Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Konferencija o finansiranju poljoprivrede u Privrednoj komori Vojvodine

Konferencija o finansiranju poljoprivrede u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Finansiranje poljoprivrede u 2023. godini bila je tema skupa održanog u Privrednoj komori Vojvodine, šestu godinu za redom u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV) i podršku „Dnevnik - Poljoprivrednika“ AD, Novi Sad.
            U uvodnoj reči Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije je istakla važnost teme i rekordni budžet za ovu godinu od 79,7 milijarda dinara koji će biti usmeren ka subvencijama, direktnim plaćanjima, nešto manje od 47 milijardi i mere ruralnog razvoja od osam milijardi dinara.

            - Verujem da će naši poljoprivrednici biti zadovoljni setom merom koje ćemo pripremiti, a nadam se da ćemo i na ovom skupu čuti ideje, predloge sa terena da možemo i takve stvari da uvrstimo u naše planove - istakla je državni sekretar.
            Na skupu se moglo čuti da će Ministarstvo podsticaje za 2023. godinu definisati i realizovati nakon što prvi krug podataka bude ažuriran, na novoj platformi e-Agrar, što znači da će se kasnije izaći sa zvaničnim podacima. Od ove godine svi podsticaji će se usmeravati putem javnih poziva i biti razmatrani sa više kriterijuma, što će doprineti da usmerena sredstva dođu u prave ruke. U budžetu su obezbeđena sredstva od 15 milijardi dinara za sve one koji su aplicirali u 2022. godini za direktna plaćanja ili mere ruralnog razvoja, kako bi i ti podsticaji bili isplaćeni.
            Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu izneo je podatak da ove godine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izlazi sa budžetom od 10, 27 milijardi dinara i setom konkursa na nivou Pokrajine, koji će obuhvatiti razne segmente poljoprivredne proizvodnje i da očekuje da poljoprivrednici apliciraju u što većem broju i iskoriste sva sredstva ulažući ih „na pravom mestu u prave stvari“. Ponovio je da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivedu podržava svaki vid saradnje i komunikacije sa poljoprivrednicima, koji mogu slobodno da im se obrate putem mejla, telefona ili ličnog kontakta.
            Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine: (PKV) naglasio je važnost ovog skupa za informaciju poljoprivrednika šta im se nudi u tekućoj godini, kako bi sve svoje planove mogli realizovati u skladu sa merama podsticajne politike koja im je na raspolaganju.
            - Ukupna spoljnotrgovinska razmena agrara Republike Srbije u 2022. godini iznosila je 7, 9 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 20, 1 % u odnosu na 2021. godinu. Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene agrara AP Vojvodine iznosila je 3, 2 milijardi evra, što je  40, 5%, učešće Vojvodine u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni. Značajno je da je izvoz 4,8 milijardi evra, dok je fizički obim poljoprivredne proizvodnje smanjen za 8%, što je  nadomešćeno visokim cenama koje su se desile u prethodnom periodu. Poljoprivredni proizvođači treba da obrate pažnju na povećanje fizičkog obima proizvodnje, na povećanje proizvodnje po jedinici površine, i na taj način budu konkurentniji na ino i domaćem tržištu - zaključio je gospodin Petković.
            U panel diskusiji, u nastavku Konferencije, osim gore pomenutih, učestvovali su Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Jelena Trenkić pomoćnik direktora Razvojnog fonda AP Vojvodine i Viktor Molnar, direktor Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine.
Moderator Konferencije uz domaćina Mladena Petkovića bila je dr Gordana Radović, direktor prodaje „Dnevnik-Poljoprivednika“ AD Novi Sad.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com