Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu dobija namensku učionicu kroz saradnju sa KITE d.o.o

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu dobija namensku učionicu kroz saradnju sa KITE d.o.o

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

    Jedna od novina izneta na 49. Simpozijumu Agro-tehnika-precizna poljoprivreda, održanog u periodu od 30. januara do 03. februara 2023. godine na Zlatiboru, u organizaciji Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Nacionalnog naučnog društva za poljoprivrednu tehniku i preciznu poljoprivredu, u saradnji sa Zadružnim savezom Vojvodine (ZSV) i Poslovnim udruženjem uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, je formiranje Učionice za preciznu poljoprivredu u okviru Poljoprivredog fakulteta u Novom Sadu.

    Učionica za preciznu poljoprivredu, čijem opremanju je doprinela kompanija „KITE“ d.o.o., rezultat je uspešne saradnje ove kompanije, koja se bavi prodajom i servisom najsavremenije poljoprivredne mehanizacije, ovlašćenog zastupnika proizvoda „John Deere“, sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.
    Savremena učionica, opremljena visokosofisticiranim hardverom sa dostupnim softverskim rešenjima koja se koriste u praksi u preciznoj poljoprivredi, treba da pomogne studentima Departmana poljoprivredne tehnike da sublimiraju svoje znanje o agronomiji sa neophodnim tehničkim znanjima i poznavanjem informacionih tehnologija, kako bi se dostupni podaci u sistemima precizne poljoprivrede primenili u praksi. Tim povodom, Đorđe Mišković, izvršni direktor „KITE" d.o.o. je izjavio:
    - Biti savremen, ići u korak sa vremenom, govori ovaj seminar koji sa jasno definisanom misijom i vizijom pokazuje pravac kuda treba da ide naša poljoprivreda. Teorijski pristup je bitan da bi se napravio čvrst fundament, pod uslovom da ekonomske okolnosti pružaju mogućnost nabavke adekvatne opreme, ali isto tako su važna praktična znanja korišćenja te opreme. Kompanija „KITE“ d.o.o posluje više od 50 godina u Mađarskoj, od 2017. i u Srbiji, sa velikim željama da se preko brenda „John Deere“, taj biznis proširi na region, koji osim u Srbiji zastupamo u BiH i Crnoj Gori. Potpisivanjem Sporazuma o strateškoj kooperaciji kompanije „KITE“ d.o.o. i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, najviše dobijaju studenti koji treba da se stave u ulogu rukovalaoca mašinom, upoznaju sa globalnim terminima i terminima iz velike baze podataka „machine language” koji donosi industrijska revolucija, i sa njom adekvatna revolucija u poljoprivredi. „KITE“ d.o.o. će na ovaj način dobiti mogućnost da predstavi Kompaniju „John Deere“ u jednom drugom svetlu. Studenti će naučiti šta znači JDlink, sistem za telematiku, prenos podataka, šta je otvorena platforma John Deere Operativni centar, u koji se šalje ono što prikupi mašina (podaci o zemljištu, mašini, klimatskim uslovima i dr.), a sve to zarad dobijanja obrađenih agroloških informacija, odnosno primenljivog znanja.  
    U vremenu transformacije nastave, koja je zaživela i na polju primene, za rezultat „pojačava“ snagu diplome i daje joj upotrebnu vrednost. Mladi ljudi sa diplomom stečenom na ovakav način, neće biti potkovani samo teorijskim već i praktičnim znanjima.
    Gospodin Mišković je naveo i primer, koji je zaživeo u SAD, primenljiv i kod nas, gde kompanije potpisuju ugovor sa fakultetom, da određena grupa studenata nakon prve godine, uz stipendiju kompanije, tokom semestra i raspusta, saberu 12 meseci praktičnog rada, i na taj način četvorogodišnje studije produži na petogodišnje, uz veliku šansu većine njih da odmah dobiju posao.
    Osim promocije nove tehnologije i trenda predstavljanja kompanije „John Deere“, „KITE“ d.o.o. se od ponuđača mašina transformiše u ponuđače tehnologije, što je sinonim vremena. To treba da prepoznaju poslodavci i adekvatno nagrade inženjere „novog doba“ čime će se proces odliva mozgova, koji dalekosežno pogađa svaku ekonomiju, biti usporen.
    - Način rada ove Učionice - razvojnog odeljenja sa opremom koju imamo, ne znači ništa ako ne radi. S toga smo sa dr Nedeljkom Ticom, dekanom Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i gospodinom Miškovićem, postigli dogovor da ove godine izvršimo gratis obuke tri grupe poljoprivrednih proizvođača, agronoma, implementacije tehnologije precizne poljoprivrede u cilju rada na savremenoj mehanizaciji koju fakultet poseduje. Ideja obuke bazirana je na želji da pokažemo da tehnologija precizne poljoprivrede nije ništa drugo do poljoprivreda. Početak precizne i svake druge poljoprivrede kreće iz brazde, a mi moramo da „redizajniramo poljoprivrednog proizvođača“, pogotovo agronoma, da drugačije razmišlja, radi, da savladava svoje navike - rekao je prof. dr Aleksandar Sedlar sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com