Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Takako Sakai: Kako turizam povezuje ljude, spaja kulture, menja navike

Takako Sakai: Kako turizam povezuje ljude, spaja kulture, menja navike

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Zlatibor je izrastao u ozbiljan turistički planinski centar svetske klase. Izgradnja novih sportskih terena, uz one podignute prethodnih godina, već ove godine će ga promovisati u „planinu sporta“, veliki broj sadržaja za sve uzraste, posebno za decu dao mu je epitet „dečje planine“. Iako još uvek bez Mišelinovih zvezdica, kuhinja ovog kraja je poslovično dobra i kao takva, nadaleko čuvena. Ni kulturni, ni svaki drugi vid turizma nije zanemaren. Zlatibor danas može da se pohvali i dovoljnim brojem luksuznih hotela i reprezentativnih ugostiteljskih objekata, koji funkcioniše kao pravi grad na vrh planine.

            Zlatiborcima je jedina briga skroman broj stranih gostiju. Ali, došla je šarmantna Такако Sakai, rođena u Tokiu, koja je preko japanske agencije za međunarodnu saradnju „Japan internacional cooperaton agenci'' (JICA), koja u svojstvu stručnog konsultanta u Turističkoj organizaciji Zlatibor prenesi deo svog iskustva, stečenog u brojim zemalja u kojima je boravila u okviru programa „Japanski volonteri za međunarodnu saradnju“. Diplomirala je političke nauke (međunarodni odnosi) na  Fakultetu za komparativnu kulturu Sophia University, u Tokiu, a u Srbiju, tačnije na Zlatibor, došla da tokom dve godine, koliko će boraviti ovde, do februara 2024., pokuša da svojim iskustvom pomogne kolegama.
            Nasmejana i spremna na saradnju, iako priznaje, da dolazak u Srbiju nije bio njen izbor, trudi se da što više nauči o ovdašnjoj tradiciji, usvoji neke od kulturnih obrazaca, i nauči srpski jezik „koji nije ni malo lak“. Iako dosta razume, za sada se još uvek oslanja na engleski. Polako uči i ćirilicu, a cilj joj je da ga za dve godine u potpunosti savlada.
            - Promocija turističke ponude je inspirativna i raznovrsna aktivnost, ali nikada nisam radila na promociji planinskog turizma i ovo je nešto sasvim novo za mene. Ukratko, zaljubila sam se u Zlatibor - kaže naša gošća Takako Sakai, zadovoljna kako je prihvaćena od strane kolega, i ovdašnjih ljudi, sa kojima je upoznavanje i započinjanje razgovora prisnije i mnogo jednostavnije nego u njenoj zemlji.
            Na osnovu jednogodišnjeg iskustva je zaključila da je Zlatibor omiljena destinacija domaćim turistima, „i spreman je za svetski turizam“, ali mu nedostaju stranci.
            - Videla sam veliki broj stranaca tokom mog boravka, posebno krajem decembra, što navodi na zaključak da polako, ali sigurno, postaje interenacionalno poznata destinacija i ja želim da pomognem da se to proširi. Zlatibor je malo daleko od Beograda. Stranci uglavnom sleću na aerodrom i još im treba tri i više sati da dođu do odredišta. Sa izgradnjom autoputa do Užica verujem da će i broj turista koji će birati ovu destinaciju za svoj odmor biti mnogo veći. Jer, Zlatibor ima mnogo potencijala, atrakcija, zanimljivosti da se vidi, obiđe, doživi i uživa - kaže naša sagovornica, koja svakog meseca objavljuje blog na sajtu svoje organizacije, a od utisaka, jedno od centralnih mesta zauzima hrana:
            - Srpska hrana mi se jako dopada, iako ovde ljudi jedu puno mesa dok su Japanci naviknuti pre svega na ribu i morske plodove. Jako mi se dopada kajmak i kombinujem ga sa zapanjačkom ili tradicionalnom japanskom kuhinjom. U dilemi sam kad treba da poredim saki sa rakijom, koju sam probala odmah po dolasku u Srbiju, jer ovde je sve drugačije, od prirode, hrane, načina života, neuporedivo sa bilo kojim drugim mestom na kojem sam boravila.
            Ali, ako već mora da se odluči, pre svega svojim sunarodnicima bi preporučila da se „popnu“ gondolom na Tornik, obiđu Stopića pećinu, selo Jablanicu, očaravajuće lepote i jedno od teritorijalno najrazuđenijih sela u Srbiji, sa svega 750 stanovnika i crkvom brvnarom, nad kojim se nadvija Tornik, ispod kojeg izvire Jablanica, reka koja protiče kroz ovo selo istog imena. Zaključuje da je teško sagledati sve lepote i upoznati ovu planinu bez kola i vodiča:
            - Ovo je moja slika turizma na Zlatiboru, onako kako sam ga ja doživela i nadam se da će moj angažman uticati na porast interesovanja i dolazak mojih sunarodnika u većem broju u ovaj planinski centar.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com