Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Šćastko Durgala: Petrovačka kobasica otvara vrata drugim proizvodima

Šćastko Durgala: Petrovačka kobasica otvara vrata drugim proizvodima

  • PDF

            Da ništa nije došlo slučajno, mada ponekad tako izgleda, svedoči Šćastko Durgala iz Udruženja „Klobásafest“, povodom VIII Međunarodnog Klobásafest-a, održanog drugog vikenda februara u Bačkom Petrovcu, za čiju pripremu, promociju, organizaciju je „potrošena“ čitava prethodna godina.

            - Udruženje pokriva gro tehiničkih i „fizičkih“ priprema, uređenje prigodnog ambijenta, obezbeđivanje dobre atmosferu, i kao organizatori (verovatno samo oni), trudićemo se da već sledeće godine neke propuste popravimo, nešto poboljšamo i podignemo na viši nivo. U suštini smo zadovoljni, jer je svako odradio svoj deo posla: i Udruženje „Klobásafest“ kao organizator, i Opština Bački Petrovac i MZ finansijskom pomoći, kao suorganizatori, takođe Turistička organizacija opštine Bački Petrovac i JKP „Komunalac“.
Sve to čini jedan organizacioni tim koji je složno delovao da bi postigao cilj. Zahvalni smo i svim ostalim institucijama i onima koji su na svoj način doprineli, pomogli koliko je ko mogao, koliko smo tražili od njih, neki i mnogo više, i ovo je satisfakcija za dalje, jer ima mnogo više učesnika, posetilaca, prodajnih štandova, aktrakcija, od onoga što je planirano - kaže Šćastko Durgala.
            A planirano je i ispoštovano mnogo: od estetike i prepoznatljivog stajlinga - uniformi koji su nosili svi akteri, volonteri i dr., do snimatelja, novinara, kojima niko nije mogao promaći, dežurnih kuvara koji su nadimljeni ali zadovoljni primali silne pohvale za svoj rad, i svega ostalog. Na ruku im je išlo i, za ovo doba godine, predivno vreme, a „malo su i oni bili zaslužni“, za 101 takmičarski tim, koji se na osnovu prijava mogao izbrojati, i to samo u pravljenju kobasica, još nekoliko timova u takmičenju u topljenju čvaraka i pravljenju domaćeg maslaca, za razliku od broja posetilaca, koji su dolazili tokom celog dana.
            - Mogli smo okupiti i 130 ekipa da smo imali mesta. Trudimo se da sve ispoštujemo ali da ne idemo preko mogućnosti. U odnosu na prošlu godinu tri puta je veći broj ekipa iz Slovačke, i po prvi put imamo ekipu iz Slovenije. Za narednu godinu najavljene su ekipe iz dve države koje do sada nisu prisustvovale manifestaciji. Trudimo se da svim svojim aktivnostima pospešimo interes njihovog dolaska. Ovo nije samo gastro već i turistička manifestacija, i svojevrsna promocija Petrovca, petrovačke opštine, o kobasici i pratećim suvomesnatim proizvodima i da ne pričamo - mišljenja je gospodin Durgala, dodajući da ova manifestacija ne podržava formalnosti i pre je jedan lep događaj koji je upotpunjen druženjem ljudi iz različitih država.
            Uveliko teku pripreme za naredni festival, koji će od naredne godine biti dvodnevni događaj. Prvog dana, kao i do sada, biće posvećen kobasici, a drugi malim proizvođačima vina, rakije, piva i drugih proizvoda ove opštine.
            Šćastko Durgala priznaje, da bi sav trud bio nedovoljan da nije kobasice koja je i motiv okupljanja i njegov izgovor, i pitanje i odgovor, i jedan razloga što se Petrovac, kao centar Slovaka u Vojvodini. našao na mapi sveta, kao mesto proizvodnje autentičnih, Petrovačkih kobasica.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com