Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Završna manifestacija projekta ,,Energija je svuda oko nas“

Završna manifestacija projekta ,,Energija je svuda oko nas“

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

         Završna manifestacija projekta „Energija je svuda oko nas 2022.“, objava rezultata i dodela nagrada ove godine održana je 24.1.2023. godine na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment Univrziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Ovogodišnji dobitnici prve nagrade u okviru projekta „Energija je svuda oko nas" su učenici OŠ ,,Branko Radičević“ iz Velikog Središta i STŠ „Nikola Tesla“ iz Sremske Mitrovice.

            „Energija je svuda oko nas" je projekat koji je po dvanaesti  put za redom realizovan u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2022. godine, u suorganizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice i građevinske firme „Simprolit", a od ove godine i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Prisutnim mentorima, učenicima i roditeljima obratili su se: prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija, Goran Dragosavljević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, prof. dr Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i autor projekta, Anđelko Glavašević u ime industrije „Simprolit“ i Jasmina PAstonjicki, predsednica žirija. Ukupno je dodeljeno 57 nagrada učenicima i njihovim mentorima, sa ciljem da se motivišu i da nastave da se bave ovako važnim temama, edukuju i šire svest o značaju održivog korišćenja energija.
            Prof. dr Dragan Soleša je naglasio da Univerzitet Privredna akademija i FIMEK kroz ovu i slične akcije nastoje da pruže podršku i da svoj doprinos društvenoj zajednici i edukaciji mladih o najvažnijim temama današnjice, pri čemu je istakao važnost obrazovanja kada je u pitanju ekološka svest.
            - Na FIMEK-u imamo dva studijska programa koji su usko vezani sa ovom problematikom. To su Ekologija i zaštita životne sredine i Inženjerski menadžment u agrobiznisu. U oba segmenta usko sarađujemo i radimo na projektima iz ove sfere, jer nama je imperativ da izvršimo transfer znanja u realni sektor i da naučimo mlade ljude kako da koriste reč nauke. Na ovaj način mi nastojimo da motivišemo učenike osnovnih i srednjih škola da se edukuju, da idu dalje, da studiraju i da ulažu u sebe i svoj razvoj - istakao je rektor Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Dragan Soleša.
            Prof. dr Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti manifestacije. „Energija je svuda oko nas", koja se odvijala u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2022. godine. Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. S obzirom na to da su rezultati projekta zadovoljili, čak i prevazišli očekivanja, prof. dr Slobodan Popov smatra da svake godine realizacija ovog projekta sve više doprinosi promociji postavljenog cilja.

Tamara Krstić
direktor marketinga i PR menadžer
Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu
P.S.
Više fotografija na na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com