iz ove profesije. Pre dvadeset i više godina „mali“ vinari su imali saradnju sa stručnjacima poput prof. dr Nadom Korać, prof. dr Petrom Cindrićem, prof. dr Vladimirom Kovačem i plejadom drugih, vrsnih pregalaca u vinarstvu i vinogradarstvu. Nove generacije danas uče od njihovih naslednika. Gospodin Horvat je učio od jednog „malog“ vinara, Lasla Morvaia, Nađ Bele, koji i danas u 82. godini razmišlja o novim klonovima vinove loze, za neke i sam zaslužan što su sačuvani i „vraćeni u život“, i koji bi mogao da zauzme katedru za vinarstvo i vinogradarstvo na bilo kojoj visokoobrazovnoj instituciji. Od gospodina Horvata učila je generacija koja danas svoje iskustvo prenosi mlađima. Dobro je što dolazi do smene generacija, a prisustvo mladih vinara primećeno je i na sajamskoj manifestaciji. Gospodin Horvat, i sam enolog, sa diplomom stečenom u Mađarskoj, i sa prebogatim iskustvom, priznaje da je puno puta razmišljao o proširenju manifestacije sa kvalitetnim obukama, radionicama, ali smatra da je neposredni kontakt, da se na konkretno pitanje da konkretan odgovor u smislu „pitaj - reći ću ti“, video najveći smisao. Naveo je primer iz jednog vojvođanskog mesta od vinara koji su hteli da započnu organizaciju vinskog festivala. Pre 23 godine među 32 ponuđena uzorka bilo je i onih koji su mirisali na krompir i šargarepu, jer su držani u zajedničkom podrumu, a danas, prateći njegove sugestije, to je jedan od najprestižnijih festivala u Vojvodini sa maksimalno korektnim vinima.
            - Posle toliko godina u ovom svetu, najviše volim da ocenjujem vina i to i radim. Tu smo samo vino, ja i Bog. Nema mešanja sa strane, stojim iza svoje odluke koju u svakom trenutku mogu da obrazloži i to rado činim kada me pitaju - rekao je na kraju Laslo Horvat.
            Tajna ove, najdugovečnije ovog tipa manifestacije u Srbiji jesu ljudi, okupljeni oko onoga što znaju čista srca i željom da svoje iskustvo, na dobro svih, podele sa drugima.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com