Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Jelena Tanasković: Zaokružena proizvodnja zdrave hrane cilj Srbije u narednom periodu

Jelena Tanasković: Zaokružena proizvodnja zdrave hrane cilj Srbije u narednom periodu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            - Strateško opredeljenje države za poljoprivredu, stočarstvo, odnosno mlečno govedarstvo i svinjogojstvo, dve najugroženije grane poljoprivrede, veliki su zamajac razvoja ove grane privrede, čime ćemo se intenzivno baviti i ove i narednih godina - najavila je Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, u svom obraćanju na otvaranju 57. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika i 3. Savetovanja agronoma Srbije i Republike Srpske, od 31. januara do 03. februara u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru, u organizaciji NS Seme - Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

            Digitalizacija agrara je primarno čime će se Ministarstvo intenzivno baviti u naredna tri meseca, a ministarka očekuje brzo i lako prilagođavanje svih aktera novom sistemu. Efekte e-Agrara poljoprivredni proizvođači će brzo osetiti, jer će na jednostavan način moći da rade „od kuće“, da prate svoje stanje na gazdinstvu online 24 sata, da na svaku nepravilnost i sve ono što nije urađeno, a trebalo bi da bude, mogu odmah da intervenišu.
            Iznela je mogućnost izvesnih poteškoća, kao i kod usvajanja svake novine, ali i da će svima kojima je pomoć potrebna moći da je potraže i kod poljoprivrednih stručnih službi, filijala, pošta, MUP-a, i drugih institucija ukoliko ne poseduju kompjuter ili telefon, ili od njihovih unuka. U procesu usvajanja ovog sistema, poljoprivrednicima je obezbeđen otvoren, besplatan poziv svakim radnim danom od 08 - 16:00 časova, na broj: 0800-106-107 gde će im sve na jednostavan način biti objašnjeno.
            - Mi ćemo biti tu za vas i preko svih mogućih komunikacija pokušati da odgovorimo na sve vaše dileme, sumnje i sve ono što vas u datom trenutku muči, kako biste u adekvatnom vremenu mogli da konkurišete npr. na subvencije, jedan od razloga zbog kojeg uvodimo digitalizaciju. To će istovremeno pomoći da kao Ministarstvo budemo ažurniji i brži, da sredstva dobijate u godini u kojoj aplicirate, sve sa idejom da imate jedan kontinuitet i da znate koju podršku možete da očekujete od svoje države, imate trensparetnost, a ne dilemu da li će se nešto dogoditi u toj godini ili ne - poručila je ministarkaobraćajući se poljoprivednicima.
            Pored e-Agrara Ministarstvo poljoprivrede vrlo intenzivno radi na prepoznavanju pravih poljoprivrednih proizvođača od oko 450.000 registrovanih gazdinstava, jer ideja nije da se sredstva podele po sistemu ko će brže, već prema određenim kriterijumima za svaku meru, i „odabira onog proizvođača koji se zaista bavi poljoprivredom i želi da je unapređuje“.
            Strateški cilj Ministarstva poljoprivrede za ovu i narednu godinu je povećanje stočnog fonda i razvoj stočarstva, pre svega mlečnog govedarstva. Ministarka je rekla da će prioriteti u podsticajima svakako biti direktna plaćanja, usklađena i usmerena pre svega sa povećanjem stočnog fonda.
            Istakla je i značaj našeg semena i koliko je bitno da je ono što je kvalitetno, sertifikovano i provereno, i u našoj zemlji napravaljeno, koristimo i promovišemo, jer sve kreće od semena. Podsetila je da je država u prethodnom periodu apostrofirala značaj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, te da će i nadalje nastaviti sa jačanjem njihovog kapaciteta kroz sve vidove podrške.
            Ministarka Tanasković je i ovom prilikom istakla rad, trud i važnost svih onih koji se bave proizvodnjom hrane, kao velikim ekonomskim pokretačima države i obećala da će u vreme svog mandata učiniti sve što je u njenoj moći da olakša obavljanje njihovih poslova na unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com