Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Povratak zlatiborske Pršutijade na velika vrata ovog vikenda

Povratak zlatiborske Pršutijade na velika vrata ovog vikenda

  • PDF

            Povodom održavanja predstojeće 21. „Pršutijade'' od petka 10. do nedelje 12. februara u Mačkatu, u Kulturnom centru Zlatibor održana je konferencija za medije povodom ovog popularnog Sajma suvomesnatih proizvoda. O tome su na konferenciji govorili Marko Marić, direktor „Zlatiborskog eko agrara“, Miljko Radišić iz Turističke organizacije Zlatibor, kao i proizvođači Milija Brković iz Kačera i Nataša Andžić iz Mačkata.

            Po rečima direktora „Eko agrara“ Marka Marića, posle dve godine neodržavanje ove manifestacije, koja je pre toga održavana dve decenije, pravo je zadovoljstvo nastaviti tradiciju. Ova 21. „Pršutijada“ okupiće 12 izlagača.
            Kako je rekao domaćin konferencije Miljko Radišić, pršuta i ostali suvomesnati proizvodi koji se vekovima proizvode na tradicionalan način na, geografski gledano, uskom području opštine Čajetina zaslužuju „povratak na velika vrata“ u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor.
            Proizvođač suvomesnatih proizvoda Milija Brković podsetio je da je zlatiborski kraj poznat po kvalitetnoj pršuti, a Nataša Andžić, koja izlaže svoje proizvode na „Pršutijadi'', izrazila je zadovoljstvo povodom ponovnog održavanja manifestacije.
            Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.
            Svake godine za posetioce „Pršutijade'' organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda. Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina. Organoleptičku kontrolu proizvoda vršiće „Jugoinspekt" iz Beograda.

Izvor: www.zlatibor.org.rs

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com