Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Panel diskusija o razvoju ženskog preduzetništva u Privrednoj komori Vojvodine

Panel diskusija o razvoju ženskog preduzetništva u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Pitanje ravnopravnosti i položaja žena preduzetnica u odnosu na muškarce postalo je aktuelno 90-tih godina prošlog veka. Od tada do danas, u svetu i kod nas, napravljeni su značajni koraci, pre svega u svesti ljudi o značaju ove teme, ali i na umanjenju razlika između poslova, uslova rada i zarada. Pomaci su evidentni, ali razlike su još uvek uočljive. Šta se još može učiniti na polju ekonomskog osnaženja žena preduzetnica u Vojvodini, bila je tema panel-diskusije „Kako do podsticajnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva u AP Vojvodini“  održane u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u kojoj su osim domaćina i preduzetnica, učestvovali Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao i Fondacija „Ane i Vlade Divac“, a uz prisustvo brojnih žena preduzetnica zainteresovanih za ovu temu.

            Boško Vučurević, predsednik PKV je pozitivnim označio sinergiju republičke i pokrajinske vlade, te PK Srbije i PK Vojvodine u svojim aktivnostima na razvoju ženskog preduzetništva, podsetivši da će PKV potpisom Sporazuma o saradnji sa Udruženjem „Biznis na štiklama“ nakon Konferencije, kojim će vrata PKV za njih i njihove ideje i probleme, uvek biti otvorena, konkretno pokazuje koliko se radi na ovom pitanju.
            - S obzirom da je veliki deo Vojvodine ruralno područje, PKV je prepoznala kategoriju žena na selu, u poljoprivredi, na koju se obraća nedovoljna pažnja. PKV će povodom njihovog stimilisanja, tokom februara održati jedan skup, a kao kruna aktivnosti vezana za žene i žensko preduzetništvo biće 01. febuara, na Dan komore, kada se tradicionalno dodeljuje priznanje za rad najboljim preduzetnicama - istakao je gospodin Vučurević.  Predsednik je izneo i statističke podatke za prošlu godinu, da je u AP Vojvodini 78-79.000 nezaposlenih od čega 54% žena, da od 33.000 privrednih društava i oko 70.000 preduzetnika, svega 25% su vlasnice žene, što „pokazuje da imamo dosta prostora za akciju“ Ovi rezultati su putokaz daljeg rada PKV, na što većem broju kompanija, što boljem ambijentu, uslovima za veći broj žena koje se upuštaju u preduzetništvo.
            Ivona Gvozdenović, iz Fondacije „Ane i Vlade Divac“ rekla je, da je ovaj panel mesto susreta svih aktera koji bi trebalo da učestvuju u razvoju pogodnijeg okruženja za razvoj ženskog preduzetništva, uključujući poslovna udruženja i same preduzetnice, koje su veoma bitne u kreiranju daljih programa i mera, identifikovanju izazova i potencijalnih rešenja za prevazilaženja tih izazova sa kojima se suočavaju u poslu.
            - Fondacija je izradila sveobuhvatnu analizu koja može da nam predstavlja i okvir i polaznu tačku za planiranje daljih programa podrške i njihovog unapređenja, i da identifikuje sve one potrebe preduzetnica koje smo na terenu susreli. U fokusu Fondacije je ekonomsko osnaživanje žena i žensko, ali i socijalno preduzetništvo, koje obuhvata ona socijalna preduzeća koja upošljavaju žene, gde vidimo veliki potencijal, jer ekonomsko osnaživanje žena je put ka rodnoj ravnopravnosti. Imamo dobar strateški i zakonski okvir koji nam to omogućavaju i verujem da ćemo zajedničkim radom i sa partnerstvima napraviti važne pomake. Već godinam sarađujemo sa velikim komapnijama, i veoma nam je drago da su i komapnije i javni sektor u svoje agende postavili teme ženskog preduzetništva kao jedan od strateških razvojnih pravaca - rekla je Ivona Gvozdenović, dodavši da će posle analize rezultata ankete biti diskusija, gde će se čuti više o položaju žena preduzetnica u Vojvodini.      Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, je kao ključnu reč ovog skupa izdvojio reč ZAJEDNO.
            - Zajedno PKV sa Pokrajinskom vladom, nevladinim organizacijama i rezultat ne može da izostane. Ideja jeste da zahvaljujući stabilnoj finansijskoj politici Vlade Republike Srbije svake godine uvećamo sredstva koja direktno odvajamo za žensko preduzetništvo. Ponosno ističem činjenicu da smo u prethodne dve godine kroz konkurse Pokrajinskog skeretarijata zajedno sa Kabinetom potpredsednika Pokrajinske vlade preko 170 miliona dinara direktno dali ženama preduzeticama, što u privredi što u turizmu, insistirajući na firmama, preduzećima, hotelima, restoranima u kojima žene donose odluke jer, samo žena koja stvarno donosi odluku jeste ekonomski nezavisna - podvukao je sekretar.
            Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine osnovanog 2020. godine,  potvrdio je nastavak planiranih aktivnosti za ovu godinu po pitanju ženskog preduzetništva i da će osnov za diskusiju biti istraživanje Fondacije, o problemima, broju žena preduzetnica, ali i o stimulativnim merama sa nivoa Pokrajinske vlade koje mogu učiniti da njihovo poslovno okruženje bude bolje, koje mere treba menjati, koje prilagoditi, sve u cilju da se pomogne ženama preduzetnicama.
            - Istraživanje će pokazati da je preko 20.000 žena u Vojvodini, oko 51% vlasnik ili suvlasnik privrednih društava. Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine na čijem sam čelu, kao jednu od ključnih tema prepoznao je žensko preduzetništvo i mogu da kažem da ćemo i u ovoj godini učiniti sve da ambijent i okruženje, kada je u pitanju poslovanje žena, učnimo što boljim i prihvatljivijim za njih.
            - Fondacija „Ana i Vlade Divac“ ima decenijsko iskustvo u kreiranju i sprovođenju programa, projekata i aktivnosti koje su usmerene na ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa u društvu, pre svega žena, i na podsticanje njihovih preduzetničkih inicijativa. Ekonomsko osnaživanje žena je osnov za postizanje rodne ravnopravnosti, ali i za održivi razvoj i ostvarivanje ciljeva postavljenih Agendom 2030 Ujedinjenih nacija. Analiza predstavlja odličnu osnovu za dalje planiranje podrške i razvoj povoljnijeg okruženja za poslovanje žena preduzetnica, kao i za kreiranje programa koji su usmereni na konkretne potrebe -  rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“.
            Dragana Mihajlović PR Agencija za zastupanje u osiguranju GS Novi Sad, zastupnik Uniqua osiguranja, koja poseduje jednu od pvih franšiza za zastupništvo u osiguranju dobijene 2012. godine, na osnovu svog iskustva, kao preduzetnica i majka četvoro dece, istakla je neophodnost još veće finansijske podrške i kontinuirane edukacije, pre svega za mlade dame koje tek ulaze u preduzetničke vode od strane države, pogotovo da mogu da rađaju svoju decu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com