Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Potencijali i izazovi u zemljoradničkom zadrugarstvu

Potencijali i izazovi u zemljoradničkom zadrugarstvu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Zadružni savez Vojvodine  sa uspehom je organizovao okrugli sto sa temom „Potencijali i izazovi u zemljoradničkom zadrugarstvu” u okviru 49. simpozijuma Agro tehnika precizna poljoprivreda (Agroteh PP), koji je održan u prepunoj kongresnoj sali Hotela „Dunav“ na Zlatiboru 1.2.2023. godine. Učesnici okruglog stola bili su mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Saveza, prof. dr Aleksandar Sedlar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Zorica Vasiljević, predsednica Komisije za dodelu bespovratnih sredstava Ministarstva za brigu o selu, i predstavnici zemljoradničkih zadruga - Miloš Vuković, direktor ZZ „Zadrugar” Bač i predsednik Upravnog odbora Saveza, Radovan Bokić, direktor ZZ „Agro-Klek” Klek i član Upravnog odbora Saveza, Dragan Lončar, direktor ZZ „Beška” Beška i član Upravnog odbora Saveza i Miloš Petrović, direktor ZZ „Agro Čoka” Čoka.

            Mr Jelena Nestorov je u uvodnom obraćanju pozdravila sve prisutne i skrenula pažnju na izazove sa kojima su zadrugari i poljoprivrednici suočavaju, a tiču se težih uslova poslovanja u proteklim godinama u pogledu rasta cena energenata, repromaterijala i svih inputa, kao i fluktuacije cena poljoprivrednih proizvoda. U takvim uslovima poslovanja zadrugari u kvalitetnim zadrugama su imali bolju tržišnu poziciju u odnosu na druge poljoprivrednike. Ona je takođe naglasila važnost postojanja adekvatnih državnih podsticaja, pri čemu je istakla da je jedan od problema njihova visina, s obzriom da su u našoj državi mnogo niži u poređenju sa zemljama i regionu i zemljama EU, a neophodno je ispitati i strukturu podsticaja. Obratila je pažnju na mere spoljno trgovinske politike koje nepovoljno utiču na poljoprivredu. Uz navođenje primera zabrane izvoza pšenice i kukuruza u protekloj godini kao i nekontrolisanog uvoza mesa i mleka što nepovoljno utiče na domaću poljoprivrednu proizvodnju. Istakla je i da zadruge nisu prepoznate kao poseban oblik organizovanja po pitanju poreske politike, što predstavlja otežavajući faktor u poslovanju.         Profesor dr Aleksandar Sedlar naglasio je da udruživanjem u zadruge poljoprivrednici imaju mogućnost lakše da nabave najsavremeniju mehanizaciju, ali da postoji potreba za dodatne mere podrške od strane države namenjenje isključivo za zadruge. On je takođe ukazao i na značaj navodnjavanja i činjenicu da je malo površina pod zalivnim sistemima te da je neophodno sagledati sve probleme kao i mogućnosti rešavanja istih. Takođe, trebalo bi razmišljati i o diverzifikaciji proizvodnje i proširenju iste u pogledu doradnih i preradnih kapaciteta, te dodao da Poljoprivredni fakultet stoji na raspolaganju zadrugarima za svaki vid podrške.
            Miloš Vuković, direktor ZZ “Zadrugar” Bač istakao je značaj rada Ministarstva za brigu o selu koje je obezbedilo bespovratna sredstva za zadruge, ali da bi trebalo jasno definisati probleme sa kojima se zadruge susreću prilikom rada na ostvarivanju zadatih ciljeva, kao što je slučaj sa prethodno pomenutim navodnjavanjem. Vuković je rekao da je neophodno ulagati u nova znanja, te da su nauka i obrazovanje ključ i dobro oproban model za stvaranje kvalitetnih kadrova koji bi doprineli razvoju agrara.
            Radovan Bokić, ispred ZZ “Agro-Klek” iz Kleka smatra da treba dobro razmisliti o tome kome se poljoprivrednici zadužuju i u šta investiraju te da je zadruga siguran oslonac i partner od poverenja, koja svojim kapitalom garantuje stabilnost zadrugarima, u nepredvidivim i nestabilnim vremenima sa kojima smo suočeni. On je, zastupajući svoju zadrugu koja je lider u proizvodnji mleka, napomenuo da država treba da stoji uz domaću proizvodnju mleka i podstiče je adekvatnim merama i dodatnim stimulacijama.
            Dragan Lončar, direktor ZZ „Beška” iz Beške više od četiri decenije radno je angažovan u zadruzi i svedok je različitih promena kroz koje je zadružni sektor prolazio, te je pozdravio postojeće mere podrške za zadruge i rekao da takvih vidova podsticaja treba da bude još više. Država treba da prepozna transfer znanja i kapitala koji ide preko zaduga kao što je to slučaj sa velikim evropskim zemljama u kojima je zadrugarstvo razvijeno na visokom nivou, kao i da treba da postoji posebna poreska politika prema zadrugama u odnosu na druge pravne subjekte.
            Miloš Petrović, ispred ZZ „Agro-Čoka” Čoka, koja se između ostalog bavi tovnim govedarstvom, predstavio je probleme sa kojima se njegova firma susrela, a tiču se pomenutih visokih cena inputa ali i problema sa plasmanom teladi i utovljenih junadi. Isto tako problemi su nepredvidovost mera u stočarstvu i nedostatak informacija u pogledu buduće realizacije konkursa i javnih poziva.
            Mr Jelena Nestorov Bizonj sumirala je ključne teme sa okruglog stola ponovivši važnost predvidivosti ekonomske politike u pogledu javnih poziva i konkursa, kao i potrebe posebnih mera za stimulaciju zadrugarstva. Takođe, ona je istakla značaj ulaganja u nauku i znanje, kao i da su zadruge predvodnici primene novih znanja i tehnologija, koji njihovi zadrugari preuzimaju. Takođe, predsednica Saveza rekla je da je u nestabilnim uslovima poslovanja bitno da zadruge postignu samoodrživost, uz neophodnost kvalitetne podrške države u pogledu adekvatne podsticajne politike i zakonodavstva.

Izvor: www.zasav.org.rs
Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com