Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Obeležena 104. godišnjica postojanja Privredne komore Vojvodine

Obeležena 104. godišnjica postojanja Privredne komore Vojvodine

  • PDF

    U Privrednoj komori Vojvodine dodelom nagrada i priznanja na  Svečanoj sednici obeležena je   104. godišnjica postojanja i rada.
    Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da  tradicija duga više od jednog veka čini Komoru  jednom od najstarijih poslovno-privrednih institucija u Republici Srbiji, i na tu činjenicu smo veoma ponosni.

    - U AP Vojvodini postoji preduzetnički duh, na ovim prostorima ljudi su se bavili biznisom pre više od jednog veka. Naša istorija dokaz je da smo kroz vekove znali da se udružimo , jer nijedan pojedinac, ma koliko bio veliki i uspešan nema snagu ujedinjene privrede - istakao je Vučurević.
    Uprkos globalnoj situaciji možemo istaći da je prema fleš proceni  realni rast BDP u Republici Srbiji u četvrtom kvartalu u 2022. godini iznosio 0,4 % međugodišnje posmatrano. Procenjuje se da je ukupna ekonomska aktivnost u Republici Srbiji u 2022. godini zabeležila rast od 2, 3 % u odnosu na prethodnu godinu.
    Vojvodina kao poljoprivredni region i prošle godine je zabeležila značajno povećanje ukupne vrednosti spoljnotrgovinske robne razmene agrara od 18, 2 %. Ukupan izvoz agrara iznosio je 2, 1 milijardu evra, od čega je tradicionalno kukuruz najznačajniji izvozni poljoprivredni proizvod.
    - Privredna komora Vojvodine misiju povezivanja privrednika u zemlji i inostranstvu, povezivanja i umrežavanja komorskog sistema, promocije privrede i afirmacije najboljih obavlja na odgovoran, profesionalan i efikasan način. Aktivnosti Privredne komore bile su vidljive i konkretne i doprinele su rezultatima koje su privrednici ostvarili u proteklim godinama. Privreda je oblast koja pokreće sve druge društvene oblasti, tako da je i u minuloj 2022. godini uspela da kroz razne pokazatelje zaradi i za druge oblasti i otuda veoma abiciozni programi na svim nivoima vlasti koji podrazumevaju ulaganje u socijalnu sferu, u razvoj univerziteta, u zdravstvo, u školstvo, a neki od tih projekata biće realizovani ovde u Novom Sadu - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
    Na svečanosti su uručena priznanja najuspešnijim privrednim društvima i pojedincima u 2022. godini. Priznanja su uručena kompanijama: „MK Agriculture“, „MasterplastYU“, „ComData“, najuspešnijem privredniku Vladanu Balabanu, predsedniku „M&I Systems Group“ i privrednici Milani Sekulić  „Makitrans“.
Uručeno je i priznanje Zlatno pero privrede novinaru Radio Novog Sada Slobodanu Šorku.
    U ime nagrađenih obratio se Vladan Balaban, predsednik „M&I Systems Group“ i  izrazio zahvalnost Privrednoj komori Vojvodine .
    - Ovo je nagrada svih nas, svih zaposlenih u našim kompanijama za višedecenijski rad, i svih koji su pružali podršku našim kompanijama - rekao je Balaban.

Tekst i foto: www.pkv.rs

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com