Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA LIČNOSTI Andrijana Andrijašević: Kulturno-umetnička perspektiva turističkog Zlatibora

Andrijana Andrijašević: Kulturno-umetnička perspektiva turističkog Zlatibora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         Za Isidoru Sekulić, našu veliku književnicu, romanopisca, esejistu, poliglotu, likovnog kritičara, kultura i umetnost, kao jedan njen deo, u kojoj je ona videla najviši izraz duhovnosti „jedini je izvor delatnosti u kojem čovek može nadrasti ograničenost lične egzistencije“ (Esej „O kulturi“), i shodno tome njegova nasušna potreba. Da bi čovek stekao pravi utisak o vrednosti jednog kulturnog dela, potrebno je iskustvo koje se stiče direktnim kontaktom. Upoznavanje kulture jednog naroda, jednog prostora, moguće je kroz putovanja (čitaj turizam), čija se zavisnost ogleda u dinamičnom konceptu poštovanja principa povezivanja turističke privrede i kulturnog miljea.

            U savremenim uslovima delovanja kulturni turizam je deo svakog drugog vida turizma. Turistička organizacija Zlatibora i lokalna samouprava, na koju se oslanja, dugo godina unazad, neguje ovaj koncept. Osnivanjem Kulturnog centra Zlatibor, 2019. godine ta priča je dobila novu dimenziju.
            U Galeriji Kulturnog centra radi Andrijana Andrijašević, master primenjeni umetnik/slikar, galerista koji na pravi način posetiocima prenesi kreativni duh zlatiborskih umetnika, i onih koji stvaraju na ovoj planini. Krajem januara, zatekli smo je u promociji januarske izložbe Art simpozijuma Vukadinović u čijoj organizaciji je učestvovala, prvoj u nizu iz utvrđenog programa za 2023. godinu.
            - VII Međunarodni art simpozijum pod nazivom „Slikarska duša istoka“ u organizaciji Đorđa Vukadinovića, slikara i njenog osnivača, meštanina Radeta Filipovića, kao sponzora, uz podršku TO Zlatibora, opštine Čajetine, predstavio je 17 slika sa motivima Sirogojna, vodopada Gostilje i drugih inspirativnih zlatiborskih motiva. Pored dobrih uslova za rad u Galeriji Kulturnog centra, umetnicima smo, priređujući im izlete, dali priliku da upoznaju što više od prirodnih i kulturnih dobara naše planine - kaže Andrijana Andrijašević, objašnjavajući da je naziv ove svojevrsne likovne kolonije - „Slikarska duša istoka“ potekao od prvih učesnika koji su bili iz Rusije, Vijetnama, Srbije... Sa godinama struktura umetnika se menjala, ali je naziv ostao. Nakon ove, planirana je izložba poznate glumice Katarine Žutić, za koju je manje poznato da radi izvanredne akvarele.
            - U martu ćemo raditi izložbu sa istorijskom tematikom, jer se trudimo da publici prikažemo raznovrsan program, kako bi zadovoljili njihove afinitete - dodaje naša sagovornica, priznajući da je za nju rad sa turistima izazovan, čak inventivan, ali da je težište njenog angažmana afirmacija kulturnih sadržaja među domaćem stanovništvom, pre svega decom.
            - U Galeriju dolazi veliki broj turista od kojih dobijamo silne pohvale. Oduševljeni su da postoji ovakav kulturni krak u jednom planinskom centru sa naglašeno sportskim usmerenjem. Turisti presrećni dolaze ovde jer su na društvenim mrežama, promotivnim materijalom po hotelima, obavešteni da ovakvo mesto postoji - kaže naš domaćin.
            Kao umetnik i sa potrebom da prenese svoje znanje, Andrijana Andrijašević predano radi sa mladim generacijama na njihovom kulturnom opismenjavanju. Čak i za najmlađe u Galeriji organizuje radionice, uči ih kako da se ponašaju u Galeriji, upoznaje sa radnim mestom galeriste. U saradnji sa njihovim nastavnicima organizuje posetu bioskopu, njihovom uzrastu primerenim pozorišnim predstavama, takođe u sklopu Kulturnog centra. U pregovorima je za prostor u istom objektu, u kojem se nalazi i Inovativni biznis centar, o prostoru za „Školu slikanja“, gde bi nakon radnog vremena, na spratu više bila sa decom, s obzirom da živi u Čajetini, a i zbog izvanrednih uslova. Ako se uspostavi saradnja, u narednih nekolio meseci ova ideja će zaživeti, a pilot projekar sproveden među školskom decom već je pokazao veliko interesovanje tamošnjih učenika.
            Andrijana Andrijašević, master primenjeni umetnik osnovnu školu i gimnaziju završila je u Užicu, nakon čega upisuje i diplomira na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na Departmanu primenjene umetnosti, odsek zidno slikarstvo. Želeći da „isproba“ nešto novo, master studije završava na Akademiji umetnosti u Beogradu. U rodni kraj se vraća puna lepih iskustva, pre svega sa kragujevačke Akademije i započinje put kustosa/rukovodioca likovne zbirke u biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, a po otvaranju Galerije 2019. i oraganizatora izložbi u Klturnom centru Zlatibor.
            Po vokaciji slikar slika zlatiborske motive po želji gostiju, pa oni koji je poznaju iznenade se da radi i pejzaže. Zapravo radi sve, ali preferira ulje, figuraciju, a ono po čemu je publika najviše prepoznaje su akvareli, vernih pratilaca od samog početka karijere slikara. Zbog obaveza i pripreme stručnog ispita, trentno je slikarstvo u drugom planu, dok njenu samostalnu izložbu možemo očekivati već sledeće godine. Držimo je za reč.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com