Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Smotra najboljih vina malih vinarija po 25. put sa uspehom održana u Temerinu

Smotra najboljih vina malih vinarija po 25. put sa uspehom održana u Temerinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Jubilarni XXV Međunarodni januarski sajam vina Temerin 2023, održan je u radosnoj, odlično organizovanoj atmosferi, u kojoj su, kako su utemeljivači ovog praznika vina i zamislili, svi bili- na dobitku. I mada nije pramašio rekrodnu 2020. godinu sa 777 uzoraka vina iz Srbije i četiri zemlje regione, niko me može staviti niti jednu primedbu na prvi u godini vinski događaj, ove godine održan u subotu 21. januara.

            Januarski sajam vina započeo je svoj put u godini osnivanja „Društva prijatelja bašte“  iz Temerina1997.,  iz želje da se podstaknu (mali) lokalni proizvođači kako bi se proizvodnja vina na ovim prostorima sačuvala, da dobiju potvrdu o kvalitetu svog proizvoda i podsticaj za dalji rad. Za ovaj teren vezana je tradicija gajenja vinove loze u okviru okućnica, i skoro je svaka kuća temerinske opštine negovala svoj mali vinograd i proizvodila vino za svoje potrebe.
            - Prve godine kada smo osnovali „Društvo prijatelja bašte“ u Temerinu, organizovan je i prvi festival vina. Te godine pristiglo je 30 uzoraka, a već naredne manifestacija je dobila karakter međunarodnog festivala degustacije vina zahvaljujući učešću prijatelja Društva iz Mađarske. Svake godine je pristizalo sve više uzoraka, i 2010. godine morali smo iz ograničenog prostora Omladinskog doma Temerin da se preselimo u Sportski centar. Na današnji dan moglo se degustirati 613 uzoraka vina koji su stigli iz cele Srbije, te Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije i Crne Gore, iz malih, velikih, poznatih i manje poznatih podruma vina - rekao je Robert Kovač, predsednik „Društva ljubitelja bašte“ i zahvalio svima koji su pomogli orgaizaciju ove manifestacije i time doprineli ugledu Udruženja i opštine Temerin.
            Atila Juhas, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije prijatno iznenađen brojem posetilaca i brojem uzoraka, tom prilikom je izjavio:
            - To nam daje nadu da će se u sektoru vinarstva i vinogradarstva i dalje postizati dobri rezultati, istovremeno i potvrdu da su agrarno-političke odluke bile pravovremene, da je podrška sektoru vinogradarstva i vinarstva dobro usmerena. Nadam se da ćemo u narednom periodu sa sličnom podrškom biti na usluzi svim proizvođačima, prerađivačima i vinarima.        Uz čestitke na ovom jubileju, gospodin Atila Juhaz je i zvanično otvorio festival, koji je tradicionalno okupio veliki broj vinoljubaca i uz vino po simboličnoj ceni za degustaciju ponudio im i prigodan kulturno-umetnički program, kao i priliku da uživaju u temerinskoj gastronomiji.           

Više fotografijsa možete da pogleate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com