Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Samuel Šuljan: Rast Klobásafesta

Samuel Šuljan: Rast Klobásafesta

  • PDF

            Od kada je jula 2021. godine osnovano Udruženje Klobásafest u Bačkom Petrovcu, sa Samuel Šuljanom na čelu, festival kobasice je dobio tim odgovoran za kompletnu logistiku ovog događaja. A tako je bilo i u vreme osmog po redu Međunarodnog festivala kobasica - Klobásafest, drugog od kada je Udruženje preuzelo ulogu organizatora, u subotu 11. februara 2023. godine, na sportskim terenima OŠ „Jan Čajak" u Bačkom Petrovcu. Tim koji je i u prethodnom periodu, do tada članova MZ, podnosio najveći teret, novu ulogu prihvatio je radi efikasnije komunikacije i saradnje sa institucijama, te konstruktivnije posvećenosti samom događaju kojem prethode dugačke i temeljne pripreme da bi sve izgledalo onako kako to danas izgleda: veliki broj učesnika iz svih krajeva Srbije i osam država iz regiona i šire, i prostorom, tek da bude dovoljan onima koji svake godine u sve većem broju nađu vremena da isprate ovaj događaj.

            - Rast manifestacije podrazumevao je rast organizacije. Udružnje u svojstvu organizatora, potpomognuto od strane suorganizatora, Opštine Bački Petrovac i MZ, zahvaljujući finansijskoj potpori, uspelo je da manifestaciju zadrži na nekomercijalnom, neprofitabilnom nivou. Smatramo da je ovo najčistiji način da propagiramo proizvodnju kobasice, na prvom mestu Petrovačke kobasice i da svako zadrži svoj način pripreme - objasnio je gospodin Šuljan.
            I zaista, ceo događaj je protekao u spontanoj atmosferi i lepom druženju, uz nepogrešiv izbor hrane kao razlog okupljanja. Svako ko je došao mogao je slobodno da degustira sve što se našlo na stolu učesnika, od kobasica i drugih suvomesnatih proizvoda do slanih peciva, kolača, rakija, vina, čime je pokazana paleta ne švedskog, već slovačko- petrovačkog stola, sve u svemu jedna ekskluzivna ponuda i jedan od načina promocije Petrovačke kobasice i Opštine Bački Petrovac, kao gostoljubivog i prijatnog mesto dobrog druženja.
            Petrovčani, za razliku od većine majstora dobrog zalogaja, ne kriju recepe po kojima prave najčuveniju od svih kobasica - KULEN, kojeg je na manifestaciji bilo u izobilju.
            - Osnovni sastojci petrovačkog kulena su meso i domaća, ljuta, petrovačka paprika intenzivno crvene boje, so, kim i beli luk. Neko malo više zaljuti, neko doda i biber, niko ništa ne krije, jer recept je tek početak ukusa koji se nadograđuje dimljenjem, čuvanjem, iskustvom sticanim generacijama, petrovačkim vazduhom... Tako je i sa svim kobasicama. Mnogi su odavde nosili papriku, meso i nikada nisu mogli da dobiju kobasicu poput ove - tvrdi naš sagovornik.
            Gospodin Šuljan ne nalazi objašnjenje kako i na koji način su Petrovčani tako brzo od ideje došli do pune realizacije manifestacije, sa velikim brojem učesnika/takmičara, izlagača i gostima, i smatra da već moraju razmišljati o problemu prostora, jer su dva ogromna šatora postala nedovoljna.
            Širenje manifestacije nameće i problem smeštajnih kapaciteta i mesecima unapred popunjenih.
            Ove godine uporedo sa Klobásafestom održana je i Sremska kobasicijada u Šidu, što je prilično nepopularno, pogotovo kod ljubitelja ovakvih fešti, koji bi voleli da posete obe. Da ne bi došlo do ponovnog preklapanja, Petrovčani već imaju datum za IX Klobásafest, koji će biti održan 10. i 11. februara 2024. godine, kao dvodnevna manifestacija.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com