Tue12052023

Poslednja izmena:11:36:23 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Najava Simpozijuma Agro-Tehnika - precizna poljoprivreda na Zlatiboru

Najava Simpozijuma Agro-Tehnika - precizna poljoprivreda na Zlatiboru

  • PDF

            U okviru 49. Simpozijuma Agro-Tehnika - precizna poljoprivreda (AGROTEH PP), koji će biti održan od 30. januara do 03. februara, u hotelu „Dunav“ na Zlatiboru, Zadružni savez Vojvodine (ZSV) će organizovati okrugli sto na temu „Potencijali i izazovi u zemljoradničkim zadrugama“ 01. februara, sa početkom u 13:15, u hotelu „Dunav“. Učesnici okruglog stola biće ministar Milan Krkobabić ispred Ministarstva za brigu o selu i Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a od strane organizatora mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednik ZSV i prof. dr Aleksandar Sedlar, predsednik Programskog odbora, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. U diskusiji je predviđeno učešće predstavnika zemljoradničkih zadruga.

            - To će biti idealna prilika da se na jednom mestu, u prisustvu državnih organa, od strane ZSV i zadruga, iznesu mogućnosti koje zadruge nude na tržištu, govori o izazovima sa kojima se susreću, i kakve bi mere državnih organa pomogle da se ti izazovi smanje i učine pogodnijim okruženjem za rad poljoprivrednika i zadruga. Cilj je da se onaj deo u kojem smo već organizovani unapredi i podigne na viši nivo, a sve uz obostranu podršku zadrugara i zadruga, kao i državne politike prema zadrugarstvu. Biće prostora i za konstruktivan razgovor i razmenu mišljenja, na osnovu kojih ćemo mi, ispred ZSV, predložiti i neke nove mere koje smatramo da bi koristile i zadrugarima i zadrugarstvu, odnosno poljoprivrednicima u celini - saopštila je mr Jelena Nestorov Bizonj.
            Ovo je druga godina za redom kako ZSV organizuje okrugli sto na Zlatiboru. Godinu dana ranije fokus je bio na investicijama, koje će takođe biti pomenute i u ovom kontekstu, ali vrlo teška za poljoprivredu i poljoprivrednike prošla proizvodna godina otvorila je neke druge aktuelnosti.
            Programom Simpozijuma AGROTEH PP obuhvaćena su brojna predavanja na temu obrazovanja u oblasti poljoprivrede, poljoprivredne mehanizacije, planova za agrar u 2023. i mera podrške Pokrajinske vlade. Sekcije su pridviđene na teme: Alati i platforme u PP,  Zaštita i ishrana bilja i Obrada zemljišta i setva. Za poljoprivrednike i sve prisutne ovo je šansa da isprate najnovije trendove u poljoprivredi i steknu nova znanja iz različitih oblasti i susretnu se i dogovore oko buduće poslovne saradnje, što je na kraju još jedan aspekt za čega koriste ova savetovanja.
            Detaljnije informacije o programu Simpozijuma mogu se naći na www.zasav.org.rs.
Aktivnosti ZSV se, uključujući i ovaj skup, istom dinamikom nastavljaju kao i ranijih godina.
            - Suština rada ZSV je zastupanje interesa naših zadruga prema privredi i organizacijama, sa posebnim akcentom prema državnim organima, jer je za to u praksi najveća potreba. Organizacijom skupova razlitiče vreste pokušavamo da što više obezbedimo direktnu komunikaciju ZS i državnih organa s jedne strane, a sa druge strane kroz promociju zadružnog sektora, npr. kroz učešće na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i drugim sajmovima u zemlji i van nje. Organizujemo i skupove koji se tradicionalno vezuju za ZSV kao što je „Žetvreni dan“, nastavićemo sa realizacijom konferencija i edukacija kao i ranijih godina, ali se nadam jednom višem nivou sa više tema koje ćemo uspeti da pokrijemo. Zadrugarstvo je postiglo određnu stabilnost. Postoji struktura zdravih zadruga na koje se bukvalno oslanjaju cela sela. Karakteristično za Vojvodinu su brojne zadruge sa dugom tradicijom koje su se očuvale. Takođe je i veliki broj zadruga osnovanih u poslednje dve decenije koje su postale oslonac razvoja privrede i mesta u kojem posluju. Zadruge su i dalje izložene mnogim izazovima na tržištu. Počev od nelojalne konkurencije iz sive zone, što je jedna od tema koju treba ponovo staviti na dnevni red. Zadruge se istovremeno suočavaju sa teškoćama, počevši od vremenskih uslova nepovoljnih za poljoprivredu proizvodnju, posebno u drugom delu prošle godine, koji su dali loše prinose kukuruza, soje.... Sve to direktno pogađa i zadruge i zadrugare - smatra mr Jelena Bizonj Nestorov, dodajući da postoje i drugi prostori za unapređenje rada zadruga, kao što je smanjenje ili ukidanje poreza na usluge koje zadruge nude svojim zadrugarima. Po njenim rečima, to su takođe oblasti koje će ZSV uvrstiti u dnevni red ove godine. Iako nisu nove, one su opterećujuće za zadružni sektor i treba ih rešavati kako bi zadruge bile još bolji organizator proizvodnje i reprezent tržišnih interesa svojih članova.
            Iz mnoštva situacija sa kojima se zadrugarstvo susreće, najpozitivnija je sve veći broj mladih kvalitetnih poljoprivrednika koji, da li sa pozicije zadrugara, zaposlenih ili rukovodioca, pružaju sigurnost u budućnost zadružnog pokreta.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com